Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
10. 7. 2014,
17.34

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Marcos Rojo Alejandro Sabella

Četrtek, 10. 7. 2014, 17.34

3 leta, 5 mesecev

Tetovirani Argentinec, ki je navdušil svet

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Marsikdo pred svetovnim prvenstvom v Braziliji še ni slišal za Marcosa Roja. Zdaj so tega 24-letnega Argentinca spoznali vsi. Ne le zaradi zanimive pričeske in tetovaž, tudi zaradi odličnih iger.

"Argentina bo imela največ težav na levi strani obrambe," so bili pred prvenstvom v Braziliji enotni številni strokovnjaki. Zdaj, le nekaj tednov pozneje, je njihovo mnenje prav gotovo povsem drugačno. Marcos Rojo je nezamenljiv. Navdušil je celo do te mere, da so bili Argentinci po tem, ko je na tekmi osmine finala proti Švici prejel drugi rumeni karton in ni imel pravice do nastopa v četrtfinalu, v strahu.

"Kdo ga bo nadomestil?" so se spraševali. Na njihovo srečo je izkušeni Jose Basanta dobro opravil nalogo, ki jo je pred njega postavil selektor Argentine, in pomagal do zmage nad Belgijo, a za Alejandra Sabello pred polfinalom proti Nizozemski ni bilo niti najmanjšega dvoma. Rojo se je seveda vrnil v postavo Argentine, bil tam od prve do zadnje minute in spet odigral odlično.

Štiriindvajsetletnik je med najboljšimi reprezentanti Argentine na prvenstvu, kot tak je seveda zanimiv številnim evropskim velikanom. Najbolj so zanj zagrizli predvsem Angleži. V prvi vrsti londonski Chelsea, potem še njegov mestni tekmec Arsenal in tudi Liverpool naj bi ga želel v svojih vrstah. Tudi torinski Juventus in Barcelona naj bi potrkala na njegova vrata.

Mladenič, ki pozornost vzbuja tudi z zanimivo, nevsakdanjo pričesko in številnimi tetovažami, ki prekrivajo njegovo telo, je na nogometni tržnici trenutno vroča roba. Ne tako dolgo nazaj še ni bilo tako.

V Rusiji se ni znašel, na Portugalskem je zaživel na novo

Pred dvema letoma je igral v Moskvi, tja ga je zvabil tamkajšnji Spartak. Na hladno Rusijo se nikakor ni mogel prilagoditi, igral ni skorajda nič, po letu in pol se je preselil v veliko bolj toplo Portugalsko. V Lizboni, Sporting je zanj odštel štiri milijone evrov, se je vsa zgodba zasukala v drugo smer. Že v prvi sezoni je igral redno in postal eden izmed najboljših bočnih branilcev portugalske lige, v drugi je storil še korak naprej. Sportingu je pomagal do drugega mesta v prvenstvu, sam je nalogo opravil odlično, se nemalokrat vpisal med strelce in dal jasno vedeti, da mesta v argentinski reprezentanci, ki ga je medtem dobil, ne bo kar tako izpustil iz rok in da bo nase dokončno opozoril na svetovnem prvenstvu v Braziliji.

Zdajšnji selektor Argentine ga dobro pozna. Pri Estudiantesu, pri tem je Rojo, ki je odraščal le nekaj sto metrov stran od štadiona tega kluba iz La Plate, storil prve nogometne korake in zakorakal v pot profesionalizma, sta skupaj s Sabello sodelovala dve leti. To je bilo obdobje, v katerem je zdajšnji argentinski zvezdnik užival in kot tak pokazal velik potencial. "Po mojih žilah teče Estudiantesova kri," je večkrat poudaril. V znak ljubezni do kluba, za katerega bije njegovo srce, je posvetil tudi eno izmed številnih tetovaž, ki krasijo njegovo telo.

Zdaj je njegova cena trikrat višja

Le malce po odhodu v Evropo, v začetku leta 2011, je pod vodstvom takratnega selektorja Sergia Daniela Batiste prvič nastopil v dresu reprezentance. Po njegovem odhodu je na klop Argentine sedel Sabella, dvomov o tem, da bo Rojo pri njem eden izmed nosilcev, ni bilo. V kvalifikacijah ni zamudil praktično nobene tekme, na svetovnem prvenstvu ni nič drugače.

V Braziliji je prepričal še zadnje dvomljivce, spoznal ga je ves svet. Je eden izmed najbolj zaslužnih, da je Argentina prvič po 24 letih prišla do finala svetovnega prvenstva. Dočakal je tudi prvi reprezentančni gol (zdaj je pri 24 nastopih), zatresel je mrežo Nigerije v skupinskem delu. Njegova cena se je v zadnjih tednih potrojila. V Lizboni si zadovoljno manejo roke. Jasno je, da ga bodo kmalu prodali za vsaj štirikrat toliko, kot so zanj odšteli pred dvema letoma.

Tudi manekenka, s katero je že vrsto let, ljubi tetovaže

Zdaj je pred njim še zadnji korak. V nedeljo bo v Riu de Janeiru s soigralci skušal zabiti nov žebelj v srce Brazilcev, ti so po katastrofi v polfinalu proti Nemcem že tako ali tako neutolažljivo nesrečni, in z Argentinci v njihovi domovini osvojiti tretji naslov svetovnega prvaka. Na kultnem štadionu Maracana bo zagotovo tudi njegova dolgoletna srčna izbranka, manekenka Eugenia Lusardo, s katero sta kljub mladosti že dve leti ponosna starša. Tudi ona je velika ljubiteljica tetovaž. Ne dvomimo o tem, da bosta v primeru zmage nad Nemčijo eno posvetila letošnjemu poletju in pohodu Argentincev na sveto nogometno lovoriko.

Ne spreglejte