Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
5. 6. 2013,
13.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ante Čačić NK Maribor NK Maribor

Sreda, 5. 6. 2013, 13.33

8 let

Trener, ki kot po pravilu dobiva stave z novinarji

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na klopi Maribora bo Ante Čačić septembra dopolnil 60 let, a njegova dosedanja trenerska pot še zdaleč ni tako impresivna, kot so tiste nekaterih najbolj cenjenih njegovih hrvaških kolegov.

Kdo sploh je Ante Čačić? V Evropi njegovo ime seveda ne kotira visoko, tudi na Hrvaškem ga je večina spoznala šele pred letom in pol, ko je bil na presenečenje vseh imenovan za trenerja zagrebškega Dinama. Na klopi najbolj trofejnega hrvaškega kluba se je znašel presenetljivo dobro in v prvih 32 tekmah, ki jih je vodil, ni poznal poraza. V tem impresivnem nizu je med drugim izločil tudi Maribor v zadnjem krogu kvalifikacij za ligo prvakov. Na Maksimirju je bilo 2 : 1, v Ljudskem vrtu pa 1 : 0 za hrvaškega prvaka. Prvi poraz na klopi Zagrebčanov je doživel šele na prvi tekmi skupinskega dela elitne evropske nogometne lige, doma proti Portu. Potem je bilo neuspehov vse več, po petih zaporednih porazih brez danega zadetka v ligi prvakov se je njegov trenerski stolček že pošteno majal, dokončno je z njega padel po presenetljivem prvenstvenem porazu proti Zagrebu Miroslava Blaževića. Zgodilo se je novembra lani. Potem je bil skorajda pol leta brezposeln in aprila letos sedel na klop drugoligaša Radnika iz Sesvet. Spet na začudenje mnogih. "Pa kaj, če sem pred kratkim vodil klub v ligi prvakov, zdaj pa sem v drugi ligi? Ni me sram, to ne pomeni, da sem kaj slabši trener. Ste vi, ker se pogovarjate s trenerjem drugoligaša, zato kaj slabši novinarji?" je odgovoril sedmi sili, ko je prevzel novo službo. Ni trajalo dolgo. Ko je iz Maribora prišel klic Zlatka Zahoviča, ga je seveda z veseljem sprejel. Po Dinamu še drugi velik, največji izziv na njegovi trenerski poti.

Trener, ki nenormalno veliko menja

Trenersko pot je sicer začel pri Dubravi, vodil pa še Osijek, Zadar, Inter, Slaven Belupo in Kamen Ingrad. Pred prihodom v Dinamo je največje uspehe doživljal na klopi Interja, Osijeka in Dubrave. Vse tri je popeljal v prvo ligo, nikoli iz nje ni izpadel. V tujino se ne podaja prvič. Bil je tudi že selektor. Resda zgolj mlade reprezentance, v tej vlogi je nastopal v Libiji, kjer je bil nekaj časa tudi pomočnik takratnega selektorja članske izbrane vrste Ilije Lončarevića. Štiri leta je bil tudi pomočnik selektorja mlade hrvaške reprezentance. Med drugim tudi v obdobju, ko jo je vodil Ivo Šušak, nekdanji trener Maribora. Čačić, ki je dokončal študij na fakulteti za šport, se lahko pohvali, da je eden izmed prvih desetih trenerjev, ki je na Hrvaškem prišel do Pro licence. Preden je zašel v trenerske vode, je družino enajst let hranil s tem, da je popravljal televizijske in radijske sprejemnike. Je zanimiv človek, hvaležen sogovornik in trener, ki pogosto zelo preseneča. Predvsem pa trener, ki zelo veliko menja. Jasno je, da bo od zdaj v Mariboru veliko težje napovedati predvidene postave. Na klopi Dinama na več kot 30 tekmah niti enkrat v igro ni poslal identične enajsterice. Novinarje je s stavami izzval, naj uganejo, koga bo poslal v igro od prve minute. Kot po pravilu so izgubljali … Ni dvoma, v Ljudskem vrtu bo zelo zanimivo.

Ne spreglejte