Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 2. 2024,
23.33

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Jude Bellingham FC Barcelona Carlo Ancelotti Jan Oblak Jan Oblak Real Madrid Girona Atletico Madrid špansko prvenstvo La Liga

Ponedeljek, 12. 2. 2024, 23.33

2 meseca, 2 tedna

Špansko prvenstvo, 24. krog

Kiks za Oblaka in Barcelono, Real prizemljil presenečenje sezone

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Real Madrid Vinicius Junior | Vinicius Junior je za vodstvo Reala zadel že v šesti minuti. Jude Bellingham je še v prvem polčasu povišal na 2:0. | Foto Reuters

Vinicius Junior je za vodstvo Reala zadel že v šesti minuti. Jude Bellingham je še v prvem polčasu povišal na 2:0.

Foto: Reuters

Osrednja tekma 24. kroga španske lige se je v soboto igrala na Santiagu Bernabeu, kjer je vodilni Real gostil drugouvrščeno Girono, ki velja za prijetno presenečenje sezone. In jo je dodobra prizemljil. Domači so že po dobre pol ure že vodili z 2:0, na koncu pa zmagali s 4:0 in prednost povišali na pet točk. Hud kiks si je dan pozneje privoščil četrti Atletico Madrid, ki je z 0:1 izgubil proti šele 15. Sevilli. Jana Oblaka je že v 15. minuti premagal Isaac Romero. Athletic je v ponedeljek osvojil točko in se Atleticu približal na dve točki zaostanka.

Atletico Madrid - Atletic Bilbao
Sportal Atleticu z Oblakom to še ni uspelo, znova ne kaže najbolje

Najboljša dva v la ligi sta se pomerila v španski prestolnici. Do te tekme je bil edini prvenstveni poraz Girone prav proti Realu (30. septembra z 0:3), medtem ko ekipa Carla Ancelottija ni izgubila v španski ligi vse od preobrata proti Atleticu Madridu 24. septembra (1:3). Girona, ki je bila z 52 goli najučinkovitejša v ligi, je prejšnjo sezono končala na desetem mestu, kar je bila njena najboljša uvrstitev v zgodovini, ta dosežek pa bo, kot vse kaže, letos še izboljšala. "Sezona je še vedno zelo dolga. Smo v dobrem položaju, Girona tudi. Ta tekma kljub vsemu ne bo odločala o ničemer, liga ne bo odločena na tem srečanju, ne glede na to, kaj se bo zgodilo," je pred srečanjem zatrdil Ancelotti.

A je Real Madrid tako točkovno kot psihološko naredil velik korak proti 36. španski zvezdici. Zmagal je s 4:0 in je zdaj tudi on pri 52 doseženih golih, njegova prednost pred Girono pa je narasla na pet točk. Že v šesti minuti je zabil Vinicius Junior. Sledila sta dva gola prvega strelca lige, Jude Bellingham je tako v 54. minuti s svojim 16. golom povišal že na 3:0. Sedem minut pozneje pa je za končni izid s 4:0 zadel še Rodrygo, njegov osmi gol sezone. O premoči Reala priča tudi statistika strelov: proti golu 16:5, znotraj okvira vrat pa 6:0.

Jana Oblaka je že v 15. minuti premagal Isaac Romero. | Foto: Reuters Jana Oblaka je že v 15. minuti premagal Isaac Romero. Foto: Reuters

Barcelona je na domačem igrišču iztržila zgolj remi 3:3 proti Granadi, Atletico Madrid pa je klonil na gostovanju pri Sevilli z 0:1. Katalonci so se približali Gironi na pet točk - Real Madrid jim beži za deset točk.

Granada, ki zaseda predzadnje mesto v la ligi, je zasedbi Xavija Hernandeza zadala novo veliko razočaranje. Lamine Yamal je sicer povedel domače v vodstvo v 14. minuti, v 60. pa so gostje že vodili z 2:1. Robert Lewandowski je v 63. izenačil na 2:2, Ignasi Miquel (66.) je zadel za 2:3, končni izid pa je postavil Lamine Yamal (81.).

Atletico Madrid je doživel drugi zaporedni poraz - sredi tedna je doma izgubil v španskem pokalu proti Athletic Bilbau, hkrati pa že na drugi tekmi v tem tednu ni dosegel zadetka. Hujši poraz je preprečil Jan Oblak. Sevilla je dosegla šele peto zmago v prvenstvu, drugo zapored, ki jo je oddaljila od nevarne cone izpada. Andaluzijci so se z zadetkom Isaaca Romera v 15. minuti povzpeli na 15. mesto; od 18. pozicije so oddaljeni šest točk.

Poškodba Alvara Morate

Kako dolgo bo z igrišč odsoten Alvaro Morata? | Foto: Reuters Kako dolgo bo z igrišč odsoten Alvaro Morata? Foto: Reuters Napadalec Atletica Alvaro Morata si je na tekmi v Sevilli poškodoval desno koleno. Atletico bo v soboto v španskem prvenstvu gostil Las Palmas, nato pa bo prihodnji torek gostoval pri italijanskem Interju v Milanu na prvi tekmi osmine finala lige prvakov. Enaintridesetletni Morata bo obe tekmi najverjetneje izpustil.

"Danes zjutraj je opravil pregled z magnetno resonanco, da bi ugotovili resnost poškodbe. Čaka na nadaljnje zdravljenje," so zapisali v sporočilu za javnost Atletica. Kapetan španske reprezentance je v tej sezoni prvi strelec Atletica v la ligi, saj je na 22 tekmah zadel 13-krat.

Jude Bellingham
Sportal Udarec za Real pred srečanjem z Leipzigom

Špansko prvenstvo, 24. krog:

Petek, 9. februar:

Sobota, 10. februar:

Nedelja, 11. februar:

Ponedeljek, 12. februar:

Lestvica:

Najboljši strelci:

16 – Bellingham (Real Madrid)
15 – Mayoral (Getafe)
14 – Dovbik (Girona)
13 – Morata (Atletico)
11 – Griezmann (Atletico), Budimir (Osasuna)
10 – Duro (Valencia), Moreno (Villarreal), Lewandowski (Barcelona)
9 –  Guruzeta (Athletic), Omorodion (Alaves), Larsen (Celta)

Jan Oblak
Sportal Oblak zrušil nov mejnik, zdaj gre po tisto, kar mu manjka!
Ne spreglejte