Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
17. 12. 2012,
18.13

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

selektor

Ponedeljek, 17. 12. 2012, 18.13

8 let, 1 mesec

VIDEO: Čeferin pohvalil Maribor in čestital Skomini

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nogometna reprezentanca še čaka na selektorja. Predsednik NZS Aleksander Čeferin ga še ni predstavil, se je pa v novoletnem nagovoru dotaknil opravljenega v tem letu.

Nogometno leto 2012 se bliža koncu. Začelo se je z velikimi željami in ambicioznim novim selektorjem Slavišo Stojanovićem, zaključilo pa z njegovim odhodom, skromno zapuščino kvalifikacijskih točk, iskanjem njegovega naslednika in izgubo dr. Branka Elsnerja. Prvi kandidat predsednika Nogometne zveze Slovenije (NZS), Srečko Katanec, se tradicionalnega novoletnega srečanja ni udeležil. To je bilo tudi za pričakovati, saj nekdanji selektor še vedno koleba med možnostjo, ali sprejme odgovorno nalogo ali pa se podobno kot pred petimi leti zahvali. Rok za končno odločitev, na katero čaka vsa Slovenija, naj bi se mu iztekel konec tedna. Predsednik krovne zveze Aleksander Čeferin je pred začetkom slovesnosti poudaril, da bo Stojanovićev (tudi ni bil prisoten na Gorenjskem) kandidat na selektorski stolček zagotovo ustoličen še letos. To je obljubil, hkrati pa dodal, da večina ostalih kandidatov niti ne sovpada z imeni, ki se kot rezervne možnosti pojavljajo v medijih. Tako je veliko vprašanje, ali bi v primeru Katančeve košarice dočakal priložnost Edoardo Reja ali pa denimo dvojec Miklavič – Kavčič. Slednja sta se udeležila prireditve. ''Če ste mislili, da vam bom povedal, kdo bo novi selektor, ste se zmotili, ker tega še sam ne vem,'' je v uvodnih besedah novoletnega nagovora povedal Čeferin in se nato posvetil pestremu nogometnemu letu, kjer ni želel izpostavili le članske reprezentance.

Prihaja mladi rod, z njim vred pa svetla prihodnost

Po njegovih besedah, katerim je nogometna slovenska družina, zbrana na Brdu pri Kranju, znala prikimati, se je dogajalo še marsikaj drugega kot le nastopi članske izbrane vrste. ''Želel bi opozoriti na NK Maribor, ki je v Sloveniji osvojil vse, kar se je osvojiti dalo. NZS je spomladi organizirala evropsko prvenstvo za kadete. Dobili smo posebne pohvale Uefe, kar ni nepomembno. Futsal reprezentanca je nastopila na EP na Hrvaškem, za las ji je zmanjkal preboj na SP. Mladi do 21 let so bili blizu uvrstitve na EP. Dokazali so, da prihaja nov rod, z njim vred pa lepa prihodnost slovenskega nogometa,'' je našteval dogodke, ki so zaznamovali leto 2012 in se že vnaprej opravičil, če je zaradi njihove pestrosti na kakšnega pozabil.

S 1. SNL še ni zadovoljen, a se stvari izboljšujejo

Nadaljeval je s 1. SNL, kjer stvari še ne potekajo tako, kot si je krovna zveza želela. NZS je pred začetkom sezone prevzela vodenje in marketing prve lige. ''Morda je bil to projekt, ki je sprožil največ razprav. Delno nerazumljen. Je pa dejstvo, da smo pridobili za te čase izjemno velika sredstva, ki jih bomo do konca sezone še razdelili med klube. To se že dolgo ni zgodilo. S prvo ligo še nismo zadovoljni, a stvari se izboljšujejo. Televizijski prenosi naj bi se z novim letom popravili, kljub vsemu mislim, da smo na pravi poti,'' je pojasnil Čeferin, izpostavil poudarek varnosti na štadionih, kjer je po novem kaznovan vsak sovražni govor. ''To je tudi nujno zaradi splošne kulture na štadionih''. V nadaljevanju sezone veliko pričakuje tudi od sponzorskega sodelovanja s Telekomom Slovenije.

Zapustila nas je nogometna legenda

Ni pozabil tudi na slovenske sodnike, ki so se na čelu z Damirjem Skomino uspešno predstavili na letošnjem Euru ter dvobojih lige prvakov, kasneje tudi prejeli priznanja NZS, nato pa orisal še spomin na nedavno nenadomestljivo izgubo, ko je slovenski nogomet ostal brez velikega človeka, legende dr. Branka Elsnerja. ''V zgodovino se je zapisal kot eden največjih ljudi slovenskega nogometa. Tisti, ki vsaj bežno spremlja nogomet, ga ne bo nikoli pozabil.''

Zahvalil se je strokovni službi NZS, obenem pa opomnil, da je v domačem nogometu preveč razdvojenosti. ''Stopiti moramo skupaj, samo se le skupaj močni. Enakega mnenja je večina v slovenskem nogometu. V letu 2013 je pomembna enotnost,'' je izpostavil glavno željo, ki bi se lahko uresničila v letu 2013. V njega bo slovenska članska izbrana vrsta vstopila z že znanim novim selektorjem. Tako je napovedal predsednik, voditelja prireditve Dani Bavec in Jasna Kuljaj pa sta prišla do optimističnega spoznanja, da Skomina ne bo mogel soditi uvodnega srečanja na SP 2014, ker se bosta na njem pomerila Brazilija in … Slovenija!

Ne spreglejte