SiolNET. Sportal Nogomet
3,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Spremembe v ligi prvakov: Ne bo več tako, kot je bilo

3,08

termometer

 | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Izvršni odbor Evropske nogometne zveze (Uefa), ki mu predseduje Aleksander Čeferin, je na zasedanju v Nyonu potrdil nekatere spremembe v elitnem klubskem tekmovanju. Liga prvakov se poslavlja od uveljavljenega termina začetka tekem ob 20.45, v prihodnosti bodo tekme na sporedu ob 19. in 21. uri.

Spremembe bodo uvedli v sezoni 2018/19, po novem bodo v skupinskem delu vsak tekmovalni dan dve tekmi začeli že ob 19. uri, preostalih šest pa ob 21. uri. Nov termin, ob 21. uri, pa bodo imele tudi vse izločilne tekme in finale.

Za klube manjših držav članic Uefe je bolj pomembna sprememba v tekmovanju. Ta bo omogočila državnim prvakom, ki bodo izpadli že v prvem krogu kvalifikacij lige prvakov, drugo možnost, saj se bodo lahko po posebni "poti prvakov" udeležili kvalifikacij še v evropski ligi; doslej takšne možnosti za zgodaj izpadle udeležence ni bilo.

Štiri države z najmočnejšimi ligami s štirimi predstavniki

V obdobju med letoma 2018 in 2021 bodo imele štiri države z najmočnejšimi ligami (Anglija, Nemčija, Španija in Italija) po štiri udeležence v ligi prvakov. Manjše države se bodo lahko potolažile s spremembami koeficientov, saj v prihodnje ne bo več tako pomembno, iz kako močnega tekmovanja prihaja klub. Tako klubi iz močnejših držav oziroma iz tistih z močnimi ligami ne bodo imeli več avtomatično prednosti pri uvrstitvi v ligo prvakov pred manjšimi moštvi, saj bo manjši tudi vpliv (slabših) klubov manjših članic.

Evropska liga bo dobila še 50 milijonov evrov

Nekaj sprememb bo tudi pri denarju: 50 milijonov evrov bo Uefa "prestavila" iz lige prvakov v evropsko ligo, svojemu drugoligaškemu tekmovanju pa bo namenila še dodatnih deset milijonov kot nekakšen solidarnostni sklad.

Uefa je potrdila Lyon za prizorišče finala evropske lige 2018, odprla pa postopek kandidatur za evropsko prvenstvo leta 2024. Kandidati lahko prijavijo tudi skupne projekte dveh ali več držav, najpozneje do marca 2017. Kandidacijski postopek za to tekmovanje se bo končal aprila 2018, Uefa bo prireditelja izbrala septembra tega leta.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 62
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin