Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 7. 2018,
20.45

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,38

5

Natisni članek

FIFA SP 2018

Ponedeljek, 16. 7. 2018, 20.45

5 let, 9 mesecev

Zakaj hrvaški navijači nosijo kapice za vaterpolo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,38

5

hrvaški navijači vaterpolo kapice | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Na Hrvaškem niti en športno obarvan dogodek ne mine brez prisotnosti navijačev s čepicami za vaterpolo na glavi. Ne glede na to, ali gre za nogometni spektakel, rokometno ali košarkarsko tekmo ali sprejem svetovnih podprvakov, kot so mu v Zagrebu priča danes. Od kod izvira ta tradicija?

Vsesplošna priljubljenost vaterpola na Hrvaškem

Tradicija nošenja vaterpolo kapic med hrvaškimi navijači, ki pri njej vztrajajo tudi v poletnih temperaturah, po eni strani izvira iz njihove uspešnosti pri vaterpolu in vsesplošne priljubljenosti tega športa pri sosedih (Hrvati so olimpijski in svetovni prvaki v vaterpolu), medtem ko so mlajše generacije spodbudo za nenavaden navijaški dodatek našle v Vedranu Ćorluki, nekdanjem kapetanu hrvaške nogometne reprezentance in članu generacije, ki je včeraj v Moskvi osvojila naslov svetovnih nogometnih podprvakov.

Hrvaška sprejem
Sportal Nori prizori v Zagrebu, hrvaške junake pozdravilo pol milijona navijačev! #video #foto

Francija sprejem
Sportal Nepregledna množica na Elizejskih poljanah, Francozom državna odlikovanja #foto #video

Poškodba na Euru 2016

Ćorluka, ki je na letošnjem prvenstvu že stoprvič nastopil v reprezentančnem dresu, si je na prvi tekmi evropskega prvenstva junija 2016, Hrvati so igrali s Turčijo, poškodoval glavo. Poškodba je bila tako huda, da so mu rano morali zakrpati z nekaj šivi.

Mlajše generacije navijačev so navdih za nošenje vaterpolo kapice v navijaške namene našle pri Vedranu Ćorluki, nekdanjemu kapetanu Ognjenih, ki so mu po poškodbi glave na Euru 2016 povito rano dodatno zaščitili s kapico za vaterpolo.  | Foto: Getty Images Mlajše generacije navijačev so navdih za nošenje vaterpolo kapice v navijaške namene našle pri Vedranu Ćorluki, nekdanjemu kapetanu Ognjenih, ki so mu po poškodbi glave na Euru 2016 povito rano dodatno zaščitili s kapico za vaterpolo. Foto: Getty Images

Vedran Čorluka | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Vedran Čorluka | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Poškodba se mu je na naslednji tekmi, tekmi s Češko, ki jo je odigral s povojem na glavi, ponovila. Kapetanu je na pomoč spet priskočilo zdravstveno osebje. Zaradi povoja na glavi, ki se je vztrajno odmikal od rane, so prišli na nenavadno, a sila učinkovito rešitev.

Vedran Čorluka | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Uefa je zahtevala umik številke in ščitnikov za ušesa

Čez povoj so mu preprosto poveznili kapico za vaterpolo. Še prej so morali pridobiti soglasje Evropske nogometne zveze in izpolniti njihovo zahtevo, umakniti so morali številko in ščitnike za ušesa. Z njo je Ćorluka odigral tudi del tekme s Španijo.

Vedran Čorluka | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Kapica zlatega olimpijskega leska

Kapica, ki jo je na Euru 2016 nosil danes 32-letni Ćorluka, ima posebno vrednost. Je namreč last vaterpolista Paula Obradovića, člana zlate olimpijske reprezentance iz Londona 2012, ki jo je v znak hvaležnosti za zdravstveno oskrbo podaril zdravniku hrvaške nogometne reprezentance Borisu Nemecu.

Kapica je bila last vaterpolista Paula Obradovića, ki jo je podaril zdravniku hrvaške nogometne reprezentance Borisu Nemecu. Ideja, da bi jo uporabili v zdravsteven namene, se je porodila fizioterapevtu Nderimu Redžaju. | Foto: Getty Images Kapica je bila last vaterpolista Paula Obradovića, ki jo je podaril zdravniku hrvaške nogometne reprezentance Borisu Nemecu. Ideja, da bi jo uporabili v zdravsteven namene, se je porodila fizioterapevtu Nderimu Redžaju. Foto: Getty Images

Ideja, da bi s kapo vsaj nekoliko zaščitili Čorlukovo poškodbo, se je porodila fizioterapevtu Nderimu Redžaju.

Ćorluka, ki je v kapici odigral tekmo s Češko in del obračuna s Španijo, je bil junija 2016 pravi spletni hit. | Foto: Getty Images Ćorluka, ki je v kapici odigral tekmo s Češko in del obračuna s Španijo, je bil junija 2016 pravi spletni hit. Foto: Getty Images

Vaterpolska kapica je danes razstavljena v muzeju Evropske nogometne zveze. Gre namreč za prvi in verjetno edini primer, ko je nogometaš igral z vaterpolsko kapo.

Ne spreglejte