Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
14. 9. 2014,
12.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Slaviša Stojanović Lierse Anderlecht Besnik Hasi

Nedelja, 14. 9. 2014, 12.47

8 let

Stojanoviću naklonjene zvezde v Belgiji (video)

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenski nogometni trener Slaviša Stojanović je v soboto prvič vodil zadnjeuvrščeni Lierse in za začetek prekrižal načrte vodilnemu Anderlechtu. Noče veliko govoriti, ampak predvsem trdo delati.

Trener, ki se je pred nekaj meseci veselil srbskega naslova s Crveno zvezdo, nato pa na vrhuncu slave zapustil Beograd, je lahko zadovoljen s krstnim nastopom v Belgiji. Slaviša Stojanović je v soboto prvič sedel na trenerskem stolčku Lierseja. Osvojil je prvo točko, ki je toliko bolj dragocena, ker jo je zadnjeuvrščeni klub osvojil proti vodilnemu Anderlechtu. Moštvo iz Bruslja velja za najboljše v Belgiji, v torek pa ga že čakajo izzivi v elitni ligi prvakov. Favorizirani gostje so tako v soboto ostali brez načrtovane zmage, Lierse pa jim je večer pokvaril z zadetkom v tretji minuti sodnikovega podaljška, ko je Pierre-Yves Ngawa postavil končni rezultati 2:2.

Stojanović nasledil klubsko legendo

Lierse je po treh zaporednih porazih (vsi z 0:2) končno osvojil točko v belgijskem prvenstvu. Skromni rezultati so bili usodni za klubsko ikono, nekdanjega nizozemskega reprezentančnega vratarja Stanleyja Menza. Navijači Lierseja se ga spomnijo kot odličnega vratarja, ki je klubu v rumeno-črnih dresih pomagal do zadnjega naslova belgijskega prvaka (1996/97), tako da jim ni bilo vseeno, ko je zaradi slabega učinka pospravil kovčke in omogočil prihod 44-letnega Ljubljančana.

Stojanović zanje predstavlja še določeno neznanko, po prvem nastopu in zelo ugodnem rezultatu pa so simpatije proti slovenskemu novincu, ki mu pri delu podobno kot v Beogradu pomaga nekdanji selektor slovenske kadetske izbrane vrste Miloš Kostić, vedno večje.

Anderlechtu ponagajala stranska sodnika

Če gre dan soditi po jutru, bo nekdanjega slovenskega selektorja v Belgiji spremljala sreča. Boginja Fortune, ki ga je zaobšla, ko je vodil slovensko reprezentanco, mu je bila na prvi uradni preizkušnji v Belgiji v veliko pomoč. Pomagala mu je v podobi nekaterih spornih sodniških odločitev, ki so parale živce gostom iz Bruslja, saj so odšle na stran gostiteljev.

Anderlechtu sta bila neupravičeno razveljavljena dva zadetka, stranska sodnika pa sta kar tekmovala v tem, kdo bo večkrat nepotrebno ustavil akcijo Anderlechta, v katerih je prednjačil nevarni Aleksandar Mitrović.

Trener najboljšega belgijskega kluba Besnik Hasi kar ni mogel verjeti, da je gostovanje pri najslabši ekipi prvenstva končal brez načrtovanih treh točk. "Ne morem verjeti, da nismo zmagali. V drugem polčasu bi morali doseči vsaj štiri ali pa pet zadetkov," je potožil nekdanji albanski reprezentant in dolgoletni nogometaš Anderlechta, ki je del kariere prebil v neposredni bližini Slovenije (Zagreb).

Stojanović zadovoljen le z igro v prvem polčasu

Kaj pa je po krstnem nastopu povedal Stojanović, ki je v času reprezentančnega premora vcepil nogometašem Lierseja nov urnik treningov in skušal v najkrajšem obdobju poiskati rešitve, s pomočjo katerih bi se lažje podal v boj za obstanek? "To je velika točka. Čakala nas je zelo težka tekma, saj smo v zahtevnem položaju. Bojevali smo se do zadnje sekunde in imeli nekaj sreče, pohvaliti pa moram tudi našega vratarja za nekaj enkratnih posredovanj. Smo pa zapravili tudi nekaj fantastičnih priložnosti, sploh tisto, ko se je naš napadalec pri rezultatu 1:1 znašel sam pred vratarjem. Zadovoljen sem z igro v prvem polčasu, v drugem pa smo popustili. Zato je naš cilj, da dvignemo kakovostno raven na vseh 90 minut," je po odmevnem remiju proti Anderlechtu dejal novopečeni trener Lierseja.

Zmotilo ga je pomanjkanje agresivnosti pri nekaterih igralcih, zlasti tistih v zvezni vrsti, opozoril je tudi na težave, da zaradi poškodb oziroma kazni v tem trenutku še ne more računati na najmočnejšo zasedbo. "Nočem veliko govoriti o prihodnosti, ampak predvsem trdo delati. Ta remi nam bo pomagal pri motivaciji ekipe. Vsaka točka je pomembna, če se bojuješ za obstanek, še bolj pa, če igraš proti Anderlechtu, ki je dokazal, zakaj je najboljša ekipa v Belgiji ter zakaj igra v ligi prvakov," je pohvalil goste.

Anderlecht, branilec belgijskega naslova, v torek čaka uvodni dvoboj skupinskega dela lige prvakov. Pomeril se bo s turškim velikanom Galatasarayjem. Lierse v prihodnjem krogu čaka zahtevno gostovanje, saj se bo odpravil k petouvrščenemu Westerloju.

Ne spreglejte