Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 12. 2020,
12.48

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

Hajduk Split Valter Birsa

Torek, 29. 12. 2020, 12.48

3 leta, 3 mesece

Kje bo kariero nadaljeval Valter Birsa?

Splitski Hajduk odpira vrata Valterju Birsi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19
Valter Birsa | Valter Birsa išče novega delodajalca. Prejel je ponudbe iz Savdske Arabije, Združenih arabskih emiratov, Hrvaške ...,  | Foto Vid Ponikvar

Valter Birsa išče novega delodajalca. Prejel je ponudbe iz Savdske Arabije, Združenih arabskih emiratov, Hrvaške ...,

Foto: Vid Ponikvar

Nekdanji reprezentant Valter Birsa spada med velikane slovenskega nogometa. Prejšnji mesec je prekinil sodelovanje s Cagliarijem in napovedal, da pri 34 letih še ni rekel zadnje v vrhunskem nogometu. Želi nadaljevati sezono in januarja najti novega delodajalca. Zanj naj bi se zanimala kluba z Bližnjega vzhoda, kot morebiten snubec pa se omenja tudi splitski Hajduk, ki je v hudi krizi in ima opravka z enim izmed bolj temačnih obdobij v sicer zelo pestri in bogati zgodovini.

Valter Birsa
Sportal Valter Birsa spregovoril o čudnih zadevah in vrnitvi v Slovenijo

Kje bo kariero nadaljeval Valter Birsa? "Zdaj sem prost, tako da lahko januarja že poiščem novega delodajalca. Zdaj si lahko poiščem boljšo možnost. Lahko najdem klub, kjer bom igral bolj redno. Če bo mogoče, že v začetku leta 2021," nam je v začetku meseca povedal 34-letni Šempetrčan in dodal, da ne namerava nadaljevati kariere v Sloveniji, ampak ostati v tujini. Po bogatih izkušnjah v najmočnejšem francoskem in italijanskem razredu, v dresu Auxerra se je vpisal med strelce tudi v ligi prvakov, v serie A pa je nekaj časa opozarjal nase tudi pri velikanu AC Milan, ima številne ponudbe.

Po stopinjah prijatelja Matavža?

Pred leti sta sodelovala v državnem dresu. Bosta po novem tekmeca v ZAE? | Foto: Vid Ponikvar Pred leti sta sodelovala v državnem dresu. Bosta po novem tekmeca v ZAE? Foto: Vid Ponikvar Italijanski novinar Sky Sporta Gianluca DiMarzio, ki podrobno spremlja dogajanje na nogometni borzi, poroča o zanimanju treh klubov za izkušenega Primorca z "zlato levico". Zanj se zanimata bogata kluba z Bližnjega vzhoda, Damac iz Savdske Arabije in Al-Jazira iz Združenih arabskih emiratov. Če bi izbral drugega, bi nadaljeval kariero v državi, kjer si pri Al Wahdi služi nogometni kruh tudi njegov dolgoletni prijatelj Tim Matavž.

Za Birso pa se zanima tudi splitski Hajduk. Nekdanji velikan jugoslovanskega in hrvaškega nogometa v zadnjih letih doživlja hudo krizo. Ponosu Dalmacije, ki ima ogromno navijačev tudi v Sloveniji, med katerimi izstopa predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin, gre marsikaj narobe.

Hajduk po jesenskem delu hrvaškega prvenstva zaseda šele peto mesto, trenutno pa je njegov trener Boro Primorac, dolgoletni pomočnik Arsena Wengerja pri Arsenalu. | Foto: Sportida Hajduk po jesenskem delu hrvaškega prvenstva zaseda šele peto mesto, trenutno pa je njegov trener Boro Primorac, dolgoletni pomočnik Arsena Wengerja pri Arsenalu. Foto: Sportida

Na lestvici bo prezimil šele na petem mestu, igralski kader je iz leta v leto bolj skromen, klub je tudi v finančnih težavah. V njegovi drugi ekipi se dokazuje nekdanji branilec Olimpije Matija Burin, v začetku prihodnjega leta pa bi se mu lahko, če bi se splitski ekipi izpolnila želja in bi 34-letni Birsa privolil v pogoje, pridružil še sloviti rojak. Birsa sicer ne bi bil prvi znani slovenski nogometaš, ki bi oblekel dres Hajduka. Pred skoraj polovico stoletja je v Splitu navduševal Branko Oblak, za "bile" so igrali tudi Zdenko Iskra, Boško Bošković, Sašo Udovič, Dejan Bauman, Klemen Lavrič, Suad Fileković, Sebastjan Cimirotić in Marko Ranilović, pred štirimi leti pa je Hajduk nekaj mesecev vodil Marijan Pušnik.

Na Hrvaškem vedno več Slovencev

Na Hrvaškem se v tej sezoni dokazujejo kar štirje članski reprezentanti. Zagrebškemu Dinamu je do naslova jesenskega prvaka in napredovanja v izločilni del evropske lige pomagal Petar Stojanović, najbližji zasledovalec Osijek ima v svojih vrstah tudi Damjana Boharja in Maria Jurčevića, pri Rijeki, ki jo vodi Simon Rožman, pa redno nastopa Adam Gnezda Čerin.

Ne spreglejte