Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
22. 5. 2015,
13.35

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

NK Aluminij Zvonko Jevšovar NK Krško

Petek, 22. 5. 2015, 13.35

4 leta, 8 mesecev

Spet zavrnitve in komedija zmešnjav?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V drugi nogometni ligi že dolgo ni potekal tako razburljiv boj za naslov prvaka. Tri klube loči le točka, a vprašanje je, ali bi prvak sprejel možnost napredovanja v prvo ligo. Sploh Roltek Dob.

V Sloveniji se že več let dogaja, da si nekateri drugoligaški klubi, ki si po tekmovalni plati zagotovijo napredovanje v prvo ligo, po koncu sezone premislijo in zavrnejo možnost nastopa med najboljšimi. Nogometna zveza Slovenije (NZS) jim dopušča možnost svobodne izbire, klubov, ki se odločijo za takšen korak in zaradi finančne varnosti raje ostanejo v drugi ligi, kot da bi se za točke potegovali z najboljšimi v državi, pa za omenjeno dejanje ne kaznuje. Nastale vrzeli krpa s tem, da povabilo za igranje v 1. SNL ponudi slabše uvrščenim drugoligašem. Tako je lani priložnost nepričakovano dočakala novomeška Krka.

Čez dober teden bi se lahko tradicija nadaljevala. Do konca drugoligaške sezone sta le še dva kroga, v igri za nastop pa so trije klubi. Aluminij in Krško imata 47 točk, tretjeuvrščeni Dob, tudi branilec naslova, pa le eno manj. Ima pa ekipa, ki prihaja iz okolice Domžal, ogromno prednost, saj ima do konca sezone najlažji razpored, medtem ko se bosta največja tekmeca za vodilni položaj v zadnjem krogu pomerila v Krškem. Lahko se zgodi, da bodo nogometaši Doba ubranili naslov, prav lahko pa se tudi ponovi njihova zavrnitev možnosti neposrednega napredovanja v Prvo ligo Telekom Slovenije.

Predsednik Doba: Vprašanje, ali je vse skupaj smiselno

Vodstvo Doba je selitvi v prvo ligo že večkrat prižgalo rdečo luč. Nazadnje lani. Predsednik Bojan Gasior nam je pojasnil, da bi se lahko zgodovina ponovila. Tega ni želel podpreti s konkretnim da ali ne, a iz njegovih besed je bilo mogoče razbrati, da je pomislek o tem, kakšno škodo prinaša klubu in njegovi prihodnosti tekmovanje z ritmom, ki mu Dob verjetno ne bi mogel slediti, zelo velik.

"Težko karkoli rečem. Prva liga je najboljša liga v državi, a če ne moreš zagotoviti kadra in potrebnega materiala ter nisi konkurenčen, potem je vprašanje, ali je vse skupaj smiselno," je dejal dolgoletni predsednik Doba. V tem trenutku niti ne vidi drugoligaškega kluba, ki bi šel v prvo ligo.

Ponosen je na nogometaše Doba, ki nogomet doživljajo le kot zabavo in kakovostno zapolnjen prosti čas. Skoraj vsi so zaposleni ali pa študentje pred diplomami in magisteriji, zato niso življenjsko odvisni od nogometa, ampak imajo druge prioritete. V drugi ligi si kot igralec ne moreš napolniti žepov, nogometaše Doba pa drži skupaj posebna energija, saj že od tri do štiri leta igrajo v skoraj identični postavi.

"Še nekaj je. Ta trenutek so vsi drugoligaški klubi zadolženi za redno poslovanje, kaj šele za kaj več," je izpostavil težavo, ki je nastala tudi zaradi pomanjkanja subvencij. "Stroški sojenja za drugo ligo znašajo več kot 20 tisoč evrov, od lokalnih skupnosti pa dobimo 18 tisoč za ves pogon, tudi mladince," je navedel nazoren primer, ki povzroča preglavice klubskim vodstvom. Omenil je tudi pridobitev licence za infrastrukturne pogoje, ki bi težko zadoščali kriterijem, tako da Dob najboljših slovenskih klubov ne bi smel gostiti na svojem objektu.

Predsednik Aluminija: Brez komentarja

Nogometaši Doba še niso zaigrali v prvi ligi, Aluminij pa ima z najvišjim kakovostnim razredom že izkušnje. V Kidričevem so zadovoljni, da ostajajo do konca v igri za napredovanje. Ambicije jih ženejo naprej, pričakovati pa je, da bi sprejeli prvoligaški izziv in se vrnili tja, kjer so nekoč že bili, a nato izpadli že po eni sezoni (2012/13). "Brez komentarja. Več lahko povem po koncu sezone," Zvonko Jevšovar vseeno ni želel javnosti razkriti usmeritve klubskega vodstva glede projekta vrnitve v prvo ligo. Na predsedniškem stolčku Aluminija sedi že 19 let in je naravnost navdušen nad srhljivko, ki se obeta v tej sezoni za prevlado v drugoligaški konkurenci. Ko je Aluminij pred kratkim gostoval pri Dobu, so maloštevilni gledalci spremljali izjemno srečanje, polno preobratov, ki se je na koncu končalo brez zmagovalca (4:4).

"Največjo pohvalo je podal sodnik Damir Skomina, ki se je čudil temu, da je bil ritem igre na drugoligaški tekmi tako visok," je ponosno pripomnil predsednik Aluminija.

Nekdanji predsednik Krškega: Z glavo čez zid ne bomo šli

Morda bo o naslovu prvaka odločal derbi zadnjega kroga, ki bo na sporedu v soboto, 30. maja. Takrat se bosta v Krškem, ki ima z naskokom najboljši štadion v 2. SNL, pomerila istoimenski klub, tudi jesenski prvak, in Aluminij.

"Fantom in navijačem smo obljubili, da bomo odšli v prvo ligo, če bo Krško prvak. Takrat bi skušali spodbuditi podjetja in dobiti zagotovilo za njihovo podporo. Če tega ne bi dobili, bi se naš projekt znašel na tankem ledu. Z glavo čez zid ne bomo šli, niti nočemo ponavljati zgodb klubov, ki so precenjevali svoje zmožnosti ter po nastopu v prvi ligi pregoreli in nastradali. Hkrati ne bi želeli ogroziti prvoligaških nastopov svojih mladincev," pojasnjuje Jože Slivšek, dolgoletni predsednik Krškega, ki je pred kratkim odgovorno mesto prepustil prijatelju Boštjanu Blažinčiču.

Krško ima spodoben štadion in navija za visok prestop Roberta Berića

Odločitev o tem, ali se podati v prvoligaške vode, bo moralo klubsko vodstvo sprejeti kmalu po konce sezone. Nogometna zveza Slovenije je že odredila termine dodatnih kvalifikacij, v katerih se bosta pomerila devetouvrščeni prvoligaš in drugoligaški podprvak. Tekmi bosta odigrani 3. in 7. junija, obstaja pa tudi možnost, da ju zaradi odločitve drugouvrščenega drugoligaškega kluba, da ne napreduje v prvo ligo, odpovejo. Slovenija je v preteklosti doživela tudi to. V Krškem zagotavljajo, da bi se udeležili dodatnih kvalifikacij. Njihova klubska bilanca je v zadnjih dveh letih pozitivna, za nekoliko slabšo voljo pa je krivih še nekaj odprtih zadev. Njihovo blagajno bi lahko napolnil prestop Krčana Roberta Berića, nekdanjega napadalca Krškega, ki blesti v Avstriji in bi lahko v poletnem prestopnem roku zamenjal klub. Krško bi prejelo poldrugi odstotek zneska, ki bi prišel zelo prav pri načrtovanju novih ciljev, sploh če se bodo odločili za nastop med najboljšimi.

Težav s pridobitvijo licence ne bi smelo biti, štadion Matije Gubca ima razsvetljavo in zadostno število sedežev na pokriti tribuni. "Imamo pa tudi najboljše igrišče v Sloveniji. Morda ima boljšega le še Aluminij," je pohvalil pogoje, a dodal, da so v zelenico v zadnjem desetletju vložili skoraj milijon evrov. Bo kdaj gostila tudi prvoligaške tekme?

Ne spreglejte