Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
9. 2. 2016,
22.00

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Aleksander Čeferin Nogometna zveza Slovenije Srečko Katanec slovenska nogometna reprezentanca Brdo pri Kranju

Torek, 9. 2. 2016, 22.00

7 let, 12 mesecev

Svetovni prvaki Nemci v goste povabili Katančevo četo, a …

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovenska nogometna reprezentanca bo konec maja gostovala na Švedskem. Prejela je še nekaj atraktivnih ponudb, a jih tudi zavrnila, saj ni bilo ugodeno želji, da bi velesilo pričakala v Sloveniji.

Nogometno leto 2016 prinaša nove reprezentančne izzive. Katančeva četa se bo marca pomerila proti Makedoniji (v Kopru) in Severni Irski (v Belfastu), konec maja pa se bo odpravila na Švedsko. Tam jo bodo pričakali Zlatan Ibrahimović in rojaki, ki se bodo takrat pripravljali na evropsko prvenstvo v Franciji. Pred začetkom kvalifikacij za SP 2018 bo tako odigrala najmanj tri prijateljske tekme, ki so že dogovorjene in potrjene. Odprto je le še vprašanje, ali bo po srečanju na Švedskem odigrala še kakšno tekmo. Možnosti obstajajo, a za zdaj še ni bil sklenjen dogovor. Slovenija je bila podčrtana v mnogih beležnicah močnih reprezentanc, ki bodo na Euru spadale med osrednje favoritinje, a se je slovenska krovna zveza za omenjene ponudbe le zahvalila.

"Ne vemo, ali bomo sploh igrali drugo prijateljsko tekmo. Dobili smo nekaj odličnih ponudb, a so vse v tujini," je predsednik NZS Aleksander Čeferin izrazil glavni pomislek, ki je povezan z vprašanjem finančnega dobička. Slovenska reprezentanca si želi, da bi po gostovanju na Švedskem odigrala še eno prijateljsko tekmo na domačih tleh, a za zdaj ni bila uspešna pri navezavi stikov.

Zahvalila se je Nemčiji in Portugalski

Če bi se odločila za še eno gostovanje, bi se lahko predala sladkim težavam zelo bogatega izbora, saj bi se rade v tujini s Slovenijo pomerile Nemčija, Portugalska, Španija in Rusija.

Aktualni svetovni prvaki vztrajajo pri tem, da bi Slovenija prišla v Nemčijo. NZS po pogovoru s selektorjem Katancem na takšno možnost ni pristala.

Tako se je zahvalila tudi Portugalski, ki je želela s Cristianom Ronaldom opraviti generalko za EP 2016 na domačih tleh proti Sloveniji. "Selektor ni bil navdušen, tudi zveza ne, ker ni bilo nekega konkretnega denarja. Če bi odšli na Portugalsko tik pred prvenstvom, bi izgubljali dneve. Igralci imajo takrat že dopust," je pojasnil Čeferin.

S Španci v Celovcu?

Poleg Portugalske, ki je ena redkih evropskih držav, s katero se Slovenija v obdobju državne samostojnosti sploh še ni pomerila, se je omenjala tudi možnost srečanja s Španijo. Dvoboj bi bil odigran v Celovcu, a NZS zaradi finančne neprivlačnosti ni sprejela ponudbe.

"Pogovori še potekajo. Naša želja je, da bi Španci prišli v Slovenijo. Celovec in Ljubljana sta zelo blizu. Če bi pri nas gostovala Španija, bi bil to zelo lep dogodek, tribune pa temu primerno polne," je prepričan predsednik, ki vztraja pri tem, da bi lahko pred začetkom EP 2016 na sončni strani Alp gostili kakšno izmed udeleženk letošnjega vrhunca nogometnega leta.

Sloveniji je ponudbo poslala tudi Rusija, ki je pred sedmimi leti objokovala usodo v Mariboru, ko je ostala brez nastopa na SP 2010. Rusi so se želeli s Katančevo četo pomeriti v Monaku, a je bila njihova prošnja zaradi podobnih razlogov kot pri že naštetih primerih zavrnjena.

Tudi selektor bi drugo tekmo raje igral doma

"To so zelo atraktivne tekme, a bi mi z vsemi omenjenimi raje igrali v Sloveniji. Naredili bi pravo promocijo nogometa, nekaj zaslužili in dvignili temperaturo pred začetkom kvalifikacij za SP 2018," je Čeferin razkril cilj. Če ne bo sprejet dogovor, bo v terminu, ki je pred začetkom EP 2016 namenjen za igranje prijateljskih srečanj, ostalo le pri eni tekmi. Slovenija jo bo odigrala na Švedskem.

Selektor Katanec je znan zagovornik močnih prijateljskih srečanj. Vedno je raje izbiral težje premagljive tekmece kot pa tiste, ki veljajo vsaj na papirju za ranljivejše. Kakšno pa je njegovo mnenje?

"Selektor izkazuje zanimanje za dve tekmi, igralci malce manj. O tem se pogovarjamo zelo korektno. Selektor sprejema vse ideje. Dejal mi je, da ne bi šel v tujino. Njegovo mnenje je ključno," je zaupal Čeferin, ki ostaja v tesnih stikih s selektorjem.

Del razloga, zakaj ne želi Slovenija po gostovanju na Švedskem tvegati še z enim zahtevnim izpitom v gosteh, se skriva tudi v tem, da želi Katančeva četa začetek jesenskih kvalifikacij za SP 2018 pričakati z visoko stopnjo samozavesti. "Če te Španija ali Nemčija po tekmi s Švedsko v Stockholmu dobita v svoj ritem, je to lahko nerodno pred začetkom kvalifikacij. Zato moraš biti včasih tudi malce taktičen," se je glasil odgovor predsednika NZS.

Slovenija se bo v kvalifikacijah za SP 2018 pomerila z Anglijo, Malto, Litvo, s Slovaško in Škotsko.

Ne spreglejte