Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 11. 2015,
21.12

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Simon Rožman Ukrajina slovenska nogometna reprezentanca Srečko Katanec

Nedelja, 8. 11. 2015, 21.12

6 let, 7 mesecev

Statistika je kot bikini. Mar res? Tudi pri Sloveniji in Ukrajini? (infografika)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Statistika nam lahko marsikaj nakaže, ni pa ključna pri izbiri taktike za tekmo," je pojasnil nogometni strateg Simon Rožman, ko je primerjal statistične podatke reprezentanc Slovenije in Ukrajine.

Statistično obdelavo desetih kvalifikacijskih nastopov Slovenije in Ukrajine si lahko ogledate v infografiki.

Se spominjate posrečene izjave o tesni povezanosti statistike in bikinija? "Statistika je kot bikini. Razkrije veliko, tisto, kar je najpomembnejše, pa ohrani skrito," je pred davnimi desetletji dejal ameriški akademik Aaron Levenstein. Njegovo izjavo v športnih krogih pogosto citirajo. Izjema ni niti nogomet, ki s sodobnimi tehnološkimi prijemi omogoča prepleteno statistično obdelavo dogodkov. Kaj pa statistična analiza? Ta je prepuščena drugim, ob upoštevanju misli poslovnega ekonomista Levensteina pa bistvo ohrani skrito.

Simon Rožman: Ukrajina bo imela več kontinuiranih napadov

Kaj razkriva statistična obdelava nekaterih podatkov, ki se nanašajo na predstave slovenske in ukrajinske reprezentance v kvalifikacijah za EP 2016? Za pomoč smo zaprosili Simona Rožmana. Nekdanji trener Celja in svoj čas najmlajši strateg v Prvi ligi Telekom Slovenije pri svojem delu analizira veliko podatkov.

"Statistika nam lahko marsikaj nakaže in omogoča določena predvidevanja, ni pa ključna pri izbiri taktike za tekmo. Na podlagi številk, še posebej če izključimo tekmi obeh reprezentanc z najslabše uvrščenim nasprotnikom v obeh skupinah, se zadeva drastično spremeni in zelo nagne na stran Ukrajine," je po ogledu Sportalove infografike, ki zajema različne statistične prvine na kvalifikacijskih tekmah Ukrajine in Slovenije, dejal Rožman. Poudaril je, da se njegov komentar nanaša le na statistične kazalnike, nikakor pa ne upošteva preostalih dejavnikov vpliva na tekmo. "Statistika nakazuje, da bo imela reprezentanca Ukrajine več kontinuiranih napadov, torej posesti žoge in števila podaj. Glede na večje število kotov in prekinitev Ukrajine se domneva, da bo težišče igre premaknjeno na stran Slovenije. Posledično si bodo Ukrajinci glede na statistiko pripravili tudi več priložnosti."

V soboto bi lahko tako v Lvovu spremljali tekmo, na kateri bi si ukrajinski nogometaši priigrali več priložnosti kot Katančevi izbranci. Imeli bodo tudi prednost domačega igrišča in glasnih navijačev, ki bi lahko jeziček na tehtnici nagnili v prid gostiteljev.

Ukrajina je ranljiva v protinapadu

Ukrajina je v desetih kvalifikacijskih nastopih prejela le štiri zadetke. V tej prvini je bila med najuspešnejšimi reprezentancami v Evropi.

"Glede na malo število prejetih golov Ukrajine domnevam, da Ukrajinci težijo k temu, da so več časa na nasprotnikovi polovici, in tudi cono branjenja postavljajo dlje od svojega gola. Število prekrškov lahko nakazuje, da so zelo agresivni na sredini in na nasprotnikovi polovici, statistični parameter, da nasprotniku povprečno dovolijo devet strelov na tekmo, pa lahko pomeni, da so ranljivi v protinapadu ali pa prekrške naredijo bliže svojim vratom in nasprotnikom omogočajo priložnosti iz prekinitev," je pojasnil mladi slovenski nogometni strokovnjak, ki bo 14. in 17. novembra stiskal pesti za slovenske reprezentante, med katerimi bo tudi njegov nekdanji izbranec v celjskem klubu Benjamin Verbič.

"Statistično gledano Ukrajini preti največja nevarnost v navezi Novaković – Birsa, na drugi strani pa to velja za par Jarmolenko – Konopljanka," je ponazoril, na koga bi bili lahko v soboto najbolj pozorni branilci Ukrajine in Slovenije.

Tako je sklepal, ko je pregledoval statistične podatke. Ker pa je statistika kot bikini, bi lahko v soboto spremljali nekaj povsem drugega. Ali pač?

Ne spreglejte