Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
14. 2. 2018,
10.10

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

Neymar Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo PSG Porto Liverpool Real Madrid UEFA liga prvakov

Sreda, 14. 2. 2018, 10.10

12 mesecev

Pred sredinima tekmama osmine finala lige prvakov

Večer, ki bo razjezil zaljubljena dekleta

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Cristiano Ronaldo | Foto Reuters

Foto: Reuters

Po včerajšnjem ogrevanju je danes na sporedu večer, na katerega so komaj čakali številni nogometni navdušenci po svetu. Obračun osmine finala lige prvakov v Madridu, kjer se bosta udarila Real in PSG. V veliki senci spektakla na Santiagu Bernabeu se bosta pomerila še Porto in Liverpool.

Pred nami je večer, na katerega so dolgo časa čakala številna zaljubljena dekleta. Dan zaljubljencev. In seveda večer, do katerega so odštevali tudi njihovi fantje. Valentinov nogometni spektakel na enem od najbolj kultnih in tudi največjih nogometnih štadionov na svetu, Santiagu Bernabeu v Madridu.

Pivo je v hladilniku, čips je v omarah. Časa za romantično večerjo, stiskanje na kavču ob gledanju kakšnega ljubezenskega filma, pogovora ob svečah ali česarkoli že, ne bo. V najboljšem primeru bodo lahko dekleta posedala ob svojih ljubljenih, v bolj možnem niti to. Čas je za prijatelje in nogomet. Če malce pretiravamo in se oprimemo predsodkov, seveda.

Najboljši proti najdražjemu

Neymar je v Pariz prinesel šov. | Foto: Reuters Neymar je v Pariz prinesel šov. Foto: Reuters Udarila se bosta klub, ki skozi zgodovino velja za najboljšega, najbolj trofejnega in tudi najbolj glamuroznega. Proti klubu, ki status tistega, ki kopiči velike zvezdnike, počasi prevzema v zadnjih letih.

Petkratni najboljši nogometaš leta na svetu, ki bo imel krono za najboljšega še vsaj do decembra, in nogometaš, ki bo imel še vsaj do poletja na čelu nalepko – najdražji. Real Madrid in Cristiano Ronaldo proti PSG in Neymarju.

Prvi je, čeprav je bil v Španiji v prvem delu sezone zanj nenavadno neučinkovit, z devetimi goli celo najboljši strelec tekmovanja. S kar sedmimi goli na zadnjih štirih tekmah je dal vedeti, da je v odlični formi.

Drugi v Parizu iz tekme v tekmo skrbi za šov, a je tudi zelo učinkovit. Odkar nosi dres PSG s številko 10 na hrbtu, je na 27 tekmah v vseh tekmovanjih zabil kar 28 golov in prispeval kar 16 podaj.

Ob tem ne gre pozabiti, da ga čakata tekmi proti nesojenemu klubu. Real ga je želel že pred leti, Real bi ga rad v svojih vrstah videl še danes.

Liga prvakov sreda infografika | Foto: Marjan Žlogar Foto: Marjan Žlogar

Zinedine Zidane trdi, da je povsem miren

Pred nami je tudi prva izmed dveh tekem, v kateri naj bi si glavo reševal eden izmed največjih v zgodovini nogometa. Nekoč najboljši nogometaš na svetu, ki ga po dveh evropskih naslovih v nizu enostavno moramo razvrstiti tudi med najboljše pri trenerjih, je z Realom v Španiji v škripcih.

V prvenstvu je možnosti za obrambo lovorike praktično zapravil, za Barcelono zaostaja kar za 17 točk, iz pokala je izpadel proti skromnemu Leganesu. Liga prvakov naj bi bila rešilna bilka za Zinedina Zidana.

Zinedine Zidane pravi, da, čeprav španski mediji pišejo drugače, ne čuti nobenega pritiska. | Foto: Reuters Zinedine Zidane pravi, da, čeprav španski mediji pišejo drugače, ne čuti nobenega pritiska. Foto: Reuters

Na zadnji tekmi je sicer premagal Real Sociedad s 5:1 in pred tem s 4:1 zmagal v gosteh pri Valencii (vmes je z 2:2 remiziral pri Levanteju), a če bi legendarnemu Francozu tako zgodaj spodrsnilo še v Evropi, bi se njegov trenerski stolček zagotovo pošteno zatresel. Status ikone kluba in kar osem lovorik v dveh letih trenerske kariere gor ali dol.

"Ničesar mi ni treba dokazovati. Lahko se le osredotočim na svoje delo in to, kar je najbolj pomembno. Ne zanima me, kaj si ljudje mislijo o meni. Ne čutim nobenega pritiska," o tem, da je postavljen pred zid, ni želel pred tekmo s PSG veliko debatirati Zidane.

"Ne moremo spremeniti tega, kar je bilo, a lahko naredimo vse, da bo v prihodnosti bolje. Ne razmišljam o moji prihodnosti. Razmišljam le o tem, kar nas čaka jutri. Bomo videli, kaj se bo zgodilo. Čaka nas tekma, ki se je zelo veselim. Upam, da bomo uživali v njej," je bil miren trener, ki je kot prvi prišel do dveh zaporednih lovorik v ligi prvakov v formatu, v kakršnem jo poznamo od leta 1992.

Dvomi, da se lahko nočna mora iz Barcelone ponovi

Lanska izkušnja Unaia Emeryje še boli. | Foto: Reuters Lanska izkušnja Unaia Emeryje še boli. Foto: Reuters "Čaka nas tekma proti Realu, ki bo pokazal največ, kar zna. Hkrati je to tudi velika priložnost, da dokažemo, kaj zmoremo mi. Pripravljeni smo," pa je tekmo napovedal trener PSG Unai Emery. Tudi on že ima izkušnje z osvajanjem evropskih lovorik v nizu. S Sevillo je bil med letoma 2014 in 2016 trikrat zmagovalec v ligi Europa.

A morda še bolj kot s tem se je v spomin vtisnil z neverjetnim preobratom, ki ga je lani s PSG končal na napačni strani. Prav tako v osmini finala lige prvakov, prav tako proti španskemu velikanu, takrat Barceloni, je pred domačimi navijači zmagal s 4:0, potem pa v Barceloni izgubil z 1:6, potem ko je v zadnjih treh minutah prejel tri gole, in doživel velik šok.

"Takoj po tej tekmi smo se začeli pripravljati na novo evropsko sezono in novo priložnost. Zdaj jo imamo. To, kar se nam je zgodilo lani, se nam ne more več zgoditi," zagotavlja Španec, katerega klub v zadnjem času navdušuje.

19-letni Kylian Mbappe in izkušeni Edinson Cavani sta skupaj v tej sezoni zabila že 43 golov. | Foto: Reuters 19-letni Kylian Mbappe in izkušeni Edinson Cavani sta skupaj v tej sezoni zabila že 43 golov. Foto: Reuters

Na zadnjih šestih tekmah je PSG vselej zmagal in ob tem zabil kar 19 golov. Več kot tri na tekmo, torej. Ob tem se lahko pohvali, da je v šestih tekmah skupinskega dela, v katerem je osvojil prvo mesto pred Bayern Münchnom v skupini B, dosegel kar 25 golov, kar je rekord tekmovanja.

Goli bodo danes v Madridu torej deževali. Vsaj morali bi. Glede na število mojstrov nogometne žoge na vsaki strani.

Real Madrid - PSG

Danes ob 20.45, štadion Santiago Bernabeu v Madridu, prostor za 81.044 gledalcev. Sodnik: Gianluca Rocchi (Italija)

Verjetni začetni postavi:
Real Madrid (4-3-3): Navas; Marcelo, Ramos, Varane, Nacho; Kroos, Casemiro, Modrić; Ronaldo, Benzema, Bale. Trener: Zinedine Zidane.
PSG (4-3-3): Areloa; Kurzawa, Silva, Marquinos, Alves; Rabior, Celso, Verratti, Neymar, Cavani, Mbappe. Trener: Unai Emery.

Tekma velikanov, ki je ostala v globoki senci

Povsem v senci spektakla v Madridu bo druga tekma večera potekala na štadionu Dragao v Portu.

Tam bo hektična enajsterica Liverpoola, ki na nove pomembne lovorike čaka že celo večnost, upala na zmago nad Portom. Še enim klubom, ki sicer ne spada med največje, a je zagotovo spoštovanja vreden.

Tudi zaradi vseh evropskih lovorik, ki jih je osvojil. Ne tako daleč nazaj v preteklost. Pravzaprav je po tej plati veliko bogatejše Liverpoolčane povsem zasenčil.

Napad Liverpoola, v katerem blestita tudi Sadio Mane in predvsme Mohamed Salah, je ubijalski. | Foto: Reuters Napad Liverpoola, v katerem blestita tudi Sadio Mane in predvsme Mohamed Salah, je ubijalski. Foto: Reuters

Liverpool stavi predvsem na sijajen napad, enega najboljših na svetu. Egipčan Mohamed Salah, Brazilec Firmino in Senegalec Sadio Mane so jih v tej sezoni skupaj zabili kar 58, od tega kar 14 v ligi prvakov. Ob tem njegovi navijači upajo, da njihova obramba pred svojimi vrati ne bo naredila kakšne neumnosti, ki jih v zadnjem času pogosto počne.

"Zelo spoštujem Porto. To je ekipa, ki igra nogomet, a se hkrati neizmerno bori. Je mlada, a izkušena. Zelo dobro organizirana ekipa, ki lahko premaga vsakogar in mi je zelo všeč. Toda tudi mi nismo slabi. Nasprotno. Zelo dobri smo in to bomo tudi skušali dokazati," je pred tekmo na novinarski konferenci govoril trener Angležev Jürgen Klopp.

Legenda na klopi Portugalcev verjame, da jim lahko uspe

"Čaka nas tekma proti zelo močni ekipi, katere proračun presega 200 milijonov evrov. Udarila se bosta dva kluba z bogato evropsko lovoriko. Verjamem in vem, da lahko zmagamo," pa je pred tekmo povedal trener Porta Sergio Conceicao.

Takole je danes videti Sergio Conceicao, ki se zelo dobro znajde tudi v trenerski vlogi. | Foto: Reuters Takole je danes videti Sergio Conceicao, ki se zelo dobro znajde tudi v trenerski vlogi. Foto: Reuters

"Želim si, da bi zmagali in ne bi prejeli zadetka," je v teoriji zelo enostaven, v praksi pa veliko bolj zapleten načrt pred današnjo tekmo razkril nekdanji legendarni nogometaš in reprezentant Portugalske, ki je pred to sezono sedel na klop Porta in je za zdaj z njim zelo uspešen.

V domačem prvenstvu vodi, v ligi prvakov pa je v izločilne dele uvrstil po tem, ko je v skupini za seboj pustil RB Leipzig Kevina Kampla in Monaco.

Porto - Liverpool

Danes ob 20.45, štadion Dragao v Portu, prostor za 50.033 gledalcev. Sodnik: Daniele Orsato (Italija)

Verjetni začetni postavi:
Porto (4-4-2): Casillas; Telles, Marcano, Reyes, Pereira; Brahimi, Oliveira, Herrera, Corona; Marega, Soares. Trener: Sergio Concencaio.
Liverpool (4-3-3): Karius; Robertson, van Dijk, Matip, Alexander-Arnold; Chamberlain, Henderson, Wijnaldum; Mane, Firmino, Salah. Trener: Jürgen Klopp.

Ne spreglejte