Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 4. 2011,
18.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Luka Koper Olimpija Domžale

Četrtek, 21. 4. 2011, 18.43

8 let

V Kopru boj za vrh, v Stožicah za Evropo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenski prvoligaški ples bo v 29. krogu poskrbel z zanimivimi srečanji. HiT Gorica bo želela zaustaviti konkurente za Evropo, Olimpijo, Koprčani pa bodo v derbiju in boju za vrh pričakali Domžale.

Prva prvenstvena tekma 29. kroga bo v mestu ob Savinji, kjer bodo domačini pričakali ekipo Triglava Gorenjske. Moštvi, ki se s točko razlike na lestvici nahajata na sedmem oz. devetem mestu, med drugim bijeta tudi bitko za obstanek med elito.

Pretirane samozavesti nedvomno ni moč občutiti ne pri Celjanih, ki so v preteklem krogu klonili proti Domžalčanom, kot ne pri Kranjčanih, ki so v nedeljo ostali praznih rok proti vodilni ekipi iz Maribora. Prednost je morda na strani "celjskih grofov", ki so zaradi petkovega odigranega srečanja v mestu ob Kamniški Bistrici imeli kar dva dni več časa za počitek. Varovanci celjskega triumvirata na čelu z Damjanom Romihom ter Siniše Brkiča so na medsebojnih tekmah v tej sezoni kar trikrat remizirali. Kaj bo torej prineslo četrto prvenstveno srečanje? Stratega s kaznovanimi igralci težav tokrat nimata.

Potem ko so v preteklem krogu Ljubljančani, ki jih lahko upravičeno imenujemo hit ekipa spomladanskega dela sezone, dobili z Rudarjem bitko za evropsko vozovnico, se bodo v petek zvečer za slednjo borili še s HiT Gorico. Slednja je po prevetritvi igralskega kadra v spomladanskem delu sezone zaživela in se iz mest s spodnjega dela zasluženo prebila v boj za evropsko tekmovanje. Dvoboj bo sila zanimiv, saj se ekipi nahajata na četrtem oz. petem mestu, kjer ju ločita zgolj dve točki. "Zmajčki" so v soboto v Velenju tudi po spletu srečnih okoliščin premagali ekipo Rudarja, a osvojene tri točke in samozavesti jim danes ne more prav nihče vzeti. Četa Davida Peršiča je v preteklem krogu odpravila Nafto in se v Novo Gorico vrnila s polnim plenom in sijajnim Vitom Plutom, ki je s "hat-trickom" vendarle dokazal svojo kakovost.

Nekdanji mladi reprezentant do 21 let bo nedvomno prva violina "vrtnic" tudi v Stožicah in prav zanimivo bo videti, kako se bodo na 22-letnega napadalca pripravili zeleno-beli. Tri medsebojna srečanja v tej sezoni so na račun dveh remijev in zmage 26. februarja na strani Ljubljančanov, toda tehtnica se nedvomno po petkovem večeru lahko izenači. Dušan Kosič se bo poleg poškodovanih igralcev moral odpovedati še uslugam kaznovanega Bobana Joviča, strateg igralcev iz slovenskega Las Vegasa pa težav s kartoniranimi nima. HiT Gorica je v drugem delu sezone postavljala takšne in drugačne mejnike: 5. marca je vodilni ekipi Maribora zadala prvi poraz v tej sezoni, 9. aprila pa je zaustavila zmagoviti pohod Velenjčanov pod okriljem Roberta Pevnika. V Stožicah bodo Novogoričani pred novim, a težkim izzivom: Ljubljančanom zadati prvi poraz v spomladanskem delu … Jim bo uspelo? V zadnjem času jim je namreč (skorajda) vse …

Ajdovščina bo vnovič gostiteljica derbija začelja. Lendavčani, ki so ta teden ostali brez zdaj že nekdanjega trenerja in športnega direktorja Damirja Roba, se bodo kljub prvotnim napovedim vendarle podali na pot. Položaj na skrajnem severovzhodnem delu Slovenije ne doživlja pozitivnih premikov, ampak zgolj nasprotno. Po blamaži proti HiT Gorici je Robu dokončno prekipelo, ponudil je odstop, na lendavsko klop pa je sedel njegov dosedanji pomočnik, Stanko Preradovič.

Slednjega v kaotičnih razmerah namreč čaka sila težka naloga, saj klub bremenijo finančne in rezultatske težave. Kako se bo z vsem v prihodnje spopadla Nafta, bo moč videti že v soboto v "mestu burje" pri zadnjeuvrščenem Primorju. Ajdovci imajo za devetouvršenim Triglavom še šest točk zaostanka, a bi slednji lahko bil manjši, če jim v preteklem krogu zmage proti prvakom ne bi preprečil prav nekdanji "sin burje", Bojan Đukič. Tri točke so nujno zlo za obe ekipi, kateri se borita za obstanek med elito. Potem ko Milan Petrović zaradi rdečega kartona ne bo mogel računati na Almirja Tanjiča, gostujoči strateg iz istega razloga ne bo mogel v kader uvrstiti Bojana Matjašeca. Medsebojni dvoboji v tej sezoni se nagibajo na stran Primorcev, ki so dvakrat premagali Lendavčane, modro-beli pa so bili uspešni enkrat.

Slovenski spektakel se obeta na Obali, kamor prihajajo drugouvrščeni Domžalčani, ki v boju za naslov državnih prvakov še niso rekli zadnje besede. Po zmagi nad Celjani v preteklem krogu se zaostanek sedmih točk za vijoličastimi namreč ni spremenil. Toda domžalski zasedbi so se na pet točk na tretjem mestu približali Koprčani, ki bi lahko zaostanek še zmanjšali, če ne bi presenetljivo remizirali v Ajdovščini. Tako za Domžalčani kot Koprčani pa je tudi prvi polfinalni obračun Hervis pokala Slovenije. A le s parcialnim uspehom, saj si prav nobena ekipa ni priigrala prednosti. Morda bi bil razplet prve polfinalne tekme proti Mariborčanom uspešnejši, če bi na klopi obdržali Primoža Gliho, ki je dobil nogo dan pred obračunom z vijoličastimi. Kako paradoksalno, vsaj glede na to, da so se "kanarčki" dvignili prav pod okriljem Glihe.

Še vedno aktualnim državnim prvakom tako vnovič dirigira Nedžad Okčič, ki je v preteklih sezonah Luko Koper najprej rešil pred izpadom v drugo ligo, leto pozneje pa je z rumeno-modrimi osvojil prvo državno zvezdico. Silno zanimiv podatek pa je, da se je 25. septembra vodstvo kluba Okčiču odpovedalo tik pred obračunom z Domžalčani – srečanje, katerega si je s tribune ogledal Gliha (trener je postal dva dni pozneje) v družbi Mirana Pavlina in Amirja Kariča je bilo takrat odigrano še v novogoriškem Športnem parku - usoda pa je nedvomno hotela, da bo Okčič na prvem prvenstvenem srečanju vodil Koprčane prav proti zasedbi Darka Birjukova. Statistika je v tej sezoni na strani igralcev Luke Koper, ki so dvakratne državne prvake premagali dvakrat, enkrat pa so morali premoč priznati tekmecem. Kakšen bo razplet na četrtem srečanju v tej sezoni? Kakšna bo točkovna razlika med ekipama? In kako se bo z novo (staro) vlogo kosal Okčič … Vse to bo razkril dvoboj na koprski lepotici, na kateri kaznovanih igralcev ni.

Ljudski vrt bo priča štajerskemu derbiju, na katerem se bodo domačini spopadli z Velenjčani. V zadnjem času nič kaj prepričljivi Mariborčani, ki so v nedeljo nekoliko srečno prišli do treh točk v Kranju, so se izvlekli tudi v sredo na prvi polfinalni tekmi pokalnega tekmovanja na Bonifiki. Na drugi strani so v preteklem krogu Velenjčani pod vodstvom Roberta Pevnika nanizali še drugi zapored, močnejša je bila namreč Olimpija. Kako bodo "knapi" rane zacelili proti še enemu slovenskemu velikanu, Mariboru, bo znano v soboto zvečer.

Potem ko se bo mariborski strateg Darko Milanič zaradi kazni moral odpovedati Dejanu Mezgi, Pevnik tovrstnih težav ne bo imel. Psihološka prednost bo bržkone na strani "vijolic", ki se na medsebojnih tekmah v tej sezoni lahko pohvalijo z dejstvom, da proti Velenjčanom še niso klonili: osemkratni državni prvaki so namreč dvakrat zmagali, enkrat pa sta si moštvi razdelili po točko. Želja po polnem izkupičku je v obeh taborih neizbežna: vijoličasta druščina naskakuje deveto prvenstveno zvezdico, Velenjčani pa si želijo preboja v Evropo …

Ne spreglejte