Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
6. 7. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

2

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija NK Domžale ND Gorica

Četrtek, 6. 7. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Trije slovenski klubi v lovu na drugo poglavje evropske sezone

Večer, ki bi lahko močno zaznamoval prihodnost Olimpije

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

2

Milan Mandarić | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Danes bomo dobili odgovor na vprašanje, kdo od slovenskih klubov bo ob Mariboru, ki bo sezono začel prihodnji teden, ostal v Evropi. Medtem ko Domžalam in še bolj Gorici kaže odlično, je izhodišče Olimpije veliko slabše.

Povratne tekme 1. kroga kvalifikacij za ligo Europa:

18.00 Flora (Estonija) – Domžale /0:2/
20.15 Olimpija – Vaasi (Finska) /0:1/
20.30 Gorica – Širak (Armenija) /2:0/

/ / - izidi s prvih tekem

Olimpija, ki želi v novi sezoni popraviti vtis iz prejšnje, je proti skromnemu finskemu prvoligašu VSP Vaasiju prejšnji teden izgubila. Resda sicer minimalno, a izid z 0:1 je pred domačimi navijači v sistemu na izpadanje zelo neugoden. Če bo izkušeni vratar Nejc Vidmar, ki bo vrata Olimpije v Evropi v Stožicah branil sploh prvič, klonil samo enkrat, bodo njegovi soigralci morali v napadu zadeti kar trikrat.

Nekaj, kar jim v zadnjem času ne uspeva prav pogosto. Vsekakor bi bili v primeru prejetega gola nogometaši Olimpije v zelo kočljivem položaju. Še bolj pa njihov predsednik. Milan Mandarić se je v prejšnji sezoni naposlušal kritik na svoj račun. Če bi na začetku nove sezone, podobno kot lani v kvalifikacijah za ligo prvakov, dobil novo evropsko zaušnico, kdo ve, kaj bi se zgodilo.

Začetek nove zgodbe z novim trenerjem bi bil zelo slabo zasnovan. Zato v Ljubljani, kjer danes ne pričakujejo preveč navijačev, saj je že čas dopustov, ne želijo niti pomisliti na to, da bi se njihova pot na mednarodnem prizorišču končala po vsega dveh tekmah.

Igor Biščan verjame v uspeh. | Foto: Sportida Igor Biščan verjame v uspeh. Foto: Sportida "Veselimo se prve domače tekme v sezoni. Verjamemo, da smo pripravljeni. Za napredovanje potrebujemo zmago z dvema goloma razlike. Za to smo se pripravljali in verjamem, da nam bo uspelo," pred debijem na domačih tekmah pravi novopečeni trener Olimpije Igor Biščan, ki bo lahko računal tudi na pomoč Nika Kapuna. Vezista, ki bi lahko bil v tej sezoni pomemben član Ljubljančanov in je po daljšem času nared za igro po poškodbi.

Na prvi tekmi na Finskem je Olimpiji zmanjkalo tudi sreče. Novinec Goran Brkić je dvakrat stresel okvir nasprotnikovih vrat. Tokrat jo bo potrebovala. Če je ne bo imela, bi lahko izpadla in v Ljubljani bi, še pred pravim začetkom sezone, začeli na veliko kritizirati projekt, ki ga zadnji dve leti v Sloveniji živi bogati srbski poslovnež z ameriškim potnim listom Mandarić. Seveda vsi, ki jim je mar za ljubljanski nogomet, upajo, da se to ne bo zgodilo.

Simon Rožman želi po pokalni lovoriki z Domžalami do uspeha tudi v Evropi. | Foto: Vid Ponikvar Simon Rožman želi po pokalni lovoriki z Domžalami do uspeha tudi v Evropi. Foto: Vid Ponikvar

Domžale ne želijo ničesar prepustiti naključju

Veliko manj bojazni za neuspeh imajo Domžale, ki jih čaka gostovanje v Estoniji. Domžalčani, ki so lani v Evropi močno opozorili nase in na kolena spravili tudi londonski West Ham United. Klub, ki živi v najbogatejši ligi na svetu, angleški premier ligi, in seveda prihaja iz drugega sveta. Tokrat je nasprotnik veliko skromnejši. Flora, ki so ga Domžale na prvi tekmi premagale z 2:0, seveda so v klubu prepričani, da bo prednost s tekme v Celju dovolj.

"Pred nami je pomembno gostovanje, nanj se odpravljamo z zmagovalno miselnostjo. Ne bomo preračunljivi, kar pomeni, da ne bomo le branili prednosti s prve tekme. Vemo, na kakšen način želimo priti do napredovanja," pravi Simon Rožman, trener Domžal, ki spet dajejo vtis, da bi lahko v novi sezoni pokazale veliko.

Dejan Žigon opozarja, da Gorica še ni napredovala. | Foto: Vid Ponikvar Dejan Žigon opozarja, da Gorica še ni napredovala. Foto: Vid Ponikvar

Gorica je skoraj že napredovala, toda ...

Še najlažjo nalogo ima Gorica, ki bo doma gostila Širak. Že v Armeniji ga je z dvema goloma najbolj izpostavljenega člana moštva Rifeta Kapića premagala z 2:0. Moral bi se zgoditi čudež, da slovenski podprvak, ki je spet prepoznaven in odlično hodi po novi poti, očiščeni italijanskih vlagateljev, ne bi napredoval in si zagotovil še vsaj dveh evropskih tekem.

Tokrat se bo moral znajti brez branilca Matije Bobna. Dobre igre v Evropi so poskrbele, da so najboljši na očeh tujih oglednikov. Eden je že odšel, če bodo Novogoričani še naprej kazali dobre predstave, bo odšel še kdo.

"Prednost je lepa, a ne smemo misliti, da je tekma že dobljena. Za nami je šele prvi polčas. Na povratno tekmo moramo iti z zmagovalno miselnostjo in moramo biti zbrani," pred današnjo tekmo pravi eden od izkušenejših v vrstah ekipe trenerja Mirana Srebrniča, vezist z izkušnjami z igranjem v tujini Dejan Žigon.

Trije slovenski klubi, tri različna izhodišča. Najslabše pa ima tisti, ki je najbolj v središču pozornosti, Olimpija. Toda šele po današnjih 90 oziroma 270 ali velo več minutah bo jasno, kako in kaj. Morda bodo takrat Ljubljančani tisti, ki se bodo najslajše smejali. Seveda pa si vsi, ki jim je mar za slovenski nogomet, želijo, da bi se uspeha veselili kar vsi trije. Ob Ljubljančanih še Domžalčani in Novogoričani.

Ne spreglejte