Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
15. 4. 2014,
18.29

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Hillsborough Liverpool tragedija Steven Gerrard Bruce Grobbelaar

Torek, 15. 4. 2014, 18.29

7 let, 12 mesecev

"Ti si človek, ki je ubil mojega sina," so govorili nogometašu Liverpoola

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V torek je minilo natanko 25 let od tragedije, ki je za vedno spremenila angleški, tudi evropski nogomet. Od tekme v Sheffieldu, kjer je življenje izgubilo 96 navijačev Liverpoola.

V torek ob 15.06, takrat je glavni sodnik pred natanko 25 leti prekinil tekmo polfinala angleškega pokala med Liverpoolom in Nottingham Forrestom, so se v Liverpoolu spomnili žrtev tragedije, v kateri je življenje izgubilo 96 navijačev tamkajšnjega nogometnega moštva, ki so na štadion Hillsborough v Sheffieldu prišli spodbujat svoje ljubljence na poti do novega naslova, teh takrat na Anfieldu ni manjkalo.

Kar 26 tisoč ljudi se je zbralo na torkovi slovesnosti, med njimi tudi navijači in člani mestnega tekmeca Evertona na čelu s trenerjem Robertom Martinezom. Seveda so bili ob Anfieldu tudi zdajšnji nogometni zvezdniki Liverpoola in njegov trener Brandon Rodgers, ta je zbrane med drugim tudi nagovoril. Ob 15.06 se je vse mesto z minuto molka poklonilo umrlim, takoj za tem so iz cerkve 96-krat zadoneli zvonovi.

Med govorci so bili še številni drugi, tudi Trevor Hicks, predsednik skupine za pomoč družinam, prizadetim v tragediji na Hillsboroughu, tudi njemu je ta dogodek za vedno spremenil življenje. Izgubil je dve hčeri, stari 19 in 15 let, bili sta dve izmed sedmih ženskih žrtev tega tragičnega dogodka.

Skoraj polovica žrtev, kar 38, je bila najstniških let, najmlajši med njimi je bil desetletni Jon-Paul Gilhooley. Bratranec in vrstnik zdajšnjega kapetana Liverpoola, legende angleškega nogometa Stevena Gerrarda, ki ima v tej sezoni s soigralci izjemno priložnost, da na Anfield prvič po 24 letih čakanja prinese naslov angleškega prvaka. Da mislijo resno, so kapetan in soigralci dokazali v nedeljo, ko so pred domačimi navijači s 3:2 premagali Manchester City, glavnega tekmeca za naslov.

Zdajšnji kapetan Liverpoola ostal brez bratranca

Po tej zmagi so čustva preplavila številne nogometaše Liverpoola, predvsem Gerrarda, ki je ljubljenemu klubu zvest že več kot dve desetletji in je ob nedeljskem zmagoslavju potočil tudi nekaj solz.

"Obdobje okoli tega datuma v letu je za nas v Liverpoolu vedno nekaj posebnega. Čustva so me premagala, zato sem zajokal. Govorim v imenu vseh, ko pravim, da to pomembno zmago posvečamo vsem žrtvam velike tragedije, ki je ne bomo nikoli pozabili, in njihovim družinam," je povedal 33-letni vezist z Merseysida. Tudi on se je seveda poklonil žrtvam in prižgal svečko v spomin nanje.

Vse prizadete v tragediji, ki je za vedno spremenila angleški nogomet, bo poskušal vsaj malce potolažiti v prihodnjih tednih. Naslov prvaka, na katerega Liverpoolčani čakajo že dolgih 24 let, bi bil čisto majhen obliž na vse rane s Hillsborougha. Te so Liverpoolu, z 18 naslovi prvaka drugemu najuspešnejšemu angleškemu klubu, tako se vsaj zdi, odnesle tudi lovorike.

Leta 1990, leto po veliki tragediji, so Liverpoolčani osvojili še zadnji naslov, na novega čakajo že več kot dve desetletji. Zdaj v zadnje štiri prvenstvene kroge vstopajo kot vodilni v angleški ligi premier. "Zaradi obletnice tragedije smo še bolj motivirani," sporoča Gerrard.

Dogajanje na igrišču je seveda zanimivo, a družine žrtev bolj kot to prav gotovo zanima, kdaj bodo dočakali pravico. V zadevi Hillsborough je morda nikoli ne bodo. Britanska policija je krivdo za tragedijo sprva pripisala navijačem, šele leta 2012 so angleške oblasti razkrile napake v delu policistov in drugih, ki so na usodni tekmi v Sheffieldu skrbeli za varnost in reševanje. Četrt stoletja je že minilo, a odgovarjal ni še nihče.

Zato besede, ki smo jih v Liverpoolu pogosto slišali tudi danes, ne presenečajo. "Hočemo pravico," so govorili mnogi. Tako tisti v rdečih, majicah Liverpoola, kot tudi ogromno pristašev, oblečenih v modro opravo, ki je zaščitni znak mestnega tekmeca Evertona.

Ne spreglejte