Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
13. 4. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

20

Natisni članek

Agim Ibraimi NK Maribor NK Maribor Zlatko Zahović

Sreda, 13. 4. 2016, 6.00

6 let, 7 mesecev

Koga vse je iz Maribora spodil Zlatko Zahović

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

20

"Moja pot ali pa nobena," je moto, ki se ga pri Mariboru drži Zlatko Zahović, glavni snovalec uspešne mariborske nogometne zgodbe. V njej je bilo že veliko žrtev, Agim Ibraimi je zadnja izmed njih.

Še zdaleč tržno najbolj vredni nogometaš zdajšnje mariborske zasedbe Agim Ibraimi ni edini, ki je prišel navzkriž s športnim direktorjem in ob tem potegnil krajšo. Primerov je bilo od leta 2007, ko je Zlatko Zahović prišel v klub, že kar nekaj. Večina je še danes nepojasnjenih, pravzaprav je Ibraimi prvi, ki je kršil pravilo "družinskega kroga", na katerega prisegajo pri Mariboru, in razloge, zakaj je bil odstranjen iz članske ekipe, delil z javnostjo.  

Zaslužili bi si več spoštovanja

Bil je prvi, ki se je odločil za tak korak, čeprav še zdaleč ni bil prvi, ki je iz ekipe odletel zaradi nešportnih razlogov. V novejši zgodovini Maribora se je takšnih nabralo kar nekaj. Eden izmed tistih, ki so v klubu pustili najgloblji pečat, pa jih je potem Zahović prečrtal, je prav gotovo Goran Cvijanović.

 

Primorca, ki je v Ljudski vrt prišel ravno v času, ko je začel Maribor dosegati najboljše rezultate, leta 2010, in se veselil štirih naslovov državnega, dveh pokalnega in dveh superpokalnega prvaka, kar trikrat pa z vijoličastimi igral v skupinskem delu evropske lige, je poleti 2014 doletelo nepričakovano.

 | Foto:

Pred tem je bil eden izmed nosilcev moštva, nato je tik pred prvo evropsko tekmo proti Zrinjskemu izpadel iz vseh trenerjevih kombinacij. "Na pripravah sem redno igral in bil v odlični formi, a potem sem na dan tekme izvedel, da me ne bo niti na klopi. Iskal sem odgovore, kaj je narobe, a jih nisem dobil. Teden dni pozneje, ko nas je čakala povratna tekma, sem bil poslan v drugo ekipo. Zakaj, še danes ne vem," pravi nogometaš, ki je za Maribor odigral natanko 200 tekem v vseh tekmovanjih in zabil 35 golov.

Očitno je šel Zlatko Zahović predaleč, zato je počilo

"Iskal sem pojasnila, a jih nisem dobil. S športnim direktorjem se sploh nisem mogel pogovarjati, tudi trener se z menoj ni pogovarjal," se je spomnil danes 29-letni nogometaš, ki mu je odločitev sporočil klubski ekonom. Iz ust Zahovića pojasnil namreč še danes ni dobil.

Na njegovo srečo si je takrat dve leti pred iztekom pogodbe hitro našel nov klub in odšel na Hrvaško. Okrepil je Rijeko, od tam pa se lani preselil v Kuvajt, kjer igra zdaj.

 | Foto:

Čeprav je od Slovenije oddaljen nekaj tisoč kilometrov, je tudi do njega prišlo pestro dogajanje v njegovem nekdanjem klubu. "Zdaj, ko sem videl, kaj se dogaja z Ibraimijem, sem se spomnil na to, kako sem se počutil jaz. Agim je odličen človek, ki ima svoje meje. Očitno je šel Zahović predaleč in je počilo. Škoda, da se je zgodilo, kar se je. Namesto, da bi Maribor užival v statusu, ki si ga je priboril v zadnjih letih, se zdaj o njem piše iz povsem drugih razlogov," pravi Cvijanović, a dodaja, da žaljenja in primitivnega obnašanja Zahovića v njegovem primeru ni bilo. "Ne, res ne," je povedal.

"V Mariboru sem preživel najlepša štiri leta, na katera bom vedno ponosen. Klub, mesto, fantastični navijači in vsi uspehi, ki smo jih dosegli. Tega mi ne more vzeti nihče. Mislim, da sem tudi jaz Mariboru nekaj dal. Tako jaz kot tudi nekateri igralci pred in za mano bi si zaslužili nekaj več spoštovanja, kot so ga dobili. Samo to," je še povedal nekdanji reprezentant, za Slovenijo je nastopil štirikrat.

Še nekateri nogometaši, ki jih je odpisal Zlatko Zahović:

Elvedin Džinić je Maribor zapustil leta 2011.  | Foto: Elvedin Džinić je Maribor zapustil leta 2011.

Elvedin Džinić: Skupil jo je tudi prvi vijoličasti bojevnik

In kdo so tisti, ki so se prav tako ujeli v past žoganja z Zahovićem?

Zelo odmeven je bil primer Elvedina Džinića, ki je bil sploh prvi vijoličasti bojevnik v zgodovini te nagrade. Dobitnik priznanja za najbolj srčnega nogometaša sezone, ki ga od leta 2010 podeljujejo navijači.

Takrat mladi in zelo obetavni branilec, ki je s Slovenijo potoval na svetovno prvenstvo leta 2010, ni želel podaljšati pogodbe pod Zahovićevimi pogoji, zato mu je v prvem delu sezone 2010/11 športni direktor grozil s sedenjem na tribuni in igranjem z mladinci, potem pa ga januarja 2011, ko je odšel v Belgijo, na pot pospremil z besedami: "Zaril si nam nož v hrbet."

 

Pozneje je danes 29-letni otrok Maribora igral še v Bolgariji in na Poljskem. Danes je član velenjskega Rudarja.

Nusmir Fajić je bil najprej kaznovan, potem se je vrnil v ekipo, a na koncu potegnil kratko. | Foto: Nusmir Fajić je bil najprej kaznovan, potem se je vrnil v ekipo, a na koncu potegnil kratko.

Nejc Potokar in Nusmir Fajić: Padla sta skupaj

Oktobra 2013 je v javnosti odjeknila tudi novica o suspenzu Nejca Potokarja in kazni za Nusmirja Fajića, čeprav to, kaj sta naredila, uradno nikoli ni prišlo v javnost.

 

Branilec Potokar je v Maribor prišel januarja 2011. Pred tem je redno igral, v sezoni 2013/14 pa dobival bolj malo priložnosti. Avgusta 2013 je tako odigral sploh zadnjo tekmo v vijoličastem dresu in se januarja 2014 preselil na Ciper. Od tam je odpotoval na Hrvaško, zdaj igra v Maleziji.

 

Napadalec Fajić je tudi po omenjenem zapletu še nekaj časa igral, zabil tudi nekaj golov in v Mariboru ostal do januarja 2015. Pred začetkom sezone 2014/15 se je namreč spet znašel na stranskem tiru in potem odšel. Najprej v Belorusijo, potem je igral v Bosni in Hercegovini, zdaj si kruh služi na Kitajskem.  

Dejan Mezga je eden izmed najboljših tujcev v zgodovini Maribora. Zanj je zabil kar 57 golov. | Foto: Dejan Mezga je eden izmed najboljših tujcev v zgodovini Maribora. Zanj je zabil kar 57 golov.

Dejan Mezga: Nezadovoljni Hrvat ni želel podaljšati

Zelo pomembno vlogo v zgodovini Maribora ima eden izmed najboljših tujcev, ki so kadarkoli oblekli vijoličasti dres. Hrvat Dejan Mezga je odigral kar 221 tekem in zabil 57 golov za Maribor, dosegel številne evropske uspehe in osvojil mnoge lovorike, a se po tem, ko ni želel podaljšati pogodbe, tudi on se ni strinjal z Zahovićevo politiko, poslovil po koncu sezone.

Proti koncu je igral bolj malo, a je bil preveč pomemben člen ekipe, da ga bi trener prepogosto puščal na stranskem tiru. Prestopil je v splitski Hajduk, od te sezone naprej pa igra na Cipru.

Matic Črnic je bil pri Mariboru odvečen. V dresu Domžal se je prebil vse do članske reprezentance. | Foto: Matic Črnic je bil pri Mariboru odvečen. V dresu Domžal se je prebil vse do članske reprezentance.

Matic Črnic in Dejan Trajkovski: Odpisana otroka

Zelo sveži sta zgodbi Matica Črnica in Dejana Trajkovskega. Oba sta otroka Maribora, oba sta v članski ekipi debitirala kot zelo mlada, oba sta obetala ogromno, kar sta pozneje, ko sta v dresu Domžal prišla vse do reprezentance, tudi potrdila.

 

Črnic je v prvem delu sezone 2013/14 igral odlično in vseskozi, potem je iz nepojasnjenih razlogov izpadel iz vseh trenerjevih kombinacij. V drugi polovici tiste sezone in v prvi polovici sezone 2014/15 ni odigral skorajda nobene tekme.

 

Podobno velja tudi za Trajkovskega. Oba sta se potem januarja lani skupaj preselila v Domžale in tam spet začela pot navzgor.

Dalibor Volaš je na prvi tekmi zadel, po njej je bil izključen iz članske ekipe. | Foto: Dalibor Volaš je na prvi tekmi zadel, po njej je bil izključen iz članske ekipe.

Dalibor Volaš in Aleš Mejač: Čez noč na stranskem tiru

 Najbolj sveži pa sta zgodbi Daliborja Volaša in Aleša Mejača. Volaš, strelec številnih pomembnih golov Maribora, je sezono začel z golom proti Zavrču v prvem prvenstvenem krogu, a se po tej tekmi čez noč tudi on znašel na stranskem tiru. Podobno kot Mejač, ki je pred tem za Maribor neprekinjeno igral kar osem let, je bil premeščen v drugo ekipo.

 

Volaš je pozneje odigral le še eno tekmo v prvi postavi, v pokalu in se, zanimivo, tudi takrat vpisal med strelce, Mejač se je ob igranju na prvi tekmi sezone proti Zavrču moral zadovoljiti še z nekaj minutami na prvenstvenih preizkušnjah.

 

Oba sta januarja odšla. Volaš v Malezijo, Mejač na Hrvaško k Rijeki.

Agim Ibraimi je zadnja v nizu žrtev svojevolje Zlatka Zahovića. | Foto: Agim Ibraimi je zadnja v nizu žrtev svojevolje Zlatka Zahovića.

Kaj bo z Agimom Ibraimijem?

Primerov je torej veliko, nepojasnjenih zgodb prav toliko. Šušlja(lo) se (je) marsikaj, a Ibraimi je do zdaj edini, ki se je opogumil in početje Zahovića delil z javnostjo.

Nogometaš, ki je sodeloval pri 17 prvenstvenih golih Maribora v tej sezoni (deset zadetkov in sedem podaj), statistično je od njega boljši le kapetan Marcos Tavares, si je s tem najverjetneje zapečatil vrata pri Mariboru, s katerim je, zanimivo, pred nekaj tedni podaljšal sodelovanje do leta 2019. Kaj bo z njim v prihodnosti, bomo še videli.

Ne spreglejte