Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
25. 9. 2015,
12.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Samir Handanović Srečko Katanec Jan Oblak Jan Oblak Litva

Petek, 25. 9. 2015, 12.36

8 let

Slovenija z razlogom ponosna na Handanovića in Oblaka

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Selektor Srečko Katanec pred zadnjima tekmama kvalifikacij za EP 2016 nima večjih razlogov za skrb. Večina reprezentantov v svojih klubih igra redno, manjkal bo le Milivoje Novaković.

S tako dobrim vratarskim dvojcem, kot si ga lahko privošči Slovenija, se lahko pohvali redkokatera nogometna država. Samir Handanović in Jan Oblak sta v novo sezono vstopila odlično, njuna kluba Inter in Atletico pa sta na Apeninskem oziroma Pirenejskem polotoku napovedala boj za najvišja mesta in lovorike.

Izkušeni Ljubljančan je v Katančevih očeh še vedno v prednosti, mlajši Škofjeločan pa z vrhunsko formo dokazuje, da je pripravljen v vsakem trenutku vskočiti med vratnici, če bi bilo treba. Oba slovenska vratarska zvezdnika sta navajena na tekme, na katerih sploh ne prejmeta zadetka. Svojo mrežo sta nedotaknjeno zadržala na večini tekem. Oba sta v Italiji in Španiji branila na petih tekmah, kar štiri pa so se končale z "ničlo".

V serie A je podoben podvig uspel le še vratarju Fiorentine Romunu Ciprianu Tătăruşanuju, v španski la ligi pa Kostaričanu Keylorju Navasu.

V odlični formi je tudi Nejc Vidmar, ki je v zadnjem prvenstvenem krogu blestel v Ljudskem vrtu in z izvrstnimi posredovanji Domžale odrešil poraza proti Mariboru. Ima smolo, da se dokazuje ravno v času, ki sta ga zaznamovali vrhunski karieri Handanovića in Oblaka, tako da bo v slovenski izbrani vrsti skrajno težko prišel dlje kot pa do statusa tretjega vratarja.

Najboljši slovenski vratarji so v formi, kar je odlična napoved za tekmi z Litvo in San Marinom. Od zadovoljstva in trenutne forme pa se lahko smeji tudi nekaterim slovenskim branilcem. Boštjan Cesar s Chievom spada med najbolj pozitivna presenečenja te sezone v serie A. Leteči oslički so poleteli visoko, tako da v tem trenutku gledajo v hrbet le trem tekmecem. Slovenski rekorder po številu nastopov za izbrano vrsto je standardni član začetne enajsterice, podobno velja v Astani za Branka Ilića. Dokazuje se na dveh frontah, tako v Kazahstanu kot tudi v ligi prvakov. Igra redno, zaradi vsestranskosti pa na posameznih tekmah opravlja tudi naloge desnega bočnega igralca in igra redno.

Podobno velja za Andraža Struno, ki je proti Estoniji končno zaigral na mestu, s katerim ima opravka tudi v klubu. Bil je desni bočni branilec, tako kot pri grškem klubu PAS Giannina, na levi strani pa je igral Bojan Jokić.

Na začetku sezone je bil Kranjčan nezadovoljen, ker ni veliko igral za Villarreal, na zadnjih tekmah, pa naj gre za Evropo ali špansko prvenstvo, pa je že pridobil zaupanje in je bil uvrščen v začetno enajsterico, tako da bo reprezentančna izziva dočakal v polni pripravljenosti.

Brečko igra redno pri Nürnbergu

Polno minutažo ima tudi Miral Samardžić, ki pri Kekovi Rijeki izstopa tudi v vlogi strelca, pri Katancu pa je prva zamenjava za vodilni branilski par Cesar – Ilić. Luka Krajnc je med tednom dočakal krstni nastop za Cagliari v italijanski drugi ligi, donedavni reprezentant Mišo Brečko je s prihodom v Nürnberg poskrbel za redne predstave v drugi nemški ligi, a tudi izgubil mesto v Katančevi zasedbi. Na desni strani redno igrata tudi Martin Milec (Standard Liege) in Boban Jović (Wisla Krakov), pri Palermu pa standardno igra Aljaž Struna, medtem ko se je Siniša Anđelković preselil na klop.

Kevin Kampl zaradi rumenega kartona, ki ga je po prerekanju z delivci pravice prejel na srečanju z Estonijo, ne bo smel zaigrati proti Litvi. Dvoboj bo odigran 9. oktobra, ravno na dan, ko bo novopečeni član Bayerja dopolnil 25 let. S selitvijo iz Dortmunda v Leverkusen je poskrbel za odličen korak. Zdaj ima mnogo višjo minutažo, nastopa tudi v ligi prvakov, tako da bi lahko bil na srečanju s San Marinom, ko bo ponovno pridobil možnost nastopa, slovenski reprezentanci v veliko korist.

Proti Litvi ne bo Kampla, se pa veliko pričakuje od Valterja Birse, ki v zadnjih tednih pri Chievu igra kot prerojen. Zadeva v polno, prispeva številne podaje in spada med najboljše posameznike italijanskega prvenstva v začetnih krogih. Slovenskega asa v Firencah, Josipa Iličića, je malce ustavila poškodba, zaradi katere se je na igrišču večkrat pojavil kot rezervist, a bo imel do tekme z Litvo še dovolj priložnosti, da v dresu toskanskih vijolic zaigra bolj redno. Trener Paolo Sousa ga spoštuje in mu zaupa.

Lazarević uživa v Turčiji, Verbič je odpravil poškodbo

Izkušeni Dalibor Stevanović je v Rusiji član začetne enajsterice Mordovie, Nejc Pečnik še vedno spada med najboljše strelce v drugi japonski ligi in si z 11 doseženimi zadetki na lestvici deli visoko peto mesto, težav z rednim igranjem nima niti Rene Krhin, ki se mu v Španiji z Granado obeta krčevit boj za obstanek. Na Danskem se je po odpravljeni poškodbi mišice uspešno na igrišče vrnil Benjamin Verbič, vrnitev pa kronal z zadetkom in podajo.

Najhitrejši slovenski reprezentant Dejan Lazarević (Antalyaspor) je v Turčiji našel svoj mir. Igra ogromno, njegova soigralca sta tudi kamerunski zvezdnik Samuel Eto'o in starejši rojak Sašo Fornezzi, klubu pa gre dobro, saj je na šestem mestu.

Edina reprezentančna zvezna igralca, ki ne moreta biti zadovoljna s klubskim statusom, sta Andraž Kirm in Rajko Rotman. Nekdaj standardni član slovenske reprezentančne enajsterice na Cipru pri Omonii iz Nikozije ne igra veliko. Prvo tekmo je od začetka do konca odigral šele pred dvema tednoma. Neigranje pri klubu ga je stalo tudi mesta v začetni postavi na srečanju proti Estoniji, ko se je Ljubljančan zadovoljil z vlogo gledalca.

Mariborčanu se v Turčiji ne godi veliko dobrega. Igral ni že dolgo, v tej sezoni pa je na klopi sedel le enkrat. Katanec mu še zaupa, tako da je proti Estoniji vstopil v igro v izdihljajih srečanja in pomagal ubraniti prednost zadetka.

Zaradi poškodbe Milivoja Novakovića bo selektor tudi na oktobrskih tekmah primoran poseči po novih prijemih. Namesto "mladostnega veterana", ki je zadnja leta kariere podaril Japonski, bo najverjetneje ponovno v ogenj poslal Roberta Berića. Krčan se je hitro privadil na razmere pri francoskem prvoligaškem klubu St. Etienne, mreži tekmecev je zatresel v ligi Europa in francoskem prvenstvu, v dresu reprezentance pa je odločil zadnje srečanje z Estonci. Zato bi bilo presenečenje, če proti Litvi v Stožicah ne bi zaigral od prve minute. Na zadnji tekmi v Ljudskem vrtu je zaigral tudi Zlatan Ljubijankić, ki še vztraja na Japonskem, a se v tej sezoni ne more pohvaliti z velikim številom doseženih zadetkov. Prejšnji teden je za Urawa Reds odigral le 22 minut. V tej sezoni je v japonskem prvenstvu zadel v polno dvakrat.

Tim Matavž v Nemčiji še čaka na strelski prvenec v tej sezoni. Z Augsburgom nastopa tudi v skupinskem delu lige Europa, kjer v tej sezoni ni Kekove Rijeke. Roman Bezjak se je odlično znašel na Hrvaškem in je prvi strelec tamkajšnjega prvenstva, a je kakovost hrvaške lige tudi neprimerno slabša od nekaterih drugih, kjer nastopajo slovenski nogometni legionarji.

Ne spreglejte