Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
14. 3. 2016,
22.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Prva liga Telekom Slovenije liga prvakov Nogometna zveza Slovenije SP 2018

Ponedeljek, 14. 3. 2016, 22.14

8 let

Zakaj se je nogomet pri nas skregal s točno uro?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ljubitelje 1. SNL je v letu 2016 začudil nevsakdanji pojav. Najodmevnejše tekme se ne začenjajo ob polni uri, ampak pet minut prej. Sprememba ni naključna, ampak jo vodi želja po večji popularizaciji.

Ste si letos že ogledali kakšno tekmo Prve lige Telekom Slovenije, ki je bila na televiziji predvajana v udarnem popoldanskem terminu? Vas je začudil podatek, da se tekma ni začela ob polni uri, ampak pet minut poprej? Niste prvi. V slovenskem nogometnem klubskem okolju je bila vrsto let zakoreninjena navada, da se tekme začnejo ob bolj ali manj polnih terminih. Obstajale so razlike, a le v časovnem intervalu 15 minut. Večina tekem se je tako začela ob polni uri, nekatere pa 15, 30 ali 45 minut po njej.

Ko pa se je začel spomladanski del slovenskega nogometnega prvenstva v tej sezoni, je napočil čas za spremembo. Nekateri dvoboji se niso začeli ob 15. oziroma 17. uri, ampak pet minut prej. Nenavadna novost se je oprijela in postala reden repertoar popoldanskih prenosov. Prisotna je že tretji teden zapored, tako bo tudi prihodnji konec tedna. Tistim, ki se oklepajo starih navad in ne bodo dovolj pozorno preverili uradnega začetka dvoboja, natisnjenega na vstopnici ali televizijskem sporedu, preti nevarnost, da bi zaradi novosti zamudili uvodne minute srečanja.

Ljubiteljev prvoligaškega nogometa je v Sloveniji po raziskavah gledanosti iz tedna v teden več. Morda tudi po zaslugi novih časovnic, ki niso naključne, ampak skrbno načrtovane s strani imetnikov televizijskih pravic (PRO PLUS). Skupna želja je, da se popularizira slovenska nogometna liga in da srečanja, ki se prenašajo na televiziji, zajamejo čim večjo krog nogometnih navdušencev.

Med premori tujih poslastic pokukati na tekmo 1. SNL

Osrednji razlog za spremembo začetka srečanja tiči v poplavi dvobojev tujih prvenstev, ki so na voljo gledalcem vsak konec tedna. Takrat so na sporedu tudi tekme Prve lige Telekom Slovenije. Pogosto se prekrivajo termini srečanj, tako da oboževalci največjih svetovnih zvezdnikov, ki navdušujejo v dresih Barcelone, Reala, Atletica, Bayerna, Juventusa in ostalih velikanov, spremljajo ljubljence v istem času, ko potekajo tudi tekme slovenskega prvenstva.

Novost, ki je začetek nekaterih srečanj Prve lige Telekom Slovenije prestavila pet minut pred polno uro, je občudovalcem nogometa ponudila novo izkušnjo. Če se je kakšna izmed tekem atraktivnejše lige v Evropi, izstopata zlasti špansko in angleško prvenstvo, začela npr. ob 16. uri, srečanje slovenskega prvenstva pa po novem pet minut pred 17. uro, so si lahko gledalci pred televizijskimi ekrani v času mirovanja tekem premier league ali primere division (premor med polčasoma) brezskrbno ogledali začetek slovenskega dvoboja. Vsaj uvodnih pet minut.

V tem času so se lahko prepričali o tem, ali jim prinaša tekma Prve lige Telekom Slovenije zadosten motiv za spremljanje tudi v prihodnje. Takšnih, ki so si premislili, je sodeč po raziskavah gledanosti iz tedna v teden več. Zaznati je porast zanimanja.

Slovenska prva liga je pridobila ogromno že z obuditvijo velikega rivalstva med Mariborom in Olimpijo, ki bo sodeč po razvoju dogodkov v tej sezoni poskrbel za napet konec, dodatne novosti pa bi lahko prispevale k še večjemu dvigu gledanosti.

Nogometna zveza Slovenije je prižgala zeleno luč

Predlog, da se dvoboji začnejo pet minut pred polno uro, je zrasel na zelniku imetnikov televizijskih pravic, ki imajo možnost soodločanja pri časovnicah začetka dvobojev. Predlog so predstavili Nogometni zvezi Slovenije, ki skrbi za potek tekmovanja. Pod njenim okriljem poteka prvoligaško tekmovanje.

Tekmovalni oddelek krovne zveze in predstavniki marketinga niso imeli nič proti spremembi, ki stremi k temu, da bi bil nogomet deležen še večje popularizacije. Zaradi tega novost ne moti tudi sodelujočih, prvoligaških klubov. Želja vseh je, da bi se tekme še bolj približale ljudem, zato je NZS petminutni spremembe prižgala zeleno luč. Klubi so o "novem" začetku tekem obveščeni pravočasno, vsaj deset dni pred tekmo, ko je opravljeno tudi delegiranje.

Liga prvakov prisega na 20.45

V nacionalnih prvenstvih so termini srečanj različni, v evropskih klubskih tekmovanjih pa, vsaj kar se skupinskega dela tiče, stremijo k upoštevanju skupnih pravil in enakih časovnic. V ligi prvakov je tako že dolgo zakoreninjeno pravilo, da se dvoboji začnejo ob 20.45. Posebne tržne raziskave so pokazale, da je takrat najboljša gledanost, zato navade, ki prinaša tako denar kot tudi zadovoljstvo gledalcev po vsem svetu, ne spreminjajo.

Za gledalce v srednjeevropskem časovnem pasu, pod katerega spada tudi Slovenija, so izjema le dvoboji, odigrani na vzhodnem delu Evrope ali celo vzhodneje (primer kazahstanskega prvaka Astane iz skupinskega dela), ki se zaradi oddaljenosti in mraza praviloma začnejo ob 18. uri.

Posebnost se je pripetila leta 2008, ko sta se v nepozabnem finalu lige prvakov na štadionu Lužniki pomerila Manchester United in Chelsea. Dvoboj se je v ruski prestolnici začel šele ob 22.45 po lokalnem času, rdeči vragi pa so s pokalom, ki so si ga priigrali po razburljivi loteriji kazenskih strelov, pozirali fotografom šele ob eni uri zjutraj po moskovskem času.

Dvoboje lige prvakov, v katerih nastopajo največji nogometni asi, kot so Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Luis Suarez, Neymar, Arjen Robben, Zlatan Ibrahimović in drugi, si z veseljem ogledajo tudi na drugih celinah.

Ljubitelji nogometa na Bližnjem vzhodu lahko začetek spektaklov v ligi prvakov ta teden spremljajo 15 minut pred polnočjo po njihovem času, na Kitajskem je ob prvem sodnikovem pisku ura 3.45 zjutraj, na Japonskem še uro več, v Avstraliji pa se začenja že jutro (6.45). Nogometni fanatiki na tem delu sveta si morajo tako naviti budilke zelo rano.

Večjega ugodja so ob spremljanju nogometnih poslastic v Evropi deležni gledalci na drugi strani luže. V New Yorku se tako tekme lige prvakov začnejo v popoldanskih urah (15.45), v južnoameriških nogometnih velesilah Argentini, Braziliji in Urugvaju pa uro pozneje, kar je za tamkajšnje ljubitelje nogometnih vragolij zadetek v polno.

Zakaj so nočne tekme lige Europa ob 21.05 in ne ob 21.00?

Nenavadni termini večernih nogometnih srečanj so prisotni tudi v evropski ligi. Ko je na isti dan odigrano večje število tekem, se v skupinskem delu pa tudi začetnih krogih izločilnega dela prvi paket dvobojev igra ob 19. uri, drugi pa ob 21.05. Zakaj ravno pet minut čez 21. uro?

Evropska nogometna zveza (Uefa) je to odločitev pojasnila z željo imetnikov televizijskih pravic, da lahko po dvobojih prvega paketa, ki se praviloma končajo deset minut do 21. ure, gledalcem ponudijo prve izjave nastopajočih še pred začetkom drugega paketa.

Če bi se drugi paket srečanj začel točno ob 21. uri, bi jim po opravljenih analizah zmanjkalo nekaj dragocenih minut, tako pa je Uefa našla kompromis. Podobno velja tudi za Nogometno zvezo Slovenije, ki po novem na začetek nekaterih odmevnejših srečanj Prve lige Telekom Slovenije prisega pet minut pred polno uro. Vse za dobrobit domačega klubskega nogometa.

Ne spreglejte