Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 12. 2015,
13.05

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Sepp Blatter Michel Platini afera

Petek, 4. 12. 2015, 13.05

7 let, 12 mesecev

Vplivna Američanka sporoča: Ne boste nam ušli. Platini bo kmalu zaslišan.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ameriška pravosodna ministrica Loretta Lynch je naznanila, da je osem oseb, vpletenih v korupcijski škandal Fife, priznalo krivdo. Etični odbor Fife bo čez dva tedna zaslišal Michela Platinija.

"Izdaja zaupanja je ogromna, obseg korupcije je nezaslišan. Sporočilo obtožnice mora biti jasno vsakemu odgovornemu posamezniku, ki še ostaja v senci in upa, da se bo izognil preiskavi. Ne boste dočakali, da odnehamo. Ne boste nam ušli. Številni so sprejeli opozorilo in osem obtoženih je priznalo krivdo. Sprejeli so odgovornost," je v četrtek povedala Loretta Lynch na novinarski konferenci v Washingtonu in dodala, da proti petim od njih niso še vložili obtožnice.

Med tistimi, ki so priznali krivdo je nekdanji podpredsednik Fife Jeffrey Webb s Kajmanskih otokov, ki so ga aretirali maja letos. Prav tako je priznal krivdo direktor športnega marketinga Argentinec Alejandro Burzaco, ki so ga Švicarji skupaj z Webbom že izročili v ZDA.

Pravosodno ministrstvo ZDA je maja vložilo obtožnice proti 14 osebam, od katerih se jih sedaj sedem sooča z razširjeno obtožnico. Tako kot maja je policija tudi v četrtek v Zürichu aretirala nekaj uglednih uradnikov Fife, med njimi Alfreda Hawita iz Hondurasa, šefa nogometne zveze Severne in Srednje Amerike ter Karibov, in predsednika južnoameriške nogometne zveze Juana Angela Napouta iz Paragvaja. Oba sta tudi bila podpredsednika Fife.

O Blatterju in Platiniju ni govorila

Med obtoženimi sta tudi nekdanji predsednik brazilske nogometne zveze in nekdanji podpredsednik Fife Ricardo Teixeira ter sedanji šef brazilskega nogometa Marco Polo del Nero. Prav tako tudi sedanji in nekdanji generalni sekretar nogometne zveze Južne Amerike Jose Luis Meiszner oziroma Eduardo De Luca.

Hawita in Napouta so ujeli v istem mondenem hotelu s petimi zvezdicami Baur au Lac, kjer so maja ujeli njune kolege. Oba se sedaj borita proti izročitvi v ZDA, kjer Lyncheva zagotavlja, da se preiskava nadaljuje. FBI je v četrtek izvedel racijo v uradih skupine Media World, ki spada pod špansko medijsko podjetje Imagina.

Pravosodna ministrica ZDA ni hotela komentirati usode Seppa Blatterja in Michela Platinija. Dejala je, da o osebah, ki niso del obtožnice, ne bo govorila. Nekdanji predsednik Fife in njegov sprva najverjetnejši naslednik, sicer prvi mož Evropske nogometne zveze (Uefa), Platini sta tarči švicarske preiskave o plačilu domnevne podkupnine v vrednosti dveh milijonov ameriških dolarjev.

Platinija bo etični odbor Fife zaslišal med 16. in 18. decembrom

Etični odbor Mednarodne nogometne zveze bo predsednika Evropske nogometne zveze Platinija zaradi domnevne vpletenosti v podkupovanje zaslišal med 16. in 18. decembrom, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na vir blizu Fife.

Platinijev odvetnik je konec novembra dejal, da hoče etični odbor Platinija doživljenjsko kaznovati zaradi domnevne vpletenosti v podkupovanje. Francoz naj bi od suspendiranega prvega moža Fife Blatterja leta 2011 prejel dva milijona ameriških dolarjev.

O morebitnem zaslišanju Blatterja za zdaj ni nobenih informacij. Oba predsednika, tako Platini kot Blatter, trenutno prestajata 90-dnevni suspenz zaradi omenjene afere.

Ne spreglejte