Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
25. 2. 2014,
12.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Srečko Katanec kvalifikacije

Torek, 25. 2. 2014, 12.01

8 let

Španija in Nemčija ignorirali Slovenijo tudi v enajsto

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenska reprezentanca bo 8. septembra vstopila v enajsti kvalifikacijski ciklus za največja tekmovanja. Odkar je članica evropske nogometne družine, ji je žreb namenil 34 različnih tekmecev.

Katančeva četa se bo na poti do evropskega prvenstva, ki bo leta 2016 v Franciji, dvakrat pomerila z Anglijo, Švico, Estonijo, Litvo in San Marinom. S tremi levi, ponosnimi svetovnimi prvaki iz leta 1966, se bo za kvalifikacijske točke udarila prvič, s preostalimi že ima tovrstne izkušnje. Največ s Švico in Estonijo, ki sta slovenskim ljubiteljem nogometa parali živce v zadnjih ciklusih. Švicarji so najboljši slovenski nogometni zasedbi preprečili, da bi pot do SP 2014 v Braziliji naskakovala prek dodatnih kvalifikacij, Estonci pa so pred tremi leti šokirali Kekovo enajsterico sredi Ljubljane in ji preprečili, da bi ohranila upanje na uvrstitev na Euro 2012.

Spomini na srečanja z Litvo in San Marinom segajo nekoliko dlje, so pa tista z majhno državico sredi Italije veliko bolj prijetna, čeprav nosijo v sebi tudi žalostni priokus. Kekovi junaki so na poti do Južne Afrike dvakrat visoko premagali San Marino, nato pa objeti sredi igrišča čakali na razplet srečanja med Poljsko in Slovaško.

Žal se je končal v korist gostov, ki so se tako uvrstili na SP 2010, Slovenijo pa so čakale še naporne dodatne kvalifikacije. Pozneje se je izkazalo, da so majhni državi na sončni strani Alp prinesle eno najlepših prigod, ko je v mariborskem kotlu padla mogočna Rusija.

Litva ima s Slovenijo stoodstotni izkupiček

Slabše razmerje medsebojnih srečanj ima Slovenija z Litvo, ki se je pred skoraj dvema desetletjema dvakrat izkazala za premočno tekmico (1:2). Od takrat pa so se razmerja moči v evropskem nogometu nekoliko spremenila. Litva ni nikoli pokukala iz evropskega povprečja, Slovenija pa kar nekajkrat, saj se je že trikrat družila z elito.

Statistični pregled vseh tekmecev v kvalifikacijskih ciklusih daje vedeti, da je s slovensko kroglico najraje prijateljevalo pet držav. Trikrat smo se v isti skupini znašli z Albanijo, Italijo, Norveško, po novem pa še z Estonijo in Švico. Tako je imela slovenska reprezentanca, kar zadeva obračune s svetovnimi nogometnimi velesilami, največkrat opravka z zahodno sosedo Italijo.

Z desetimi izbranimi vrsti se je Slovenija srečala dvakrat, med njimi je tudi Srbija, uradna naslednica ZR Jugoslavije, v skupino 19 tekmecev, ki so moč Slovenije preizkušali le v enem kvalifikacijskem ciklusu, pa se je kot zadnja uvrstila še Anglija.

Za kvalifikacijske točke še nikoli z Nemčijo in Španijo

Slovenska nogometna reprezentanca se v kvalifikacijah ni še nikoli pomerila z 19 državami, kar je dobra tretjina vseh. Med njimi po moči, atraktivnosti in slavi izstopata Nemčija in Španija, blizu sta tudi Portugalska in Švedska.

Če so se slovenski reprezentanti z elfom in rdečo furijo udarili ob drugih priložnostih (od prijateljskih do uradnih tekem na velikih tekmovanjih), pa se z Ronaldovo Portugalsko niso še nikoli. Podobno velja še za Andoro, Armenijo, Azerbajdžan, Irsko, Kazahstan, Liechtenstein in najnovejšo članico evropske nogometne družino, Gibraltar, ki se je predstavil le enkrat, lani proti Slovaški (presenetljivih 0:0). Tako se krog držav, s katerimi se Slovenija še ni pomerila, iz leta v leto manjša.

Ne spreglejte