Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Četrtek,
1. 3. 2012,
9.56

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Louis van Gaal Jose Mourinho Ryan Giggs Manchester United Ed Woodward

Četrtek, 1. 3. 2012, 9.56

4 leta, 4 mesece

Vsak dan se trese gora, rojevajo pa se (za zdaj) le miši

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po treh zaporednih porazih Manchester Uniteda je na Old Traffordu završalo in se tako rekoč vsak dan znova pričakuje glava Louisa van Gaala, ki pa se za zdaj še drži vročega stolčka.

Če je na začetku sezone Nizozemec na klopi rdečih vragov, četudi na grd način, še osvajal točke, v zadnjih tednih izgublja tla pod nogami. Trije zaporedni porazi in izpad iz lige prvakov so močno zamajali stolček, ki pa se za zdaj še ni prekucnil.

Angleški mediji, ki tako kot vsa svetovna javnost le ugibajo, menijo, da bo van Gaal svojo trenersko prihodnost na Old Traffordu reševal na tekmah proti Stoke Cityju, ki bo dan po božiču na "boxing day", in pred novim letom proti Chelseaju. Zapisali so še, da bi bil poraz proti Stoku že dovolj, da se nizozemski trener poslovi, a nič še ni gotovega.

Mourinho, Giggs, mogoče Guardiola?

Zanimivo je, da se kot zamenjava za Nizozemca največkrat omenja kar odpuščenega trenerja Chelseaja Joseja Mourinha. Ta naj bi se po nekaterih zapisih že dogovoril za petletno sodelovanje, a njegov agent Jorge Mendes je vse skupaj zanikal. "Nobenega dogovora ni. Ne vemo, kaj se bo zgodilo v prihodnosti, a za zdaj ni še nič. Na naš naslov ni prišla še nobena uradna ponudba," pravi super agent.

Pisalo se je tudi, da bi bila ena od možnosti tudi ta, da Nizozemca zamenja zdajšnji pomočnik in legenda kluba Ryan Giggs, spet tretja, da se počaka do konca sezone in se na trenerski stolček zvabi odhajajočega trenerja Bayerna Pepa Guardiolo, ki je za zdaj najbližje podpisu z Man Cityjem.

United molči, navijači pa si grizejo nohte

Skratka, namigov in takšnih in drugačnih zapisov je nešteto, noben pa jasno ne ve, kdo pije in kdo plača. Za to je v veliki meri kriv tudi klub, ki v javnost ni lansiral prav nobene zaupnice van Gaalu, kot tudi ne, da bi mu postavili kakšen ultimat.

Dejstvo pa je, da če bo Manchester United, ki je na zadnjih šestih tekmah trikrat remiziral in trikrat izgubil, nadaljeval v tem slogu, bo trenerska zamenjava neizbežna, saj si klub kot je United ne sme privoščiti, da se v prvenstvu ne bi uvrstil vsaj med prve štiri, ki zagotavljajo nastop v ligi prvakov.

Bi pomagala trenerska zamenjava?

Bi pomagala trenerska zamenjava? Ni treba biti nikakršen strokovnjak, da opazi, da Man Utd tako kratke klopi ni imel še nikoli. Praktično ima samo prvo postavo. Da je to res tako, se je pokazalo ravno zdaj, ko so se nad rdeče vrage spravile poškodbe. Priložnost dobivajo številni mladinci, ki ne moremo reči, da svoje delo opravljajo slabo, a za borbo za najvišja mesta pač še niso konkurenčni.

Na mestu je vprašanje, ali bi morebiti Guardiola, ki je lovorike osvojal z Barcelono (z drugimi besedami Lionelom Messijem) in Bayernom (pa še to le v domačih tekmovanjih) s trenutno ekipo Man Utd prišel iz skupine lige prvakov. Premislite še enkrat. Če kdo, bi morda s svojim slovitim avtobusom uspelo Mourinhu, a to je poskušal tudi van Gaal, a so ga "navijači" Manchester Uniteda za bunker vsako tekmo napadli in mu govorili, da to ni United. Tudi če se je tekma končala z zmago. A to je, kot kaže, edini način, če imaš nekonkurenčno in poškodovano ekipo.

Zakaj je nekonkurenčna ekipa?

Tukaj je seveda v veliki meri kriv van Gaal, ki je brezkompromisno pred to sezono "skipal" pol ekipe, mnoge je prodal na pol zastonj, kar ni nič narobe, saj mnogi, če ne vsi (da tudi Chicharito, ki zdaj blesti v bundesligi. A v Nemčiji blesti tudi Šinji Kagava, v Angliji pa izpadel kot povprečen, ki so ga angleški drvarji povsem odrezali), niso imeli kaj delati v Unitedu, problem pa nastopi, ker luknje niso nadomestili in jih zakrpali.

Tukaj lahko s prstom pokažemo na Eda Woodwarda, arogantni nekdanji bančnik, ki je pri zadolžen za nakupe je pogorel na celi črti. Woodie je naskakoval nerealne tarče kot so Neymar, Robert Lewandowski, Thomas Müller, Gareth Bale, Cristiano Ronaldo, kratko pa je potegnil tudi pri nakupih Nicolasa Otamendija in Pedra, ki sta odšla rivaloma Man Cityju in Chelseaju.

Lahko bi bilo še slabše ...

Van Gaal se je tako moral zadovoljiti s povsem neprepoznavnim Memphisom Depayjem, ki bi se moral prvo leto učiti in privajati in biti v prvi vrsti rezerva, in Anthonyjem Martialom, ki je super talent, a nikakor ne (še) more biti prvi napadalec Manchester Uniteda. Ko trener se trener ne more zanesti niti na Wayna Rooneyja, ki je prav tako v katastrofalni formi, je slika popolna.

Na koncu niti ne čudi, da je situacija na Old Traffordu taka, kot je, kaj lahko bi bilo, čeprav se sliši čudno, še slabše.

Ne spreglejte