Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
7. 12. 2017,
13.00

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Paulo Fonseca Manchester City Šahtar Doneck UEFA liga prvakov Josep Guardiola NK Maribor NK Maribor

Četrtek, 7. 12. 2017, 13.00

1 leto

Trener Šahtarja Paulo Fonseca

Zagodel jo je Cityju in se preoblekel v Zorra

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Paulo Fonseca | Foto Reuters

Foto: Reuters

Portugalski strateg Paulo Fonseca je obljubil, da se bo preoblekel v Zorra, če bo Šahtar v skupinskem delu lige prvakov prehitel Napoli in se prebil med 16 najboljših ekip lige prvakov. To mu je tudi uspelo, tako da je po veliki zmagi nad Manchester Cityjem (2:1), ki je doživel prvi poraz v tej sezoni, z veseljem izpolnil obljubo.

Na novinarsko konferenco po dvoboju v Harkivu, kjer so nogometaši Šahtjarja primorani igrati domače tekme zaradi vojnih viher in napetega položaja v Donecku, je prišel Paulo Fonseca, preoblečen v lik priljubljenega junaka, ki ga obožujejo zlasti otroci. Za nekaj minut je postal zamasikrani borec za pravico Zorro (po špansko lisica) s pravim imenom don Diego de la Vega, ki ga je sredi prejšnjega stoletja ustvaril ameriški pisec Johnston McCulley.

Prvi poraz Manchester Cityja po 28 tekmah

Portugalec je bil po zmagi nad Cityjem nasmejan kot že dolgo ne. | Foto: Reuters Portugalec je bil po zmagi nad Cityjem nasmejan kot že dolgo ne. Foto: Reuters Nekdanji trener Porta in Brage si je nadel prepoznavne Zorrove simbole, masko, klobuk in plašč ter nasmejal prisotne. ''To je najbolj srečna novinarska konferenca v mojem življenju. Čutim veliko srečo in zadovoljstvo. Ne le navijači Šahtarja, na nas so lahko ponosni vsi Ukrajinci. Doseči 12 točk v tako težki skupini (poleg Manchester Cityja, Napolija in Feyenoorda) je nekaj fantastičnega,'' se je smejalo 44-letnemu Portugalcu, rojenemu v Mozambiku.

Zmago sta mu z zadetkoma v prvem polčasu zagotovila Brazilca Bernard in Marlos, ki sta premagala rojaka na vratih Cityja Edersona. Častni zadetek za goste je v izdihljajih srečanja z bele točke dosegel Argentinec Sergio Agüero.

To je bil prvi poraz Manchester Cityja po 28 tekmah. Na zadnjih 20 srečanjih (če prištejemo še zmago v ligaškem angleškem pokalu po izvajanju 11-metrovk nad Wolverhamptonom) je vedno dosegel zmago.

Guardiola je vedel, da ne more zmagovati v nedogled

Ko je sodnik zapiskal konec, je Josep Guardiola doživel prvi poraz v tej sezoni, strokovno vodstvo Šahtarja pa je na štadionu Metalista v Harkivu poskakovalu od sreče. | Foto: Reuters Ko je sodnik zapiskal konec, je Josep Guardiola doživel prvi poraz v tej sezoni, strokovno vodstvo Šahtarja pa je na štadionu Metalista v Harkivu poskakovalu od sreče. Foto: Reuters Manchester City je pod vodstvom Josepa Guardiole zapravil priložnost, da bi postal šele sedma ekipa v zgodovini tekmovanja, ki bi v skupinskem delu lige prvakov osvojila vseh 18 točk. V angleškem prvenstvu ne pozna poraza, v Evropi pa je doživela prvega na srečanju, kjer ni imela večjega rezultatskega imperativa, saj si je prvo mesto v skupini zagotovila še pred zadnjim krogom.

''Porazi so sestavni del naše službe. Ne moreš pričakovati, da bomo zmagovali do konca sezone. Doživljali bomo tudi poraze. Danes je bil prvi,'' je v Ukrajini, kjer je nogometaše pričakal mraz, dejal katalonski strateg. Na gostovanju je spočil nekatere pomembne igralce, saj ga v nedeljo čaka veliki derbi angleškega prvenstva.

Šahtar, ki ga vodi 44-letni Portugalec, bi se lahko v osmini finala pomeril tudi proti mariborskemu znancu Liverpoolu. | Foto: Reuters Šahtar, ki ga vodi 44-letni Portugalec, bi se lahko v osmini finala pomeril tudi proti mariborskemu znancu Liverpoolu. Foto: Reuters

Spopadel se bo z mestnim tekmecem Manchester Unitedom. Tako sta proti Šahtarju dobila priložnost tudi mlada upa Phil Foden in Tosin Adarabioyo. Tretje mesto je v skupini osvojil Napoli, ki je v zadnjem krogu izgubil pri nizozemskem prvaku Feyenoordu z 1:2.

S kom se lahko pomerita Šahtar in Manchester City?

Šahtar in Manchester City bosta na ponedeljkovem žrebu izvedela ime tekmeca v osmini finala lige prvakov. Mogoči tekmeci Ukrajincev so Barcelona, Bešiktaš, Liverpool, Manchester United, PSG, Roma oziroma Tottenham, vsi zmagovalci svojih skupin. City bi se lahko pomeril z Realom, Bayernom, Juventusom, Sevillo, Portom ali Baslom. 

Ne spreglejte