Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
24. 11. 2017,
11.25

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

Partizan Beograd NK Rijeka Dinamo Zagreb NK Maribor NK Maribor Liga Europa UEFA liga prvakov Crvena zvezda Vardar Varteks Varaždin

Petek, 24. 11. 2017, 11.25

12 mesecev

Uspešnost klubov z območja nekdanje Jugoslavije v Evropi

V Beogradu veselo, Partizan prvi po Mariboru

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80
Partizan Beograd | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nogometaši beograjskega Partizana so si v četrtek z zmago nad švicarskim podprvakom Young Boys (2:1) zagotovili napredovanje v 1/16 finala evropske lige. V Evropi bodo prezimili prvič po 13 letih, s tem pa postali prvi klub z območja nekdanje Jugoslavije, ki mu je to uspelo dvakrat po razpadu skupne domovine. Enkrat je to uspelo Hajduku, Varteksu in Mariboru.

Navijači Partizana so v četrtek proslavljali pozno v noč. Nogometašem je uspel odmeven evropski dosežek. V skupini B, kjer nastopajo še kijevski Dinamo, Young Boys iz Berna in Skenderbeu Korce, so si že krog pred koncem skupinskega dela evropske lige zagotovili napredovanje. V srbski prestolnici so z 2:1 premagali švicarskega podprvaka Young Boys, s tem pa si že zagotovili vstopnico za spomladanski izločilni del, kjer bodo zaigrali v 1/16 finala.

Srbski velikan, znan po črno-belih dresih, bo po razpadu nekdanje Jugoslavije že drugič prezimil v Evropi. Prvič mu je to uspelo pred 13 leti, ko se je v pokalu Uefa, predhodniku današnje lige Europa, prebil do osmine finala, nato pa priznal premoč poznejšemu zmagovalcu, moskovskemu CSKA.

Del bogate preteklosti tudi Katanec in Zahović

V dresu Partizana je igralo veliko slovenskih nogometašev. V 60. letih prejšnjega stoletja Edvard Hočevar, pozneje pa Srečko Katanec, Zlatko Zahović, Džoni Novak, Darko Milanič, Safet Jahić, Danijel Marčeta, Gregor Balažic in Branko Ilić.

Tudi vijolice izpadle proti prvaku

Ko je Maribor zaigral v 1/16 finala evropske lige, je vijolice vodil Ante Šimundža. Maribor je izpadel proti poznejšemu prvaku. Če se bo nadaljevala tradicija, torej klub, ki bi bil v izločilnem delu evropske lige v tej sezoni usoden za Partizan, čaka zelo odmeven dosežek. | Foto: Vid Ponikvar Ko je Maribor zaigral v 1/16 finala evropske lige, je vijolice vodil Ante Šimundža. Maribor je izpadel proti poznejšemu prvaku. Če se bo nadaljevala tradicija, torej klub, ki bi bil v izločilnem delu evropske lige v tej sezoni usoden za Partizan, čaka zelo odmeven dosežek. Foto: Vid Ponikvar Zadnji klub iz države, zrasle na območju nekdanje Jugoslavije, ki je prezimil v Evropi, je bil Maribor. V sezoni 2013/14 je v skupinskem delu evropske lige prehitel Wigan in Zulte-Waregem, nato pa v 1/16 finala drago prodal kožo Sevilli (2:2 v Mariboru in 1:2 v Sevilli). Andaluzijci so pozneje osvojili evropsko lovoriko.

Zanimivo je, da je skoraj vedno, ko je klub, ki prihaja z območja nekdanje Jugoslavije, prezimil v Evropi, nato v izločilnem delu izpadel proti poznejšemu zmagovalcu. Tako je bilo tudi v sezoni 1994/95, ko se je splitski Hajduk prebil med najboljših osem klubov v Evropi.

Takrat je ligo prvakov sestavljalo le 16 klubov, vsaka država pa je imela pravico do le enega predstavnika. Ponos Dalmacije, ki je v skupinskem delu zaostal za Benfico, prehitel pa Steauo in Anderlecht, je v četrtfinalu izpadel proti Ajaxu. Nizozemski prvak je šel nato do konca in v velikem finalu na Dunaju presenetil AC Milan.

Kdo je prezimil v Evropi?

Hajduk 1994/95: v četrtfinalu lige prvakov izpadel proti poznejšemu prvaku Ajaxu.
Varteks 1998/99: v četrtfinalu pokalu pokalnih zmagovalcev izpadel proti poznejšemu finalistu Mallorci.
Partizan 2004/05: v osmini finala izpadel proti poznejšemu prvaku, moskovskemu CSKA.
Maribor 2013/14: v 1/16 finala evropske lige izpadel proti poznejšemu prvaku Sevilli.

Dinamo na evropsko pomlad čaka že 44 let

Dinamo, ki je bil v kvalifikacijah za evropska tekmovanja večkrat usoden za slovenske klube, čaka na evropsko pomlad vse od leta 1973. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Dinamo, ki je bil v kvalifikacijah za evropska tekmovanja večkrat usoden za slovenske klube, čaka na evropsko pomlad vse od leta 1973. Foto: Urban Urbanc/Sportida V Evropi je prezimil tudi klub, ki je pred leti na Hrvaškem igral pomembno vlogo, nato pa zaradi finančnih težav padel v najnižjo ligo. Varteks iz Varaždina, hrvaške prestolnice baroka, kjer lahko ljubitelji nogometa v tej sezoni spremljajo drugoligaške tekme, se je v sezoni 1998/99 v pokalu pokalnih zmagovalcev prebil do četrtfinala.

Tam je izpadel proti Mallorci, zdajšnjemu španskemu tretjeligašu, ki je v finalu klonil pred rimskim Laziem z 1:2. Po tej tekmi je Uefa pokal pokalnih zmagovalcev, ki ni imel nikoli skupinskega dela, ampak je vedno potekal po izločilnem sistemu, izbrisala s seznama tekmovanj.

Na seznamu klubov, ki so prezimili v Evropi, presenetljivo ni zagrebškega Dinama. Na evropsko pomlad čaka že neverjetnih 44 let. Čeprav je rekorder med klubi z območja nekdanje Jugoslavije, kar zadeva nastope v skupinskih delih tekmovanj, ni še nikoli prezimil v Evropi. To je uspelo le Partizanu, Hajduku, Varteksu in Mariboru, ki je v skupinskem delu evropskih tekmovanj zaigral kar šestkrat. Šestega decembra se bo poslovil od uspešne sezone 2017/18 v Ljudskem vrtu proti Sevilli.

Vsi klubi z območja nekdanje Jugoslavije, ki so igrali v skupinskem delu v Evropi:

Klub (država) LP LE* Napredovanje
Dinamo Zagreb (Hrvaška) - 13 6 7 0
Partizan Beograd (Srbija) - 9 2 7 2
Maribor (Slovenija) - 6 3 3 1
Crvena zvezda Beograd (Srbija) - 3 0 3 0
Rijeka (Hrvaška) - 3 0 3 0
Hajduk Split (Hrvaška) - 2 1 1 1
Vardar Skopje (Makedonija) - 1 0 1 0

*Skupinski del pokala Uefa se je začel leta 2004, pet let pozneje se je preimenoval v ligo Europa.

Crvena zvezda še v igri, Rijeka nič več

Matjaž Kek letos vodi Rijeko že tretjič v skupinskem delu evropske lige. | Foto: Reuters Matjaž Kek letos vodi Rijeko že tretjič v skupinskem delu evropske lige. Foto: Reuters V igri za napredovanje v 1/16 finala je tudi beograjska Crvena zvezda. Nekdanji evropski in svetovni prvak (1991) je po remiju v Belorusiji pri Bateju (0:0) zadržal možnosti za napredovanje. V zadnjem krogu bo v Beogradu gostil Marohov Köln. Če bo ostal neporažen, hkrati pa beloruski prvak ne bo premagal londonskega Arsenala, se bo lahko Srbija pohvalila z dvema kluboma v 1/16 finala evropske lige.

V tej sezoni v skupinskem delu drugorazrednega tekmovanja, ki je v občutni medijski senci lige prvakov, nastopata še dva kluba iz nekdanjih jugoslovanskih republik. Kekova Rijeka je po nesrečnem remiju v Atenah (2:2), kjer je zapravila vodstvo z 2:0, obenem pa sta dva njena strela končala v okviru vrat, izgubila možnosti za napredovanje. Dvoboj zadnjega kroga, ko bo na Rujevici gostoval sloviti AC Milan, bo tako brez rezultatskega imperativa, skopski Vardar, ki je nanizal peti poraz, pa je že dalj časa brez vsakršnih možnosti za napredovanje.

 

Ne spreglejte