Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
22. 11. 2013,
12.04

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

NZS sodniki Prva liga Telekom Slovenije

Petek, 22. 11. 2013, 12.04

3 leta, 8 mesecev

Želite tekmovati v tretji ligi? Plačajte 625 evrov

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Drevo ligaških nogometnih tekmovanj je razvejano. Glede na najvišje stroške izstopa Prva liga Telekom Slovenije. Koliko sploh znašajo prijavnine ter nadomestila za sodnike in delegate?

V zahtevnem obdobju gospodarske krize, ko je dragocen vsak evro, lahko veliko oviro predstavljajo še tako majhni stroški. S težavami se spopadajo že ekipe na najvišji tekmovalni ravni, ki so deležne nekaterih ugodnosti, kaj šele nižjeligaški klubi. Po košarki, rokometu, hokeju na ledu ter odbojki smo na Sportalu preverili še številke organizacijskih stroškov na nogometnih tekmah, ki imajo opravka z ligaškim tekmovanjem. Tudi tokrat smo se osredotočili le na tiste stroške, ki so obvezujoči v skladu s pravilnikom krovne nogometne zveze in jih mora klub poravnati, če želi ostati udeleženec tekmovanja. Govorimo o prijavnini ter nadomestilih za sodnike in delegate.

Prijavnina za Prvo ligo Telekom Slovenije znaša 3.600 evrov

Najbolj izstopa Prva liga Telekom Slovenije. Udeleženci, vsi, od vodilnega Maribora pa do zadnjeuvrščenega Triglava, morajo poravnati znesek v vrednosti 3.600 evrov, kar je največ izmed vseh lig. Pričakovano, saj je govora o najvišjem klubskem razredu v Sloveniji. Je pa desetim prvoligaškim klubom nekoliko lažje, saj so udeleženi v centralnem deljenju sredstev iz naslova sponzorskih sredstev in medijskih pravic.

Drugoligaše čaka skoraj trikrat manjša prijavnina (1.250). Ker se je pred začetkom sezone razpolovila, je zdaj bolj prijazna do drugoligaških žepov, ki jim kronično primanjkuje denarja. V obeh tretjeligaških skupinah, vzhodni in zahodni, morajo klubi za izpolnitev dolžnosti, vezanih na prijavnino, odšteti 625 evrov, prijavnino morajo poravnati še drugoligaški klubi v mladinski in kadetski ligi, vsi drugi pa so oproščeni plačila. Klubi, ki na državni ravni tekmujejo v 1. slovenski mladinski in kadetski oziroma ženski ligi in v konkurenci starejših dečkov, tako nimajo nikakršnih stroškov s prijavninami za tekmovanje, medtem ko Nogometna zveza Slovenije (NZS), ki vodi tekmovanja, prejema simbolične prijavnine pri prijavi klubov v 1. SNL, 2. SNL, 3. SNL in 2. SML/SKL. NZS v celoti krije administrativne stroške tekmovanja v mladinskih in ženskih ligah.

NZS za boljšo voljo klubov namenja 267 tisoč evrov

Nadomestila za sodnike in delegate so določena s sklepom izvršnega odbora NZS, ki se vedno sestane pred začetkom nove tekmovalne sezone. Krovna nogometna organizacija v skrbi za razvoj mladinskega nogometa že vrsto let v celoti financira sodniško-delegatske stroške v ligah mlajših kategorij na državni ravni. NZS tako v obstoječi sezoni 2013/14 financira sodniško-delegatske stroške v skupni višini 267 tisoč evrov.

Na dvobojih prve lige glavnemu sodniku za razliko od drugih ligaških tekmovanj pomaga kar pet pomočnikov (v drugih tekmovanjih le dva), temu primerna je tudi višina stroškov. Nadomestila za sodnike na prvoligaški tekmi znašajo skoraj 1.200 evrov, kar je skoraj trikrat več kot na drugoligaškem srečanju. Najmanj stroškov nastane na tekmah druge kadetske lige in tekmovanju za starejše dečke, kjer celotni sodniško-delegatski stroški znašajo manj od nadomestila za šestega sodnika v prvi ligi. Vsak udeleženec 1. SNL v sezoni odigra 18 domačih srečanj.

Krovna zveza se torej trudi, da bi šla na roko klubom, ki sestavljajo razvejano nogometno družino v Sloveniji. Cene prijavnin so se v primerjavi s prejšnjo sezono občutno znižale (izjema je Prva liga Telekom Slovenije, kjer pa so klubi deležni drugih ugodnosti), sodniško-delegatskih stroškov pa so oproščeni klubi v ligah mlajših kategorij.

Ne spreglejte