Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
24. 3. 2015,
22.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca

Torek, 24. 3. 2015, 22.35

8 let

Zakaj Srečko Katanec (ne)upravičeno opozarja

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V petek bo Slovenija nadaljevala kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2016. Želja so tri točke, naloga ne bi mogla biti lažja. V Ljubljano prihaja San Marino.

"Danes zna vsak igrati nogomet. Treba bo biti pazljiv," je selektor Slovenije Srečko Katanec opozarjal že takoj po zadnji tekmi v preteklem letu, iste besede je ponovil štiri mesece pozneje, ko je na novinarski konferenci razkril imena nogometašev, na katere bo računal v prvi reprezentančni akciji v letošnjem letu, kot papagaj se ponavlja tudi zdaj.

Jasno, to je njegova dolžnost. Ni skrivnost, da podobno govorijo tudi selektorji mnogo močnejših reprezentanc, kot je slovenska, a hkrati kot pribito drži tudi to, da težav na poti do novih točk na poti do evropskega prvenstva 2016 Samir Handanović, Kevin Kampl, Josip Iličić in preostali slovenski zvezdniki ne bi smeli imeti. Pa poglejmo, zakaj.

Deset razlogov za

1. San Marino je že vrsto let najslabša evropska reprezentanca. Trenutno je na lestvici Mednarodne nogometne zveze (FIFA) na 181. mestu. Za Montserratom, Guamom, Novo Kaledonijo in podobnimi. Državami, za katere verjetno niste niti slišali. Kaj šele, da bi vedeli, da tam igrajo nogomet.

2. Slovenija se je s San Marinom dvakrat že pomerila. V kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2010, ko je pod vodstvom Matjaža Keka v Mariboru zmagala s 5:0, v gosteh pa bila boljša s 3:0. San Marino je bil obakrat brez možnosti.

3. Na nogometni tržnici je reprezentanca San Marina vredna 150 tisoč evrov, po podatkih portala transfermarkt.com. Vrednost Samirja Handanovića, najdražjega slovenskega reprezentanta, je več kot 120-krat višja. S tem, da je v zadnjih dveh letih padla za skorajda 30 odstotkov …

4. V 124 uradnih tekmah, ki jih je odigral, San Marino le petkrat ni izgubil.

5. Le na 17 od vseh teh tekem je zadel. Le dvakrat je na eni tekmi zabil več kot en gol. Več kot dva niti enkrat.

6. Na lestvici Fife je bil San Marino najvišje na 118. mestu, kar je le 16 mest višje od najnižjega mesta, ki ga je tam kdajkoli zasedala Slovenija. Ta je bila 134. leta 1993, ko si je šele utirala pot v nogometni zgodovini.

7. Nemčija je San Marino v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2008 premagala kar s 13:0.

8. Na 124 tekmah je San Marino zabil le 20 golov. Prejel jih je kar 531. Andy Selva je njegov edini nogometaš, ki je v izbrani vrsti zabil več kot dva gola. Z osmimi je z naskokom najboljši strelec reprezentance.

9. Proti nobeni izmed 40 reprezentanc, s katerimi se je do zdaj pomeril, San Marino nima pozitivnega izkupička z medsebojnih tekem.

10. Od 23 nogometašev, na katere proti Sloveniji računa selektor San Marina, niti en ne igra v tujini. Z naskokom najboljši nogometaš in tudi kapetan moštva Selva pa šteje kar 38 let.

En razlog proti

In še en samcat razlog, zaradi katerega morajo biti naši najboljši nogometaši pazljivi.

1. San Marino zna tudi presenetiti! Nazadnje se je tak čudež zgodil novembra lani, ko je ravno v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2014 remiziral proti Estoniji. Reprezentanci, ki je Slovenijo v istih kvalifikacijah premagala. Pred tem se je to zgodilo avgusta 2004, ko je remiziral na prijateljski tekmi proti Liechtensteinu, proti istemu nasprotniku je aprila istega leta dosegel tudi do zdaj edino, zgodovinsko zmago (1:0).

Šokiral je tudi aprila 2001, ko je Latviji v gosteh odščipnil točki (1:1) v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2002, in marca 1993, ko je v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 1994 presenetil Turčijo. To je bila sploh prva tekma, ki je ni izgubil.

A ker se čudeži ne dogajajo vsak dan, verjamemo, da Slovenija ne bo imela težav. Od petka zvečer bi morala ob njenem imenu v skupini E stati številka devet.

Ne spreglejte