Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
26. 3. 2015,
17.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Srečko Katanec Josip Iličić slovenska nogometna reprezentanca

Četrtek, 26. 3. 2015, 17.20

8 let

Srečko Katanec: V življenju sem se že večkrat opekel (video)

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Tri točke niso samoumevne," je dan pred prvo tekmo v letošnjem letu, kvalifikacijsko za evropsko prvenstvo 2016, proti San Marinu ponovil selektor slovenske nogometne reprezentance Srečko Katanec.

Da so se razmišljanja, s katerimi na morebitno napako, ki bi bila lahko usodna, selektor nanjo opozarja že tedne, nalezli tudi njegovi varovanci, smo lahko ugotovili v zadnjih dneh. Da tudi dan pred tekmo njegovo razmišljanje ostaja povsem enako, sploh ni presenetilo.

"Ogledali smo si tekme San Marina. Videli smo, kako je odščipnil dve točki Estoniji. Videli smo tudi, kako je igral proti Angliji, ko je prvi gol prejel po neumnosti svojega vratarja, drugega pa z enajstmetrovke. Želimo si treh točk, a te niso samoumevne. Fante vsak dan opozarjam na to, da ne bo kdo mislil, da bo zmaga prišla sama od sebe. V življenju sem se že večkrat opekel. Kot nogometaš in pozneje kot trener. Vedno spoštujem prav vsakega. Tudi tokrat ni nič drugače," je dejal Srečko Katanec, ki je bil tokrat dobro razpoložen.

Vedo, da so absolutni favoriti

"Seveda vemo, da smo absolutni favoriti in moramo zmagati, a da nam bo uspelo, bomo morali od prve minute pokazati pravi odnos do igre. Če bo tako, nam bo veliko lažje. Morali bomo biti dovolj agresivni. Takšne tekme rešujejo tudi individualne poteze. Igrali bomo z nekaj nogometaši, od katerih jih lahko pričakujemo. Preigravanje, dvojne podaje. To je načrt, kako nasprotnika vreči iz igre in priti do priložnosti," je pojasnil selektor Slovenije, ki je po štirih tekmah v kvalifikacijski skupini E s šestimi točkami skupaj s Švico in Litvo na drugem mestu.

Dvomov o postavi, ki bo pritekla na zelenico štadiona v Stožicah, nima. "Ne, niti najmanjših. Enajsterico imam v glavi," je potrdil. Jasno je, da bo mesto v njej našel tudi povratnik v reprezentanco Josip Iličić, ki ga na zadnji akciji ni bilo zaradi nesporazumov s selektorjem, a o zvezdniku Fiorentine Katanec pričakovano ni želel govoriti. "O posameznikih ne bom govoril. Lahko pa potrdim, da vsi fantje delajo dobro. Vzdušje je dobro. Je takšno, kot govorim že od prvega dne. Če bomo zmagali, bo tako tudi ostalo. Če ne bomo, bo vzdušje grozno," je prepričan Katanec.

Ne želi strašiti

"Čim prej želimo zabiti gol. Tako kot na vsaki tekmi. Kaj se bo zgodilo, če nam to ne bo uspelo, težko napovem. Jasno je, da bo treba v tem primeru nekatere stvari, ki ne bodo delovale, spreminjati. Lahko se zgodi tudi to. Ne želim strašiti, a danes je nogomet pač tak, da se znajo tudi tako imenovani palčki postaviti na igrišču in se dobro braniti. Potem pa je težko priti do zadetka," je ponovil selektor in potrdil, da od svojih nogometašev želi videti predvsem pravo agresijo od prve minute in tudi čim več kombinatorike v igri.

Briga ga, kaj delajo drugi

O preostalih tekmah, ki bodo v petek na sporedu v skupini E – Švica bo gostila Estonijo, Anglija bo doma igrala proti Litvi ‒, ni želel govoriti. "Preostale tekme me sploh ne zanimajo. Želim si predvsem, da mi jutri zmagamo. Ne zanima me, kaj delajo drugi. Mi imamo svojo težavo, imenuje se San Marino. Treba jo je rešiti. Potem se bomo ubadali z Anglijo, Švico in tekmami, ki nas še čakajo. Želimo si osvojiti tri točke in tekmo proti Angležem, ki nas čaka junija, pričakati v ugodnem položaju," je povedal trener, ki je Slovenijo pred več kot desetletjem že popeljal najprej na evropsko in potem še svetovno prvenstvo.

Zdaj želi sijajno selektorsko statistiko zaokrožiti z nastopom na tretjem velikem tekmovanju. Pot je še dolga, San Marino pa le ena izmed mnogih ovir. Resda najnižja, a hkrati lahko pogubna. Zato previdnost ni odveč.

Ne spreglejte