Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Sobota,
30. 7. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,65

1

Natisni članek

West Ham Liga Europa nogomet NK Domžale Srečko Katanec

Sobota, 30. 7. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

Slovenski selektor in njegov pogled na uspeh Domžal

Srečko Katanec o uspehu Domžal: Tudi Bayern in Real bi imela težave

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,65

1

Slovenski nogometni selektor Srečko Katanec si je zgodovinsko zmago Domžal nad West Hamom v Stožicah ogledal v živo, kot pravi, pa ga vse skupaj ni niti malo presenetilo.

Prva tekma tretjega kroga kvalifikacij med Domžalami in West Hamom je v slovenskem nogometnem prostoru požela veliko zanimanja, kako tudi ne, saj je gostovanje angleškega prvoligaša v Sloveniji prej izjema kot pravilo. Ne samo da smo bili v Stožicah priča pravemu nogometnemu prazniku, s svojo predstavo so navdušili tudi Domžalčani, ki so na krilih izjemnega Matica Črnica z 2:1 premagal Angleže in poskrbeli za veliko senzacijo. Tekmo si je v Stožicah ogledal tudi slovenski selektor Srečko Katanec, ki je odmevno zmago Domžal videl na svoj način.

"Vedno je velikanski uspeh premagati angleško ekipo. To je dejstvo. Je pa res, da je vsem jasno, da West Ham ni igral v najmočnejši postavi. Če samo primerjate postavi, ki je lani igrala v angleškem prvenstvu in to, ki je bila v Stožicah, boste videli, kako stvari stojijo. Tudi čas ni tisti, v katerem bi bila angleška ekipa že v polnem pogonu, je pa tudi res, da to prav nobenega ne zanima. Če pogledamo rezultat, je bilo 2:1 za Domžale. Škoda, da ni prednost še višja 3:1 ali celo 4:1," je začel Katanec.

"Nogomet ni tako preprosta stvar, kot si marsikdo misli"

Matic Črnic je z dvema zadetkoma poskrbel, da je zmaga ostala v Stožicah. | Foto: Matic Črnic je z dvema zadetkoma poskrbel, da je zmaga ostala v Stožicah. Pri West Hamu se je zagotovo najbolj poznala odsotnost prvega zvezdnika Dimitrija Payeta, ki je po Euru 2016 dobil malce daljše počitnice, prav tako ni bilo v kadru lani standardnega Argentinca Manuela Lanzinija, Kamerunca Diafraja Sakhoja, v obrambi pa so pogrešali tudi italijanskega branilca Angela Ogbonno.

"Danes ekipe funkcionirajo tako, da imajo na razpolago 25 ali 30 igralcev, na najvišji ravni pa so sposobni igrati le z dvanajstimi ali trinajstimi nogometaši. Če manjka ekipi, ki je navajena na določen sistem igralec ali dva, je to ena stvar, če pa manjkajo trije ali štirje najboljši, pa je luknjo nemogoče enakovredno zakrpati. Zdaj lahko še analizirate, kdaj se jim začne prvenstvo, kdaj so začeli priprave, na koliko odstotkih svojih sposobnostih so ... Mene osebno na tekmi v Stožicah ni nič presenetilo. Nogomet ni tako preprosta stvar, kot si marsikdo misli. Poglejte Bayern ali Manchester City in druge večje ekipe, ki so zaradi evropskega prvenstva še brez nosilcev, kako igrajo na prijateljskih tekmah. Trenutna ekipa Bayerna je ena ekipa, ko bodo tam spet vsi najboljši, pa bo to nekaj povsem drugega," je nadaljeval.

Bo Domžalam uspelo izločiti West Ham?

  • Da.
    57,25 %
    308 glasov
  • Ne.
    28,44 %
    153 glasov
  • Samo, če se zgodi čudež.
    14,31 %
    77 glasov
Oddanih 538 glasov

"Rezervisti ne morejo nadomestiti zvezd, to je več kot jasno"

Z laičnega vidika so Domžalčani proti West Hamu res delovali superiorno in zdelo se je, da šprintajo vseh 90 minut. Domžale so bile veliko boljše, a po mnenju selektorja niso igrali nič drugače kot v prvi slovenski ligi.

"Domžale so igrale točno toliko, kot jim je dovolil nasprotnik. Saj to je vedno tako. In to ne velja samo za Domžale. Bodimo pošteni, Domžale, roko na srce, nimajo take igre, da bi lahko nadzorovale potek srečanja na vsaki tekmi. Tukaj mislim tudi v prvi slovenski ligi. West Ham je prišel v Ljubljano z ekipo, s kakršno pač je, nekaj igralcev imajo še na dopustu, nekaj imajo poškodb, a to so njihovi problemi. Tudi Bayern, Real in Barcelona brez nosilcev v tem trenutku ne bi mogli igrati nogometa in bi imeli prav tako težave. Rezervisti ne morejo nadomestiti zvezd, to je več kot jasno. Če ni Ronalda, Messija in Lewandowskega, hitro nastopijo težave. Še enkrat povem, nič me ni presenetilo in je razplet tekme nekaj povsem normalnega. Domžale so priložnost več kot izkoristile, verjamem, da lahko nekaj podobnega prikažejo tudi na olimpijskem štadionu v Londonu. Ne vem, zakaj ne."

"Domžale so igrale točno toliko, kot jim je dovolil nasprotnik. Saj to je vedno tako. In to ne velja samo za Domžale." | Foto: "Domžale so igrale točno toliko, kot jim je dovolil nasprotnik. Saj to je vedno tako. In to ne velja samo za Domžale."

"Domžale v Londonu niso brez možnosti"

West Ham je že v pretekli sezoni pokazal, da ima na začetku sezone velike težave. Njihovi zadržanost in neodločnost je lani v Evropi izkoristila romunska Astra, ko je kladivarje izločila na zadnji stopnički za uvrstitev v skupinski del lige Europa.

"West Ham je imel že lani velike težave z evropskimi tekmami, ko jih je izločila Astra. Zdi se, da te pridejo za te klube nekoliko prekmalu, a trener mora delati in iztisniti maksimum iz igralcev, ki jih ima v danem trenutku na voljo. Ali bi sami morali začeti priprave prej, ne vem, naj sami premislijo, a Domžale v Londonu niso brez možnosti. V enem tednu se ne da narediti čudeža."

"Na trenutke so bile nekatere stvari naravnost smešne"

Katanec o Andyju Carrollu: Skače, se tepe in naredi 160 prekrškov, z nogami pa je, kakršen je. | Foto: Katanec o Andyju Carrollu: Skače, se tepe in naredi 160 prekrškov, z nogami pa je, kakršen je. "Ne vem, kdo bi lahko West Hamu še priskočil na pomoč. Dimitri Payet, če se ne motim, še trenira ne, in skoraj zagotovo ne bo igral. Tudi Andy Carroll se ni v Stožicah naigral in je trenutno zelo povprečen. Pa ne samo on, gostje si niso znali podati dve žogi zapored in na trenutke so bile nekatere stvari naravnost smešne. Domžalčani pa so odigrali dobro. Vsi klubi v slovenski ligi igrajo izjemno organizirano, tukaj ne more imeti prav nihče nobenih pripomb. Manjkajo druge stvari, kot sta hitrost in samozavest zveznih igralcev v trenutkih, ko te nasprotnik pritiska," se je razgovoril 53-letni ljubljanski strokovnjak, ki je želel še razložiti svoje besede.

Napadalec iz Curacaa je manj poznan, a je veliko boljši kot Anglež

"Da bo bolj jasno, kaj hočem povedati. Poglejte samo Trenčin (op. p., slovaška ekipa, ki je izločila Olimpijo), zdaj je sicer doma izgubil proti Legii, a imel je številne smrtne priložnosti. Je izjemna ekipa, ki ima posameznike boljše kot trenutni West Ham. Če se jim proti Olimpiji ne bi poškodoval zadnji vezni, Anglež Alexander Lawrence, mislim, da Olimpija ne bi bila niti približno tako blizu, kot je bila zdaj. No, pa je šlo samo za enega igralca, a to je dovolj, da se podre sistem. Tudi če primerjaš samo napadalca Trenčina Rangela Jango in Andyja Carrolla, je to kot noč in dan. Ta neznani fant zaustavi žogo in odigra žogo sem in tja. Res pripomore k igri. Carroll pa skače, se tepe in naredi 160 prekrškov, z nogami pa je, kakršen je. To so stvari, ki se jih takoj opazi. Ne moreta se niti primerjati po kakovosti, a eden igra v Angliji, drugi pa na Slovaškem in sploh ga nihče ne pozna," je našel povezavo med obračunom med Trenčinom in Olimpijo in Domžalami ter West Hamom.

Še bolj kot Carroll pa mu je v oči padel desni bočni branilec, ki ga je angleška javnost pričakovala med potniki za Euro 2016: Prvih pet žog je zaustavil, kot da bi prvič videl žogo. | Foto: Še bolj kot Carroll pa mu je v oči padel desni bočni branilec, ki ga je angleška javnost pričakovala med potniki za Euro 2016: Prvih pet žog je zaustavil, kot da bi prvič videl žogo.

Zaželel si je, da bi proti Sloveniji igrala Carroll in Antonio

Za konec pogovora se je Katanec spomnil tudi tega, da pride oktobra v Slovenijo angleška izbrana vrsta in si zaželel, da bi novi angleški selektor Sam Allardyce v svojo ekipo vpoklical tudi Carrolla in bočnega branilca Antonia.

"Sam bi bil izredno vesel, če bi oktobra prišla Anglija v Slovenijo in bi imeli v napadu Carrolla, še bolj bi pa bil vesel, če bi igral na desnem boku obrambe Antonio. Prvih pet žog v Stožicah je ustavil, kot da bi prvič žogo videl. A West Ham dobro ve, kdaj se jim začnejo kvalifikacije in morda bi se dalo zadevo tudi drugače speljati. A to je njihova težava."

"Tako Domžalam kot Mariboru želim veliko sreče na povratnih srečanjih. Sta v dobrih položajih in upam, da se jima izide po njunih željah," je srečo zaželel Domžalčanom in Mariborčanom Katanec.

Ne spreglejte