Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 2. 2024,
12.20

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

Superliga

Sobota, 3. 2. 2024, 12.20

2 meseca, 3 tedne

Zamisel o superligi še živi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
UEFA superliga | Zamisel o projektu evropske nogometne superlige nikakor ni zamrla.  | Foto Guliverimage

Zamisel o projektu evropske nogometne superlige nikakor ni zamrla.

Foto: Guliverimage

Zamisel o projektu evropske nogometne superlige nikakor ni zamrla. Predsednik španskega velikana Barcelone Joan Laporta je v petkovem intervjuju za radio RAC1 dejal, da bi se superliga "lahko začela čim prej, že v naslednji sezoni". Laporta je prepričan, da superligo podpirata tako njegov klub kot tudi večni tekmec Real Madrid.

"Superliga bi se lahko začela že naslednjo sezono ali najkasneje v sezoni 2025/26. Če temu ne bo tako, bom o tem še enkrat razmislil," je dejal Laporta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dvanajst klubov, na čelu "odpadnikov" sta bila velikana Barcelona in Real Madrid, je leta 2021 napovedalo začetek lastnega zasebnega zaprtega tipa tekmovanja. To tekmovanje bi imelo velikanski komercialni potencial, a bi obenem predstavljalo konkurenco zdajšnji najvišji kakovostni ravni evropskega nogometa ligi prvakov, ki poteka pod okriljem krovne federacije za nogomet na stari celini Evropske nogometne zveze Uefa.

Slovenec na čelu predsednika Uefe Aleksander Čeferin se je nemudoma odzval in s podporo svetovne zveze Fifa odpadnikom zagrozil s sankcijami in pravili, katerih namen je preprečiti ustvarjanje tega tekmovanja.

Toda konec decembra 2023 je Sodišče EU razsodilo, da so pravila Uefe v nasprotju s konkurenčnim pravom. Kljub tej odločitvi se ustanovitev superlige še vedno zdi zelo hipotetična, saj je Evropsko sodišče pojasnilo, da to ne pomeni, da je njeno ustanovitev "moralo odobriti".

"Dejstvo, da Angleži niso vpleteni, me veseli," je dejal Laporta. | Foto: Reuters "Dejstvo, da Angleži niso vpleteni, me veseli," je dejal Laporta. Foto: Reuters

Za Laporto pa to verjetno pomeni vnovični zagon projekta superlige, ki po velikanskem nasprotovanju nacionalnih zvez in navijačev ne uživa več podpore ostalih klubov, ki so se sprva strinjali s sodelovanjem v projektu.

Med nasprotniki angleški klubi

Med nasprotniki projekta so angleški klubi. "Dejstvo, da Angleži niso vpleteni, me veseli," je dejal Laporta. "Briga me. Tako ali tako že imajo svojo superligo, ki ji pravijo premier league."

Laporta še vedno vztraja pri osovraženem projektu, predvsem zaradi velikanskih finančnih koristi. "Superliga pomeni, da bi lahko tekmoval v njej klub, ki bo z nastopom v tem tekmovanju zaslužil najmanj 100 milijonov evrov, ne da bi mu bilo treba osvojiti lige prvakov," je nadaljeval.

Tekmovanje je skušal označiti za "celinsko". V superligi bi lahko sodelovali Inter, Milan, Neapelj, Roma, Barcelona, Madrid, Marseille, tri portugalske ekipe Sporting, Benfica in Porto, Ajax, Feyenoord in PSV Eindhoven ter Anderlecht in Brugge.

"To pomeni 16 ali 18 ekip. Mislim, da bi bilo bolje imeti 16," je sklenil in spomnil, da je, "ko je bil leta 1955 ustanovljen evropski pokal prvakov, v njem sodelovalo zelo malo ekip, kasneje pa je postal osrednje tekmovanje v Evropi".

Preberite še:

Aleksander Čeferin
Sportal Uefo obtožujejo blatenja ugleda in pritiska na klube
FC Barcelona Xavi
Sportal Šok še v Barceloni: odhaja tudi Xavi
FIFA, Gianni Infantino
Sportal Fifa želi v pogajanja med klubi o prestopih igralcev vpeljati algoritem
Ne spreglejte