Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
12. 10. 2015,
12.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Slovenija San Marino Srečko Katanec

Ponedeljek, 12. 10. 2015, 12.00

8 let

Slovenija potrebuje nekoga z domišljijo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V San Marinu ne vlada veliko zanimanja za nogometno gostovanje Slovenije. Na tribunah se bo zbralo le okrog tisoč ljudi, selektor Srečko Katanec pa si beli glavo s tem, kako bo prebil domači zid.

Dvoboj med Davidom in Goljatom namiguje, da se bo slovenska izbrana vrsta veselila prepričljive zmage. Ko sta se reprezentanci letos pomerili v Stožicah, je Slovenija napolnila mrežo borbenim amaterjem, ki prihajajo iz žepne državice na Apeninskem polotoku. Zmagala je s 6:0 in dokazala, da je San Marino zelo ranljiv v gosteh. Na domačem igrišču je nekajkrat že pokazal zobe. Tudi v tem ciklusu, ko je prekrižal načrte Estoniji in nepričakovano osvojil točko (0:0). Proslavljal jo je kot zmago in dokazal, da lahko ob slabem dnevu tekmeca stopi na plin in postane neugoden.

San Marino se je v petek predstavil v Švici in prejel krepko zaušnico. Izbranci Vladimirja Petkovića so v St. Gallnu zmagali kar s 7:0. V polno so z bele točke zadeli kar trikrat. Čeprav so bili gostje prepričani, da je sodnik pretiraval in jih pošteno oškodoval ter dvakrat nepotrebno obdaroval švicarske favorite, je ostalo pri visoki zmagi Švice, najvišji v skupini E.

San Marino se bo branil vseh 90 minut

Posnetek dvoboja si je pozorno ogledal slovenski selektor Srečko Katanec in prišel do spoznanja, da bo proti najslabši ekipi v skupini E, ki igra v obrambni zelo zgoščeno, težko prodirati po bokih. ''Videli bomo, kdo bo sposoben zagotoviti prednost v zvezni vrsti v igri ena na ena. Potrebovali bomo nekoga, ki bo imel domišljijo, saj bo igral San Marino zaprto vseh 90 minut. Branil se bo, poskusil s kakšnim protinapadom in to počel 90 odstotkov časa. Potrebujemo nekoga, ki bo to sposoben prebiti,'' je namignil, da se bo dvoboj dobival v zvezni vrsti, kjer bo za razliko od srečanja z Litvo računal tudi na pomoč Kevina Kampla.

Zakaj ni Slovenija dosegla več?

Slovenska reprezentanca se počasi že pripravlja na novembrski tekmi dodatnih kvalifikacij, ki bosta odločali o tem, ali bo nastopila na EP 2016.

Dvoboj s San Marinom doživlja sproščeno, tudi zaradi tega, ker tekma ne prinaša rezultatskega imperativa. Slovenija si je že zagotovila tretje mesto, zato bo njena največja naloga, da se primerno pripravi na novembrski tekmi dodatnih kvalifikacij. Kako pa je selektor zadovoljen z opravljenim v tem ciklusu? ''Kar se tiče mene, smo izpolnili cilj, zdaj pa imamo na voljo mesec dni, da se dobro pripravimo. Lahko, da je kdo fantaziral o tem, da bomo prvi ali drugi, sam pa vem, kako smo razmišljali mi in kaj je bil naš cilj. Na koncu smo ga dosegli. Zakaj pa nismo dosegli več in kaj se je dogajalo v ciklusu, pa bi morali natančno analizirati, a to ni predmet tega pogovora. Bilo je več takšnih in drugačnih dejavnikov, po katerih se lahko sprašujemo, kaj bi bilo lahko drugače,'' je spomnil na nezadovoljstvo z nekaterimi sodniškimi odločitvami, pa tudi nesrečno prejetimi zadetki, zaradi katerih so njegovi izbranci izgubljali dragocene točke v izdihljajih srečanj. Med kvalifikacijskim ciklusom, ki se bo za Slovenijo končal sredi novembra, ga je motilo veliko stvari. Nezadovoljen je bil s poročanjem novinarjem, sodniškimi odločitvami, žvižgi navijačev, občasno pa delil prepričanje, da njegovi izbranci več od tega preprosto ne morejo pokazati in da bo težko doseči kaj več od tretjega mesta. Zdaj ga je osvojil in si kupil enomesečni mir, da pripravi svojo četo na boja, ki lahko Slovenijo vrnita na elitni evropski zemljevid, kjer bi se družila tako z Nemčijo, Španijo in Italijo kot tudi Islandijo, Severno Irsko in Albanijo. Ponuja se mu lepa priložnost za srečen konec in nov vrhunec v njegovi selektorski karieri, potreboval pa bo tudi pomoč izbrancev. Za začetek mu lahko pomagajo z zrelo predstavo v San Marinu.

Ne spreglejte