Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sobota,
25. 5. 2013,
7.52

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Borussia Dortmund Bayern München Marco Reus Robert Lewandowski Arjen Robben Philipp Lahm

Sobota, 25. 5. 2013, 7.52

6 let, 6 mesecev

Tekma leta na Wembleyju: Bayern prepričan, Borussia sanja

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pred nami je tekma leta. Finale nogometne lige prvakov na znamenitem Wembleyju. Med seboj se bosta za najbolj pomembno evropsko lovoriko pomerila Borussia Dortmund in Bayern München.

Bayern in Borussia sta velika rivala v nemškem prvenstvu. Bayern je do zdaj osvojil štiri evropske naslove, zadnjega leta 2001. Borussia je bila evropski prvak enkrat, leta 1997. Bayern je v zadnjih treh letih dvakrat igral v finalu lige prvakov, Borussia ni bila niti blizu takšnemu dosežku. Bayern je v tej sezoni prepričljivo osvojil naslov nemškega prvaka, Borussia je za prvakom zaostala za kar 25 točk. Favoriti so Bavarci, a v finalu se igra zgolj ena tekma. Lahko se zgodi marsikaj.

Presenečenj za ene in druge ne more biti

Bayern in Borussia sta stara znanca iz nemškega prvenstva, presenečenj v finalu ne bo moglo biti. Oboji bodo nastopili v postavitvi 4-2-3-1. Pri Bayernu bo v vratih Manuel Neuer, v obrambi bo na levi strani David Alaba, na desni zagotovo Philipp Lahm. Enega izmed dveh mest v osrčju obrambe bo zavzel Dante, za drugega se v odsotnosti Holgerja Badstuberja borita Jerome Boateng in izkušeni Daniel van Buyten. Prednost bo verjetno dobil slednji. Na mestu defenzivnih vezistov ni vprašanj. Nanj bosta postavljena Javi Martinez in Bastian Schweinsteiger. Na levem krilu bo zaigral Franck Ribery, na desnem trener Jupp Heynckes ne bo mogel računati na Tonija Kroosa, zato bo priložnost skorajda zagotovo dobil Arjen Robben. Takoj za edinim napadalcem bo igral Thomas Müller, v napadu naj bi prednost pred Mariom Gomezom dobil Mario Mandžukić. Pa Borussia?

V vratih ni vprašljiv izkušeni Roman Weidenfeller. Lukasz Piszczek ima nekaj težav s poškodbo, a bo na operacijo odšel poleti, zato bo zagotovo igral na levi strani obrambe. Na desni bo Marcel Schmelzer. V osrčju obrambe bo skorajda zagotovo zaigral Mats Hummels, ki je bil v zadnjem tednu poškodovan, a bo stisnil zobe. Ob njem bo napade tekmecev zaustavljal še Neven Subotić. Defenzivna vezista bosta Ilkay Gündogan in Sven Bender. Na levem krilu bo poškodovanega zvezdnika Maria Götzeja nadomestil Kevin Grosskreutz. Na desnem bo Jakub Blaszczykowski. Takoj za napadalcem bo zvezdnik Marco Reus, najbližje nasprotnikovemu golu pa seveda prvi zvezdnik ekipe in strelec desetih golov v tej sezoni lige prvakov Robert Lewandowski.

Pritisk je velik, a ne vpliva na Bayern

''Pritisk je velik, a tako je vedno, ko igra Bayern. V zadnjih treh letih smo dvakrat igrali v finalu, a obakrat izgubili. To je res, a vseeno sem prepričan, da zaradi tega nismo obremenjeni. Prepričan sem namreč, da bomo v naslednjih letih spet prišli tako daleč. Sicer pa verjamem, da bomo tokrat zmagali. V tej sezoni smo namreč naredili še korak naprej v primerjavi s prejšnjimi leti. Zdaj smo boljši,'' pred finalom optimistično sporoča kapetan Bayerna Lahm. ''Verjamem, da nam lahko uspe in nam tudi bo. Imamo nekaj odličnih posameznikov, a naša moč je predvsem v kolektivu. Le, če bomo vsi igrali v interesu ekipe in naredili vse, kar lahko, nam uspe. Verjamem tudi v to, da nam bodo moč vlili naši navijači. Naši pristaši so najboljši na svetu. Dobro se zavedamo, koliko bi naslov evropskega prvaka pomenil Dortmundu, kjer je Borussia pravzaprav religija,'' pa pred drevišnjim spektaklom v Londonu sporoča nemški reprezentant turških korenin v dresu Borussie, Gündogan.

Bavarci v štirih medsebojnih tekmah še neporaženi

V tej sezoni sta se Bayern in Borussia pomerila že štirikrat. V nasprotju s prejšnjimi sezonami so v prednosti Bavarci, ki proti velikemu rivalu v tej sezoni sploh še niso izgubili. Zmagali so v superpokalu, ko sta za zmago z 2:1 zadela Mandžukić in Müller (strelec za Borussio je bil Lewandowski). Do zmage so prišli tudi v pokalu. V četrtfinalu so Dortmundčane izločili z zmago z 1:0, strelec edinega gola je bil Robben. V nemškem prvenstvu sta se v tej sezoni Bayern in Borussia obakrat razšla z remijem. Nedavno v Dortmundu je bilo 1:1 (za domače je zadel Grosskreutz, za goste pa Gomez), decembra lani v Münchnu prav tako (strelec za domače Kroos, za goste Götze). Kako bo tokrat? Lahko Bavarci še petič zapored v tej sezoni v največjem nemškem derbiju ta hip ostanejo neporaženi in pridejo do pete najbolj prestižne klubske lovorike?

Ne spreglejte