Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
19. 7. 2017,
22.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

1

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Mitja Viler Zrinjski Mostar

Sreda, 19. 7. 2017, 22.07

6 let, 6 mesecev

Slovenski prvak si je odprl vrata do evropske jeseni

V Mariboru diši po novi evropski pravljici

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

1

NK Maribor | Foto Grega Valančič / Sportida

Foto: Grega Valančič / Sportida

Nogometaši Maribora so v Ljudskem vrtu na povratni tekmi drugega kroga kvalifikacij za ligo prvakov proti mostarskemu Zrinjskemu remizirali z 1:1 in se uvrstili v tretji krog. V njem se bodo pomerili s Hafnarfjordurjem. Če bodo preskočili še islandskega prvaka, jih čaka še vsaj osem evropskih tekem.

Mariboru je uspelo. Preskočil je Zrinjski in si zagotovil še vsaj deset evropskih tekem! Tako si verjetno mislijo navijači Maribora. Mariborčanom se je namreč nasmehnila sreča, v naslednjem krogu kvalifikacij za ligo prvakov jim je namenila Hafnarfjordur. Islandci so v njihovih očeh že obkljukani, toda počasi. Najprej je treba skočiti in šele potem reči hop.

Takšne misli so verjetno Mariborčanom, ki so proti Zrinjskemu branili prednost iz Mostarja z 2:1, po glavi rojile tudi na začetku tekme, ko je bil na semaforju v Ljudskem vrtu izpisan presenetljiv izid 0:1.

Spet Marko Šuler in spet Ognjen Todorović

"Hočemo zmago!" se je takoj po prvem sodniškem žvižgu zaslišalo s severne tribune mariborskega štadiona, na katero se je nagnetlo blizu 500 zelo glasnih navijačev Zrinjskega. Očitno so gostujoči nogometaši njihove zahteve vzeli resno, po sedmih minutah so namreč vodili z 1:0.

Marku Šulerju, ki je zakuhal že gol Zrinjskega v Mostarju, je ušel Toni Jović, prišel pred vratarja Jasmina Handanovića in z njim trčil. Medtem ko sta oba nogometaša ležala na tleh, se je do odbite žoge z nekaj sreče prebil Ognjen Todorović, ki je zadel že na prvi tekmi, in poskrbel za hladen tuš v Ljudskem vrtu, kjer se je na evropskem uvodu nove sezone zbralo več kot deset tisoč ljudi.

Veliko bolj neugodno, kot je bila tista, za katero je poskrbelo vreme nekaj minut pozneje, ko je v Mariboru začelo deževati. Mariborčani so se po štirih domačih evropskih tekmah, v katerih niso prejeli zadetka, prvič po daljšem času znašli v zaostanku.

Mariborčane zdaj v boju za skupinski del evropskih tekmovanj čaka še ena ovira, na papirju nekoliko nižja, saj se bodo v tretjem predkrogu pomerili z islandskim Hafnarfjördurjem. | Foto: Grega Valančič / Sportida Mariborčane zdaj v boju za skupinski del evropskih tekmovanj čaka še ena ovira, na papirju nekoliko nižja, saj se bodo v tretjem predkrogu pomerili z islandskim Hafnarfjördurjem. Foto: Grega Valančič / Sportida

Ena sprememba v domači enajsterici

Nepričakovano, proti odpisanemu Zrinjskemu, katerega trener Blaž Slišković tokrat ni računal napadalca Sašo Kajkuta, ki je na  izhodnih vratih kluba. Darko Milanič tokrat ni mogel računati na kaznovanega Blaža Vrhovca, ki ga je v zvezni vrsti nadomestil Aleks Pihler, strelec gola za zmago na prvenstvenem uvodu proti Aluminiju.

To je bila edina sprememba v domači enajsterici v primerjavi s prvo tekmo, ki jo je opravil trener Maribora. Po golu, ki so ga gostje proslavili, kot da bi se pravkar uvrstili v ligo prvakov, se je mirno usedel na klop. Zlatko Zahović, njegov nadrejeni, je naredil ravno obratno. Vstal je na noge in se postavil ob rob igrišča.

Nenavaden gol Mitje Vilerja, ki ga še dolgo ne bomo pozabili

Nenavaden gol Mitje Vilerja. | Foto: Grega Valančič/Sportida Nenavaden gol Mitje Vilerja. Foto: Grega Valančič/Sportida Mariborčani so bili vidno šokirani, a hkrati verjetno dovolj izkušeni, da so se takoj spomnili, da imajo še vedno vse v svojih rokah. Zrinjski je moral za napredovanje zadeti še enkrat. "Hočemo zmago!" so besede, ki so takoj po golu prišle iz grl več sto navijačev z južnega dela štadiona, na katerem so nastanjeni najzvestejši pristaši mariborskega kluba, člani organizirane navijaške skupine Viole.

Sledile so minute ne najbolj povezane igre Maribora in nekaj potez, ki vijoličastim ne morejo biti v ponos. Potem je prišla 27. minuta in gol, ki se ga bodo v Mariboru spomnili še dolgo časa. Mitja Viler, ki se je nekaj minut pred tem osmešil, ko je pri poskusu s predložka žogo namesto pred nasprotnikov gol poslal skorajda na svojo polovico, če malce pretiravamo, je imel žogo na levi strani.

Spet je poskusil s predložkom, tokrat z močnejšo, levo nogo, bil spet ne najbolj natančen oziroma, če na akcijo pogledamo z druge strani, zelo natančen. Namesto predložek je staroselcu v mariborski garderobi uspel izjemen gol. Vratarja gostov Kenana Pirića, ki naj bi bil tudi na izhodnih vratih kluba, je namreč premagal z več kot 20 metrov oddaljenosti. Žoga je končala v stičišču prečke in vratnice.

Eksplozija že tako bučnega Ljudskega vrta

Mariborske tribune, ki so bile zelo glasne, so eksplodirale od veselja. Maribor je spet lažje dihal, a verjetno so se domači nogometaši hitro spomnili na to, da gol v mreži Zrinjskega ne pomeni tako zelo veliko. Bosanski prvak bi z drugim golom izsilil najmanj podaljške.

Do konca polčasa je bil boljši Maribor, a veliko priložnosti ni imel. Omeniti velja le akcijo Luke Zahovića, ki je stekel sam proti vratom nasprotnika, a ga je, še preden je udaril po žogi, ustavil eden izmed branilcev Zrinjskega. Ta do odhoda na odmor novih priložnosti ni imel.

V drugem polčasu v Ljudskem vrtu nismo videli zadetka. | Foto: Grega Valančič / Sportida V drugem polčasu v Ljudskem vrtu nismo videli zadetka. Foto: Grega Valančič / Sportida

Maribor rutinirano unovčil evropske izkušnje

V drugem delu igre so Mariborčani rutinirano obdržali rezultat, ki je govoril v njihovo korist, in dokazali, da evropske izkušnje na takšnih tekmah pomenijo ogromno. Zrinjski si praktično ni priigral priložnosti, čeprav je bilo v zraku vseskozi čutiti strah pred novim golom v mreži Maribora, ki bi slovenskega prvaka spravil v neugoden položaj.

Maribor si je medtem priigral dve izraziti priložnosti. Najprej je bil ne najbolj natančen v kazenskem prostoru Zrinjskega Dino Hotić po lepi podaji razigranega Valona Ahmedija, potem je priložnost za nov evropski gol zapravil rekorder kvalifikacij za evropske pokale, rezervist Marcos Tavares.

Maribor ima lepo priložnost za novo evropsko pravljico

Zdaj so Mariborčani na dobri poti, da se uvrstijo v play-off kvalifikacij za ligo prvakov. Če bodo izpolnili pričakovanja in napredovali, so si že zagotovili vsaj nastopanje v skupinskem delu lige Europa. Še tretjič v zadnjih letih. Morda pa še kaj več. Še tretji nastop v elitni ligi prvakov, kdo ve. Toda počasi, najprej je treba skočiti in šele potem reči hop …

Maribor : Zrinjski 1:1 (1:1)

Štadion Ljudski vrt, gledalcev: 9.266, sodniki: Nilsen, Groenvik in Isaksen (vsi Norveška).

Strelca: 0:1 Todorović (7.), 1:1 Viler (27.).

NK Maribor: Handanović, Palčič, Rajčević, Šuler, Viler, Kabha, Pihler, Hotić (od 65. Mešanović), Ahmedi, Bajde, Zahović (od 66. Tavares).

Zrinjski Mostar: Pirić, Galić, Jakovljević, Katanec, Stojkić, Pezer (od 86. Mulahusejnović), Perišić (od 70. Ćavar), Jović, Filipović (od 81. Kukoć), Todorović, Bilbija.

Rumeni karton: Bilbija.
Rdeči karton: /.

Ne spreglejte