Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
26. 6. 2019,
13.28

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

Natisni članek

UEFA liga prvakov Feronikeli Santa Coloma Liverpool

Sreda, 26. 6. 2019, 13.28

1 leto

Začetek evropske sezone 2019/20

Evropa ne počiva: 24 dni po podvigu Liverpoola že vroče na Kosovu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73
Liverpool | V Liverpoolu so komaj proslavlili naslov evropskega prvaka, pa se že začenja nova sezona. | Foto Reuters

V Liverpoolu so komaj proslavlili naslov evropskega prvaka, pa se že začenja nova sezona.

Foto: Reuters

Imajo nogometaši sploh kaj počitka? Navijači Liverpoola si še niso dodobra opomogli od slavja, privrženci Tottenhama pa razočaranja po finalu lige prvakov, pa se je že začela nova evropska sezona. Le 24 dni po velikem finalu se je v Prištini začel predkvalifikacijski turnir, na katerem se je kot prvi med strelce vpisal Španec Javi Camochu.

Darko Milanič
Sportal Maribor izvedel, kaj ga čaka v Evropi po Islandcih

Čeprav himna lige prvakov na dvobojih največjega tekmovanja odmeva šele od play-offa kvalifikacij dalje, je v torek v Prištini že dišalo po prestižu. Uradno se je odprla nova evropska sezona 2019/20, v kateri bo evropski naslov branil Liverpool. Le 24 dni po finalu, v katerem so rdeči sredi Madrida ugnali Tottenham in se šestič povzpeli na vrh Evrope, se je kolesje lige prvakov premaknilo z mesta in označilo začetek nove sezone.

Začelo se je v Prištini, končalo se bo v Carigradu

Evropska nogometna zveza (Uefa) se je odločila, da bodo prvi koraki opravljeni v Prištini. Prestolnica Kosova, mlade evropske države, ki si v klubskem nogometu še utira pot na evropski zemljevid, gosti predkvalifikacijski turnir, na katerem nastopajo prvaki štirih držav z najslabšim klubskim koeficientom.

Za začetek sta se v uvodnem polfinalu predkvalifikacijskega turnirja udarila prvaka Andore in San Marina. Če bi se palčka evropskega nogometa pomerila proti močnejšemu tekmecu, bi se njuni mreži tresli zelo pogosto, tako pa sta poskrbela za napet dvoboj, v katerem je bil zmagovalec odločen šele v 75. minuti.

Nogometaši Santa Colome so v spopadu amaterjev premagali San Penne iz San Marina z 1:0, edini gol na dvoboju pa je dosegel Javi Camochu. Tridesetletni Španec s polnim imenom Javier Lopez Iglesias je na stadionu Fadila Vokkrija, poimenovanem po nekdanjem nogometnem zvezdniku in predsedniku kosovske krovne zveze, popeljal prvaka Andore v finale turnirja.

Prvi nogometaš po Divocku Origi, ki je zadel v "ligi prvakov", je 30-letni Španec Javi Camochu. | Foto: Reuters Prvi nogometaš po Divocku Origi, ki je zadel v "ligi prvakov", je 30-letni Španec Javi Camochu. Foto: Reuters

V prejšnji sezoni je igral na Novi Zelandiji, pred tem nosil dres številnih španskih tretjeligašev, v torek, ravno na slovenski praznik državnosti, pa postal prvi strelec na evropskih zelenicah v sezoni 2019/20 ter prvi strelec na tekmi, tesno vpeti v tekmovalni sistem lige prvakov, po Belgijcu Divocku Origiju, ki je Liverpool popeljal do končne zmage z 2:0 proti Tottenhamu.  

žreb, NK Maribor
Sportal Maribor po evropsko slavo in milijone na Islandijo #video

Valižani čakajo na zmagovalca

V finalu uvodnega kvalifikacijskega turnirja v boju za ligo prvakov se bo Santa Coloma udarila z gostiteljem. Prvak Kosova Feronikeli je v drugem polfinalu izkoristil prednost domačega igrišča proti najboljšemu klubu iz Gibraltarja (Lincoln Red Imps) in zmagal z 1:0, v petek pa bo skušal nadaljevati niz in si zagotoviti nastop v glavnem delu kvalifikacij.

Če bo Feronikeli izločil amaterje iz Andore, se bo v prvem krogu kvalifikacij pomeril proti prvaku Walesa The New Saints, v primeru vnovičnega uspeha pa bi ga v nadaljevanju kvalifikacij čakala visoka danska ovira, prvak Köbenhavn. Nogomet na Kosovu doživlja razcvet, o čemer pričajo tudi odlični rezultati članske izbrane vrste v kvalifikacijah za EP 2020. Bi lahko podoben napredek pokazal tudi kosovski klubski prvak?

Začela se je torej evropska sezona, ki prinaša obilico napetosti in užitkov, v njej pa bodo pomembno vlogo igrali tudi Slovenci. Sklepno dejanje bo 30. maja 2020 na olimpijskem stadionu Atatürk v Istanbulu. Če se bo hotel Maribor, ki ga v prvem krogu kvalifikacij čaka v tej sezoni ne preveč prepričljivi islandski prvak Valur Reykjavik (šele 8. izmed 12 udeležencev domačega prvenstva), družiti z elito, bo moral v kvalifikacijah izločiti kar štiri tekmece.

Če bo hotel Maribor nastopiti v ligi prvakov, bo moral preskočiti štiri ovire. | Foto: Grega Valančič / Sportida Če bo hotel Maribor nastopiti v ligi prvakov, bo moral preskočiti štiri ovire. Foto: Grega Valančič / Sportida

Evropsko pot bo začel v sredo, 10. julija, ko bo gostoval na Islandiji. Povratna tekma bo 16. julija v Ljudskem vrtu, Maribor pa bo v vsakem primeru v tej sezoni odigral najmanj štiri evropske tekme, saj ga v primeru neuspeha čaka popravni izpit, svojevrstna tolažilna nagrada v kvalifikacijah za evropsko ligo.

Liga prvakov polna Slovencev

Jan Oblak je eden izmed številnih Slovencev, ki imajo že zagotovljen nastop v ligi prvakov. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Jan Oblak je eden izmed številnih Slovencev, ki imajo že zagotovljen nastop v ligi prvakov. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida V skupinskem del lige prvakov, če ne bo morebitnih poletnih prestopnih aktivnosti, ne bo manjkalo Slovencev. Udeležbo že ima zagotovljen poker najboljših. To so Atletico Madrid Jana Oblaka, RB Leipzig Kevina Kampla, Atalanta Josipa Iličića in milanski Inter Samirja Handanovića.

Morda se jim pridruži tudi Miha Mevlja, ki je v zadnji polovici sezone igral kot posojen nogometaš Zenita pri Rostovu. Če bo ostal v St. Peterburgu, bo tudi on udeleženec lige prvakov.

Morda pa bo Slovencev v skupinskem delu še več. Poleg državnega prvaka Maribora se bo v boj za evropsko slavo in milijone podalo še kar nekaj slovenskih legionarjev, če bodo zadržali klub, v dresu katerega so končali prejšnjo sezono. To so Dinamo Kijev Benjamina Verbiča, Dinamo Zagreb Petra Stojanovića, Slovan Bratilsava Andraža Šporarja in Kenana Bajrića, APOEL Nikozija Vida Belca in Romana Bezjaka, Piast Gliwice Uroša Koruna in Ferencvaroš Mihe Blažiča. Slovencev torej na zelenicah lige prvakov ne bo manjkalo.

Liverpool Salah
Sportal Skomina odpiskal konec, Liverpool evropski prvak #video
Zlatko Zahović
Sportal Zlatko Zahović je po žrebu trikrat ponovil eno in isto
Sportal Islandski rekorderji proti Mariboru z vratarjem, ki jo je zagodel Messiju #video
Aleksander Čeferin
Sportal Čeferin Angležem v obraz povedal nekaj krepkih
Ne spreglejte