Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
27. 2. 2017,
21.47

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,63

1

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Zlatko Zahović Prva liga Telekom Slovenije naj gol Luka Zahović NK Olimpija NK Olimpija Nejc Vidmar

Ponedeljek, 27. 2. 2017, 21.47

6 let, 7 mesecev

Po zmagi na derbiju se je javil tudi športni direktor Maribora

Zlatko Zahović je dva dni po derbiju odkupil svojega sina

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,63

1

Zlatko Zahović | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Odziv ekipe je bil pravi," se je po derbiju, Maribor je z 1:0 premagal Olimpijo, oglasil Zlatko Zahović. Športni direktor Mariborčanov je v pogovoru za klubsko spletno stran hkrati razkril, da se njegovemu sinu Luki Zahoviću po koncu sezone ne bo treba vrniti na Nizozemsko. Kmalu za tem je postalo jasno, da ga je Maribor od Heerenveena odkupil za pol milijona evrov.

"Kar smo pokazali, je bilo dovolj za zmago. Formo bomo še dvigovali. Ni dvoma, da lahko igramo še veliko boljše, sčasoma tudi bomo. Pritisk je bil večji, a smo tega vajeni. Fantje vedo, kako se vesti v takšnih trenutkih. To so dragocene izkušnje, ki so jih dobili v evropskih tekmovanjih," jo po zmagi na derbiju pred polnimi tribunami Ljudskega vrta zadovoljen Zlatko Zahović.

Njegov Maribor je drugi del prvenstvene sezone 2016/17 začel sijajno in si na vrhu lestvice Prve lige Telekom Slovenije priigral tri točke prednosti pred Olimpijo. Pravzaprav štiri, če upoštevamo dejstvo, da bo imel ob koncu sezone ne glede na razplet zadnjega prvenstvenega derbija v tej sezoni boljši izkupiček z medsebojnih tekem proti največjemu tekmecu. Avgusta je bilo v Mariboru 1:1, sredi oktobra je v Ljubljani zmagal s 3:1.



Med derbijem je bil zelo aktiven. | Foto: Grega Valančič/Sportida Med derbijem je bil zelo aktiven. Foto: Grega Valančič/Sportida "Statistika medsebojnih tekem z Olimpijo pove vse in ni naključno takšna, kot je," je opozoril na to, da je Maribor v tej sezoni boljši od visokoletečega tekmeca iz glavnega slovenskega mesta.

"Strokovno vodstvo si zasluži pohvale za pripravo tekme, za zastavljen načrt. Razumem, da nekateri zelo površno gledajo na nogomet. Tisti, ki smo toliko tega doživeli na igrišču, pa izhajamo iz svojih spoznanj. V derbijih so tehnične napake dovoljene, taktične nikakor ne. In to se nam ni zgodilo," je nadaljeval športni direktor.

"Pri tekmecih so bile nekatere pasti zaradi močno spremenjene ekipe, zato smo si tudi v živo ogledali vse njihove pripravljalne tekme in jih temeljito analizirali," je Zahović spomnil na analize, ki so bile opravljene v obdobju zimskih priprav.

Olimpiji se lahko posmehuje

Odkar je Zahović avgusta leta 2007 prišel na mesto športnega direktorja Maribora, je ta odigral 38 derbijev proti Olimpiji v vseh tekmovanjih. Njegova statistika je izjemna. Na 22 tekmah je zmagal in le štirikrat izgubil. Brez zmagovalca se je v tem času končalo 12 derbijev.

Kapetan Olimpije se je opravičil za svoje dejanje

Takrat se je zgodilo tudi nekaj, zaradi česar je bila napetost pred derbijem še večja. Po eni izmed pripravljalnih tekem v Turčiji, kjer je bila tudi Olimpija, je kapetan Olimpije Nejc Vidmar na enem izmed družabnih omrežij prilepil fotografijo strokovnega štaba Maribora, ob katero je prilepil prašičji smrček in zapisal: "Vohuni so med nami."

Maribor proti Olimpiji ni izgubil že šest tekem zapored. V tem obdobju je trikrat zmagal. | Foto: Grega Valančič/Sportida Maribor proti Olimpiji ni izgubil že šest tekem zapored. V tem obdobju je trikrat zmagal. Foto: Grega Valančič/Sportida

Zahović je nekaj besed namenil tudi temu in razkril, da se je ljubljanski vratar za takšno početje po derbiju v maniri pravega športnika opravičil. "Kapetan Olimpije se je po tekmi prišel opravičit. Sprejeli smo opravičilo, saj sem prepričan, da fant ni želel nič slabega. Želel je biti simpatičen, a je z nespretno objavo sam sebi naredil medvedjo uslugo. Med tekmo je bil zelo nemiren prav zaradi tistega dogodka iz Turčije," je prepričan glavni mariborski kadrovnik.

Luka Zahović je za pol milijona evrov spet postal član Maribora

Maribor bo imel v prihodnosti veliko opravka z morebitnim podaljševanjem pogodb. Po koncu sezone namreč potečejo pogodbe številnim nosilcem igre. Marsikdo se je ubadal tudi z vprašanjem, kaj se bo takrat zgodilo z velikim junakom sobotnega derbija, Zlatkovim sinom Luko Zahovićem, ki je ga je nizozemski prvoligaš Heerenveen poleti do konca sezone posodil v Maribor.

Bo Luka Zahović po koncu sezone ostal v Mariboru, katerega najboljši strelec je? | Foto: Grega Valančič/Sportida Bo Luka Zahović po koncu sezone ostal v Mariboru, katerega najboljši strelec je? Foto: Grega Valančič/Sportida

"Luka se ne bo vrnil v Heerenveen. Maribor je tisti, ki ima vse pod nadzorom in v primeru njegovega morebitnega prihodnjega prestopa odloča naš klub. Ali bo ostal v Mariboru ali pa se bo preselil drugam v tujino," je pojasnil usodo z 11 prvenstvenimi goli najboljšega strelca slovenske lige. Malce za tem je postalo jasno, da je mladi napadalec spet polnopravni član Maribora. Zahović ga je odkupil za pol milijona evrov.

Podaljšali so še trije

"Uspešno so opravljeni tudi pogovori s prvimi igralci, ki so jim ob koncu sezone potekale pogodbe. Dosegli smo prve dogovore. Pred časom je pogodbo podaljšal Marcos Tavares, zdaj so podobno storili še Marko Šuler, Damjan Bohar in Sandi Ogrinec. Prvi del je opravljen, drugi sledi," je vesele novice za vse privržence Maribora razkril človek, ki bo letos poleti praznoval deseto obletnico prihoda v Maribor.

Ni pozabil niti na navijače

Zahović je velik del zaslug za uspeh na derbiju pripisal tudi navijačem Maribora. "Moramo se jim zahvaliti za podporo. Dali so nam dodatno energijo, ki jo je ekipa potrebovala. Njen odziv je bil pravi," je privržence Maribora pohvalil športni direktor.

Brez evforije, prosim

Odkar je prišel, je za njim šest naslovov državnega, štirje naslovi pokalnega in štirje superpokalnega prvaka. Trikrat je Maribor v njegovem času igral v skupinskem delu lige Europa in enkrat tudi v ligi prvakov. Zdaj je na dobri poti, da postane prvak tudi v tej sezoni, a Zahović kljub odličnemu začetku leta 2017 umirja evforijo.

Darko Milanič in njegovi varovanci so si na vrhu lestvice priigrali lepo prednost. | Foto: Grega Valančič/Sportida Darko Milanič in njegovi varovanci so si na vrhu lestvice priigrali lepo prednost. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Mirno, brez evforije gremo naprej. Težke tekme še prihajajo in zmaga nas nikakor ne bo uspavala. Je pomembna, dobrodošla, toda čaka nas še veliko dela v nadaljevanju sezone," je za konec povedal Zahović, ki s slovenskimi mediji ne komunicira vse od aprila lani in afere z Agimom Ibraimijem.

Ne spreglejte