Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 7. 2018,
23.20

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

20

Natisni članek

FIFA SP 2018

Sobota, 7. 7. 2018, 23.20

5 let, 9 mesecev

SP 2018, 24. dan (četrtfinale)

Hrvaška po neverjetni drami polfinalistka SP, Rusi v solzah #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

20

Rusija Hrvaška | Foto Reuters

Foto: Reuters

Reprezentancama Francije in Belgije sta se v polfinalu svetovnega nogometnega prvenstva v Rusiji pridružili še Anglija in Hrvaška. Trije levi so v Samari premagali Švedsko z 2:0, slovenska soseda pa je v dramatičnem obračunu v Sočiju po izvajanju kazenskih udarcev prizadejala gostiteljem Rusom boleč poraz. Hrvaška se je po 20 letih spet uvrstila med štiri najboljše na svetu.

Razburljiv sobotni večer je določil, da se bo Anglija, zmagovalec obračuna v Samari, v polfinalu svetovnega prvenstva pomerila s Hrvaško. Ognjeni so na nekdanjem prizorišču zimskih olimpijskih iger v Sočiju po izvajanju kazenskih strelov premagali Rusijo in poskrbeli za izjemen uspeh, saj so se uvrstili med najboljše štiri izbrane vrste na svetu. Nogometna evforija je pri južnih slovenskih sosedih dosegla vrhunec.

Zlatko Dalić
Sportal Selektor Hrvaške se je zjokal, predsednica zaplesala v dresu #video

Evrogol Čeriševa, izenačenje Kramarića

Veselje Rusov po zadetku Denisa Čeriševa ni trajalo dolgo. | Foto: Reuters Veselje Rusov po zadetku Denisa Čeriševa ni trajalo dolgo. Foto: Reuters Štadion Fišt v Sočiju je v 31. minuti eksplodiral od navdušenja. Najboljši ruski strelec na tem prvenstvu, Denis Čerišev, je s strelom z razdalje mojstrsko matiral hrvaškega vratarja. Danijel Subašić je bil nemočen.

Vodstvo Rusije ni trajalo dolgo. Hrvaška je hitro odgovorila gostiteljem. Mario Mandžukić je osem minut pozneje ušel po levi strani in lepo zaposlil Andreja Kramarića, nekdanji Kekov varovanec pri Rijeki pa je z natančnim strelom z glavo z neposredne bližine izenačil na 1:1.

V drugem polčasu se je Hrvaški nasmihalo vodstvo v 60. minuti, a je Ivan Perišić z ostrim diagonalnim strelom zatresel okvir vrat. Hrvaška je bila bližje vodstvu, a se je redni del končal brez zmagovalca (1:1).


Poročilo s tekme Rusija : Hrvaška


Dramatični podaljšek, nato pa srečni konec za Hrvaško

V 101. minuti je hrvaški branilec Domagoj Vida po strelu z glavo izkoristil nezbranost ruske obrambe in povedel Hrvaško v vodstvo. Ognjeni so bili zelo blizu napredovanju v polfinale, a jim je načrte prekrižal Mario Fernandes. Ruski reprezentant brazilskih korenin je izenačil na 2:2, tako da so zmagovalca odločili kazenski streli.

Fotogalerija
1 / 99

Več zbranosti in znanja je pri izvajanju 11-metrovk pokazala Hrvaška. Subašić je najprej ubranil strel z bele točke Fedorju Smolovu, a se je na drugi strani izkazal tudi Igor Akinfejev, ki je prebral namero Mateu Kovačiću. V tretji seriji je sledil odločil spodrsljaj Rusov. Fernandes je zgrešil cilj, streljal mimo vrat, Hrvati pa v nadaljevanju niso zapravili prednosti. Zmagoviti gol je z bele točke podobno kot na tekmi z Dansko dosegel Ivan Rakitić. Ruski navijači v Sočiju so obmolknili, stekle so solze, hrvaški tabor pa je prekipeval od sreče in veselja. 

Kako so spremljali dvoboj v enem izmed gostinskih lokalov v Dubrovniku:

V polfinale so se uvrstile Francija, Belgija, Anglija in Hrvaška, tako da bo svetovni naslov letos pristal v evropskih rokah. To bo že četrta zaporedna lovorika za članico evropske nogometne družine. Po letih 2006 (Italija), 2010 (Španija) in 2014 (Nemčija) bo napočil čas za nekoga novega.

Trije levi le še dva koraka od naslova

Sobotni spored SP se je začel v Samari, kjer je Anglija premagala Švedsko z 2:0 in se prvič po 28 letih uvrstila v polfinale svetovnega prvenstva. Nazadnje je bila med najboljšimi štirimi leta 1990 v Italiji. Trije levi so od ponovitve največjega uspeha - svetovni prvaki so bili leta 1966 - oddaljeni le še dva koraka.

Fotogalerija
1 / 54

Harry Maguire je dosegel prvi zadetek v dresu izbrane vrste. | Foto: Reuters Harry Maguire je dosegel prvi zadetek v dresu izbrane vrste. Foto: Reuters Kapetan Angležev Harry Kane, ki je s šestimi zadetki prvi strelec SP 2018, je prvič ogrozil vrata Švedov v 19. minuti. Streljal je z razdalje, a je žoga švignila mimo leve vratnice. V 30. minuti je njegov soigralec Harry Maguire poskrbel za eksplozijo navdušenja angleških navijačev v Samari. Visoki branilec Leicester Cityja je bil najvišji v skoku in zatresel švedsko mrežo. V desetem nastopu za Anglijo je tako dočakal strelski prvenec.

V izdihljajih prvega dela je lepo priložnost za povišanje vodstva zapravil Raheem Sterling. Prvi polčas se je končal z rezultatom 1:0, razmerje strelov na vrata pa je bilo odločno v prid Angležev (4:1). 



Na začetku drugega polčasa je Šved Marcus Berg nevarno streljal proti angleškim vratom, a se je izkazal vratar Jordan Pickford in ubranil njegov strel. Skandinavci so pritisnili, a niso mogli izenačiti rezultata. V 59. minuti je Otočane razveselil Dele Alli. Po strelu z glavo je povišal vodstvo Anglije na 2:0 in spravil Švede še v večje težave. Le nekaj minut po zadetku bi Skandinavci skoraj znižali zaostanek, a je Pickford ubranil nevaren strel Viktorja Claessona. Anglija je zadržala prednost in si zagotovila napredovanje v polfinale.

Anglija Švedska
Sportal Angleški selektor priznal, da bi se rad izognil Hrvaški

Švede je sicer v jutranjih urah v hotelu zmotil požarni alarm. Na srečo se je sprožil nehote, tako da v hotelu, kjer so bili nastanjeni četrtfinalisti svetovnega prvenstva, ni bilo požara.

SP 2018, četrtfinale:

Najboljši strelci SP 2018:

6 – Harry Kane (Anglija)
4 – Denis Čerišev (Rusija), Romelu Lukaku (Belgija), Cristiano Ronaldo (Portugalska)
3 – Edinson Cavani (Urugvaj), Diego Costa (Španija), Artem Dzyuba (Rusija), Antoine Griezmann (Francija), Kylian Mbappe (Francija), Yerry Mina (Kolumbija)
2 – Sergio Agüero (Argentina), Philippe Coutinho (Brazilija), Andres Granqvist (Švedska), Eden Hazard (Belgija), Son Heung Min (Južna Koreja), Takashi Inui (Japonska), Mile Jedinak (Avstralija), Wahbi Khzari (Tunizija), Luka Modrić (Hrvaška), Ahmed Musa (Nigerija), Neymar (Brazilija), Mohamed Salah (Egipt), John Stones (Anglija), Luis Suarez (Urugvaj)
1 - ... 

Polfinalna para SP 2018:

Torek, 10. julij:
20.00 St. Peterburg: Francija - Belgija

Sreda, 11. julij:
20.00 Moskva: Hrvaška - Anglija

Ne spreglejte