Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 3. 2023,
14.10

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

UEFA navijači finale liga prvakov Real Madrid Liverpool

Torek, 7. 3. 2023, 14.10

1 leto, 1 mesec

Kaotični finale lige prvakov 2022

Uefa bo navijačem Liverpoola povrnila denar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Liverpool Real | Foto Reuters

Foto: Reuters

Evropska nogometna zveza (Uefa) bo navijačem Liverpoola na kaotičnem finalu lige prvakov lani v Parizu, ki so ga zaznamovali številni incidenti, povrnila denar za vstopnice v skupni višini približno 3,9 milijona evrov.

Krovna evropska nogometna organizacija bo nogometnemu velikanu iz Liverpoola povrnila stroške za vseh 19.618 vstopnic ter stroške organizacije. Navijači Real Madrida in drugi obiskovalci, ki jih je prizadel kaos na Stade de France, bodo prav tako lahko zahtevali odškodnino, a se bo vsak primer obravnaval posebej.

Uefa je v izjavi za javnost, objavljeni na spletni strani, napovedala, da bo uvedla posebno shemo povračila za navijače, ki so bili najbolj prizadeti zaradi dogajanj na stadionu Stade de France 28. maja 2022. Povračilo denarja bo na voljo vsem navijačem z vstopnicami za vhode A, B, C, X, Y in Z, kjer so poročali o najtežjih razmerah. Poleg tega bodo do povračila upravičeni vsi navijači, ki zaradi oteženega dostopa niso vstopili na stadion pred 21. uro po srednjeevropskem času, šlo je za prvotno načrtovano uro začetka tekme, ali sploh niso mogli vstopiti na stadion.

Nazadnje bo Uefa ponudila vračilo denarja vsem navijačem, ki so kupili vstopnice kot spremljevalci oseb s posebnimi potrebami. Uefa bo Liverpoolu povrnila celotno vrednost vstopnic, klub pa bo nato poskrbel za povračilo denarja svojim navijačem, so še zapisali pri Uefi.

finale liga prvakov navijači | Foto: Reuters Foto: Reuters Vračila kupnine navijačem nogometnega kluba Real Madrid, ki izpolnjujejo merila za vračilo kupnine, bo proučila Uefina služba za stike s strankami na podlagi zahtev, prejetih od kupcev vstopnic. Enako velja za nevtralne navijače, ki so vstopnice kupili neposredno pri Uefi in so upravičeni do vračila.

Imetnike vstopnic, ki so bili žrtve kriminalnih dejanj, storjenih v Parizu, pri Uefi pozivajo, naj svoj primer prijavijo pristojnim francoskim organom.

"Upoštevali smo ogromno mnenj, izraženih tako javno kot zasebno, in verjamemo, da smo oblikovali shemo, ki je celovita in pravična. Cenimo prispevek organizacij navijačev kluba Liverpool Spirit of Shankly (SoS) in Disabled Supporters Association (LDSA) ter odprt in pregleden dialog v tem obdobju. Zavedamo se negativnih izkušenj tistih navijačev tistega dne in s to shemo bomo povrnili denar navijačem, ki so kupili vstopnice in ki so jih težave pri dostopu do stadiona najbolj prizadele," je v izjavi za javnost poudaril generalni sekretar Uefe Teodore Teodoridis.

Liverpool navijači | Foto: Reuters Foto: Reuters Ta se je že sredi februarja v Uefinem imenu opravičil navijačem za vse napake, potem ko je neodvisna komisija ugotovila "primarno odgovornost Uefe" za dogodke v Parizu. Neodvisno revizijo dogodkov je Uefa naročila 30. maja lani, poročilo je objavila 13. februarja, po poročanju AFP pa jo je to stalo približno 500.000 evrov.

V poročilu je komisija trdila, da so na policijski model ob omenjenem finalu lige prvakov vplivala tudi napačna namigovanja, češ da so navijači Liverpoola grožnja za javni red in mir. Komisija je zaključila, da je Uefa kot lastnica dogodka nosilka primarne odgovornosti za napake in da jo je presenetil policijski model, ki je temeljil na huliganstvu Liverpoolovih privržencev iz tragedije na Hillsboroughu leta 1989, v kateri je umrlo več kot 90 ljudi.

Ne spreglejte