Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 9. 2016,
17.09

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

3

Natisni članek

Borut Pahor Miro Cerar predsednik UEFA Aleksander Čeferin

Sreda, 14. 9. 2016, 17.09

6 let, 7 mesecev

Odzivi po zmagi Aleksandra Čeferina

Slovenija enotna: gre za izjemen uspeh Čeferina in države

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

3

Čestitke in pozitivne besede ob ustoličenju Aleksandra Čeferina na prestol Evropske nogometne zveze dežujejo iz vseh strani. Oglasili so se tudi predsednik republike Borut Pahor, premier Miro Cerar, Janez Janša, Janez Kocijančič, Vlado Šajn, Rožle Prezelj …

Ključni poudarki:
  • Aleksander Čeferin je bil na izrednem volilnem kongresu v Atenah izvoljen za predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa).
  • V tajnem glasovanju je protikandidata Michaela van Praaga ugnal z rezultatom 42:13.
  • Čeferin bo na čelu Uefe vsaj do leta 2019, ko bodo na sporedu nove volitve.
  • Postal je sedmi predsednik Uefe. Zadnjega, Michela Platinija, je na začetku tretjega mandata spodnesla podkupovalna afera.
  • Po Čeferinovi selitvi v Nyon bo novega predsednika do konca leta dobila tudi Nogometna zveza Slovenije.

Predsednik republike Borut Pahor je v videoposnetku, ki ga je delil na socialnih omrežjih Twitter in Facebook, nagovoril novoizvoljenega predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksandra Čeferina. "S tem ste velik navdih in krepite naše upanje, ponos in samozavest," mu je čestital Pahor.

Predsednik republike se je sicer oglasil iz Bolgarije, kjer bo skupaj z drugimi predsedniki držav na dvodnevnem neformalnem srečanju skupine Arraiolos razpravljal o pomembnih političnih vprašanjih.

"Čeferinova izvolitev je velika pridobitev za slovenski in mednarodni šport"

Novemu je ob izvolitvi na pomembno funkcijo čestital tudi premier Miro Cerar. Kot je dejal, je danes velik dan tako za Slovenijo kot tudi Uefo, saj bo Čeferin šport vrnil h koreninam in univerzalnemu jeziku, kamor spadajo sodelovanje, druženje in poštena igra.

Miro Cerar je dejal, da je na Čeferina tako ponosen, kot so danes nanj vsi Slovenci. | Foto: Vid Ponikvar Miro Cerar je dejal, da je na Čeferina tako ponosen, kot so danes nanj vsi Slovenci. Foto: Vid Ponikvar

Premier Čeferina pozna že od otroštva in kasneje kot stanovskega kolega in pravnika. Prepričan je, da bo s svojim karakterjem in kot velik poznavalec aktivno sovplival na pozitiven razvoj mednarodnega športa, ne le nogometa. "Takšni zgledi, kot jih je sposoben dati, so pomembni za celoten svet," je na novinarski konferenci dejal Cerar.

Verjame, da bo država s Čeferinovo izvolitvijo pridobila na ugledu in prepoznavnosti. "Postajamo ugledna država, ki ima posameznike, ki lahko z znanjem pripomorejo tudi na svetovni ravni," je prepričan. Ob tem je omenil tudi nekdanjega predsednika republike Danila Türka, ki se bori za mesto generalnega sekretarja Združenih narodov.

Kot je dejal, si je Slovenija več kot zaslužila vodenje ene najpomembnejših športnih organizacij, saj slovenski športniki nizajo velike uspehe na vseh mednarodnih tekmovanjih.

"Čeferina ne bi izvolili, če ne bi verjeli v njegove kompetence"

Na izvolitev se je zelo pozitivno odzval tudi nekdanji predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič. Ugledni športni funkcionar, ki je zdaj podpredsednik združenja Evropskih olimpijskih komitejev meni, da je Čeferinova izvolitev izjemen uspeh in veliko priznanje.

"Mislim, da je njegova izvolitev na mesto predsednika Uefe izjemen uspeh, predvsem osebno za gospoda Aleksandra Čeferina, priznanje njegovi politiki, umirjenosti, strokovnosti in treznosti, po drugi strani pa je tudi priznanje slovenskemu nogometu, športu in Sloveniji," je dejal nekdanji prvi mož slovenske krovne olimpijske organizacije.

"Predstavniki Uefe ga ne bi ga izvolili, če ne bi verjeli v njegove kompetence. Moje izkušnje z njim so zelo dobre, torej, vse kar sva se dogovorila, je držalo. Kot sodelavec in osebnost je zelo zanesljiv," je dejal Janez Kocijančič. | Foto: Vid Ponikvar "Predstavniki Uefe ga ne bi ga izvolili, če ne bi verjeli v njegove kompetence. Moje izkušnje z njim so zelo dobre, torej, vse kar sva se dogovorila, je držalo. Kot sodelavec in osebnost je zelo zanesljiv," je dejal Janez Kocijančič. Foto: Vid Ponikvar

"Kaj vse to pomeni, bomo še imeli priložnost videti, ampak to je gotovo daleč najpomembnejši položaj, ki ga je Slovenija zasedla v mednarodnem športu. To je profesionalni položaj, izjemen izziv s številnimi težkimi problemi, ki jih je treba rešiti. Jaz verjamem v Aleksandra Čeferina in verjamem, da bo vsem tem problemom kos," je izvolitev 48-letnega Grosupeljčana komentiral nekdanji dolgoletni predsednik Smučarske zveze Slovenije.

"Čeferinova zmaga je poduk za premalo samozavestne"

Zmago Čeferina v boju za prvega moža Evropske nogometne zveze je v Atenah spremljal tudi Vlado Šajn, dolgoletni sodelavec Uefe, predvsem kar zadeva sodniško dogajanje. Je član sodniške komisije Uefe oziroma vodja njenega izobraževalnega oddelka. Pravi, da je Čeferinov uspeh prinesel določena spoznanja.

Preberite še:

- Čeferinova zmaga v Atenah
- Odzivi na Twitterju: Miro Cerar, Tina Maze ...
Čeferinov nogometni imperij
Preigral je Slovenijo, zdaj gre med evropske tajkune in vplivneže
Portret: odvetnik, ki zna prisluhniti
Kakšen šef Uefe bo Aleksander Čeferin?
V očeh odvetnika: Ne želite ga imeti za tekmeca

"V prvi vrsti je to njegov velik osebni uspeh. Posredno je tudi priznanje za delo NZS in slovenski nogomet. Hkrati je spodbuda za vse v Sloveniji, za tiste, ki smo ali so premalo samozavestni, ki mislijo, da se iz majhne države, kot je Slovenija, nihče ne more povzpeti na tako visoke in odgovorne položaje, kot je predsednik Uefe. Mislim, da bo to pokazatelj, da če je nekdo v pravem trenutku na pravem mestu in je ob tem kompetenten, odgovoren, da ima karizmo in osebnost, je vse mogoče, čeprav je iz majhne države. Mislim, da je to celo glavni poduk vsega tega," je dejal Šajn.

Vedel je, da ima Slovenija odličnega kandidata

Uspeha Čeferina se veseli tudi predsednik DZ Milan Brglez. "Ponesite glas Slovenije v Evropo in v svet," je novemu predsedniku sporočil Brglez in ga pozval, naj vse, ki ga še ne poznajo, seznani z dejstvom, da je tudi v Sloveniji veliko sposobnih in delavnih posameznikov, ki lahko izboljšajo svet.

Veseli ga, da je imel predsednik Nogometne zveze Slovenije Čeferin pri izvolitvi na 12. izrednem kongresu v Atenah tako široko podporo. Kot je navedel, to priča tako o zaupanju, ki ga Čeferin uživa, kot tudi o kakovosti njegovega dosedanjega dela. | Foto: Ana Kovač Veseli ga, da je imel predsednik Nogometne zveze Slovenije Čeferin pri izvolitvi na 12. izrednem kongresu v Atenah tako široko podporo. Kot je navedel, to priča tako o zaupanju, ki ga Čeferin uživa, kot tudi o kakovosti njegovega dosedanjega dela. Foto: Ana Kovač

"Vedel sem, da ima Slovenija odličnega kandidata, ki bo prepričal tudi ostale države," je v sporočilu zapisal Brglez.

"Gotovo bo kos težkim izzivom"

"Tu ne gre zgolj za nogomet, iz takih funkcij pridobiva šport v celoti," je preprečan Rožle Prezelj. | Foto: Peter Kastelic "Tu ne gre zgolj za nogomet, iz takih funkcij pridobiva šport v celoti," je preprečan Rožle Prezelj. Foto: Peter Kastelic "Čestitke Aleksandru Čeferinu za izvolitev, to je njegov velik osebni uspeh, pa tudi uspeh za slovenski nogomet in šport na nasploh. Tu ne gre zgolj za nogomet, iz takih funkcij pridobiva šport v celoti, je neprecenljivo in je na to lahko na ponosna celotna slovenska država. Kot pravnik in kot osebnost bo gotovo kos težkim izzivom, ki ga čakajo, saj je funkcijo prevzel v turbulentnih časih za svetovni nogomet in šport. Zadnji največji aferi sta bili povezani prav z nogometom in atletiko," je dejal slovenski rekorder v skoku v višino Rožle Prezelj, ki je diplomiral na pravni fakulteti v Ljubljani in tam sedaj dela doktorat, je pa tudi varuh športnikovih pravic v Sloveniji.

Ne spreglejte