Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
11. 10. 2016,
13.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Basel Ludogorec Razgrad Nuri Sahin Roman Bezjak nemško prvenstvo kvalifikacije za SP 2018 Anglija slovenska nogometna reprezentanca Deniz Aytekin

Torek, 11. 10. 2016, 13.30

6 let, 6 mesecev

Deniz Aytekin

Sloveniji bo sodil Nemec, ki so ga branili z dežniki

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Deniz Aytekin | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na današnjem dvoboju med Slovenijo in Anglijo bo pravico delil nemški sodnik Deniz Aytekin. Star je 38 let, vodi podjetje, ki se ukvarja z internetnimi storitvami, v sodniški karieri pa je že imel opravka s slovenskimi nogometaši. Trem levom bo sodil že drugič letos.

Slovenija – Anglija, Stožice, danes, 11. oktober, 20.45

Na derbiju kvalifikacijske skupine F za SP 2018 se bosta v Stožicah spoprijeli še neporaženi Slovenija in Anglija. Začetek tekme bo s piskom ob 20.45 označil glavni sodnik Deniz Aytekin. Nemec s turškimi koreninami si služi kruh kot podjetnik. V njegovem podjetju, ki se ukvarja z internetnimi storitvami, je zaposlenih 75 ljudi.

Gostom pokaže več rumenih kartonov

Na srečanju v Sofiji je že v 18. minuti izključil nogometaša Basla. | Foto: Reuters Na srečanju v Sofiji je že v 18. minuti izključil nogometaša Basla. Foto: Reuters Aytekin obožuje tudi nogomet. Spada med najboljše nemške sodnike, v karieri pa je sodil že na 48 mednarodnih tekmah, tako da mu ne manjka izkušenj. Na njih je pokazal 201 rumeni karton, 13 rdečih, 20-krat pa je pokazal na belo točko. V povprečju tako dosodi kazenski udarec skoraj na vsaki drugi tekmi, rdeči karton se v njegovih rokah znajde vsako četrto tekmo, povprečno pa na dvoboj podeli štiri rumene kartone. Malenkost več jih prejmejo gostje (109 proti 92).

Eno izmed izključitev, ki jo je dosodil podjetni Bavarec, je v živo pospremil tudi slovenski reprezentant Roman Bezjak. Ko sta se leta 2014 v skupinskem delu lige prvakov srečala Ludogorec Razgrad in Basel, je Aytekin že v 18. minuti izključil nogometaša švicarskih prvakov. Predčasno je moral pod prho reprezentant Slonokoščene obale Serey Die

Najboljši bolgarski klub je izkoristil prednost igralca in si v Sofiji priigral zgodovinsko zmago. To je bila prva zmaga bolgarskega predstavnika v ligi prvakov (1:0), zmagoviti gol pa je padel v sodnikovem podaljšku. Takrat je bil Korošec že na klopi. V igri je prebil 68 minut.

Angliji je letos že dosodil 11-metrovko

Navijače St. Paulija je razhudil z rdečim kartonom, ki ga je pokazal domačemu nogometašu. | Foto: Sportida Navijače St. Paulija je razhudil z rdečim kartonom, ki ga je pokazal domačemu nogometašu. Foto: Sportida Letos je že sodil Angliji. Na belo točko je pokazal 22. maja na prijateljski tekmi med tremi levi in Turčijo. Anglija je na Wembleyju zmagala z 2:1, v polno pa sta zadela Harry Kane in Jamie Vardy. Zanimivo je, da je Aytekin dosodil 11-metrovko v prid gostiteljem, ki pa jo je Kane zapravil. Turčija je dva tedna pozneje gostovala v Stožicah in premagala Katančevo četo z 1:0.

Nemški sodnik je od najstarejšega slovenskega reprezentanca Milivoja Novakovića starejši le slabo leto. V Nemčiji je zaslovel leta 2011, ko je sodil na srečanju bundeslige med St. Paulijem in Schalkejem.

Dvoboj je v 89. minuti prekinil, saj je eden izmed navijačev v njegovega pomočnika Thorstena Schiffnerja zalučal plastični kozarec, poln piva.

Tako je leta 2011 zapuščal igrišče v St. Pauliju, ko je razbesnel domače navijače. | Foto: Reuters Tako je leta 2011 zapuščal igrišče v St. Pauliju, ko je razbesnel domače navijače. Foto: Reuters

St. Pauli, ki slovi po vročekrvnih navijačih, je moral naslednjo domačo tekmo odigrati pred praznimi tribunami. Aytekina so z igrišča pospremili z dežniki, s katerimi so ga obvarovali najrazličnejših predmetov, ki so jih domači navijači v predmestju Hamburga metali proti strogemu delivcu pravice.

Ni zagovarjal trojne kazni

Prizadeval si je, da bi odpravili trojno kazen. | Foto: Sportida Prizadeval si je, da bi odpravili trojno kazen. Foto: Sportida V prejšnji sezoni mu jo je zagodlo zdravje. Na tekmi med Darmstadtom, kjer danes igra Bezjak, in Marohovim Kölnom (0:0) si je poškodoval mišico, tako da je bil na igrišču le prvi polčas, nato pa ga je zamenjal četrti sodnik.

Proslavil ga je tudi primer Nurija Sahina. Nekdanji nogometaš madridskega Reala je na tekmi Borussie Dortmund kot zadnji mož obrambe naredil prekršek za najstrožjo kazen.

Po pravilih bi ga moral Aytekin izključiti, a je Sahinu pokazal le rumeni karton. Zagovarjal se je, da bi bila to prehuda kazen. Bil je predhodnik ideje, ki je pozneje zaživela v praksi, saj jo je Fifa sprejela kot novo pravilo.

Od letošnjega Eura tako nogometaši za podoben prekršek prejmejo le še rumeni karton, ne rdečega. S tem so se izognili trojni kazni, ki bi doletela nogometaša, saj bi prejel rdeči karton, tako da bi moral počivati (vsaj) na naslednji tekmi, njegov tekmec pa bi izvajal še 11-metrovko.

Rudi Völler z njim ni bil zadovoljen

Velja za discipliniranega sodnika, ki ga je težko zmesti. Na nekaterih tekmah si je nakopal sovražnike. Razjezil je legendo Borussie Mönchengladbach Rainerja Bonhoffa, ki je bil tako jezen, da si je zažel, da Aytekin ne bi nikoli več sodil njegovemu ljubljenemu klubu.

Podobno je dejal športni direktor Bayerja iz Leverkusna Rudi Völler, ki se je pred dnevi oglasil tudi v aferi Kampl. 

Koliko kartonov bo pokazal danes v Stožicah? Njegovo povprečje znaša dobre štiri rumene na tekmo. | Foto: Reuters Koliko kartonov bo pokazal danes v Stožicah? Njegovo povprečje znaša dobre štiri rumene na tekmo. Foto: Reuters

Aytekin danes ne bo prvič sodil v Sloveniji. V kvalifikacijah za EP 2012 je v Slovenski Bistrici sodil dvoboj med mladimi upi Slovenije in Škotske. Domača izbrana vrsta do 19 let, ki jo je vodil Borut Jarc, je zmagala z 2:1, zadetka sta dosegla Erik Janža (z bele točke) in Matej Pučko, Nemec pa je pokazal pet rumenih kartonov.

V sezoni 2011/12 je sodil tudi kvalifikacijski dvoboj lige Europa med Splitom in Domžalam (3:1), po katerem je slovenski predstavnik izpadel proti hrvaškemu.


O tej temi preberite še:

Lestvica skupine F za SP 2018:

1. Anglija 2 tekmi – 6 točk
2. Škotska 2 – 4
3. Slovenija 2 – 4
4. Litva 2 – 2
5. Slovaška 2 – 0
6. Malta 2 – 0
Ne spreglejte