Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
10. 9. 2013,
6.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Srečko Katanec

Torek, 10. 9. 2013, 6.59

8 let

Slovenija bi bila lahko danes zvečer že druga

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Danes slovensko nogometno reprezentanco čaka nova, osma tekma v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2014. Tudi tokrat je zmaga nuja.

Po uspešno opravljeni nalogi in zmagi nad Albanijo so najboljši slovenski nogometaši ohranili upanje na to, da bodo prihodnje leto nastopili na nogometnem spektaklu v Braziliji. Jasno je, da bi že vsak naslednji spodrsljaj poskrbel, da bi bilo sanj konec. Zato ni skrivnost, da bodo tudi tokrat zaigrali odločno na zmago. Nasprotnik je najlažji v skupini, a še zdaleč ne bo lahek zalogaj. Ciprčani znajo igrati nogomet, toliko bolj so nevarni pred domačimi navijači. Ne nazadnje je Slovenija na tem sredozemskem otoku gostovala že štirikrat, a zmagala le enkrat. Tudi lanskoletna zmaga nad Ciprom v Mariboru, sploh prva v teh kvalifikacijah, je bila vse prej kot lahka. Zato ne čudi, da je selektor v napovedi tekme previden. ''Ciprčani so dobri. Doma so s Švico igrali 0:0, medtem ko so v Švici izgubili, potem ko so domačini gol zabili v zadnji sekundi. Ciper spoštujem. Fante je treba opozoriti, da še zdaleč ne bo lahko. Domačini bodo igrali na protinapade. Vemo tudi, da je tukaj vroče, da bo gledalcev malo. Ne smemo pasti v njihov ritem. Ciprčani igrajo tako, da poskušajo nasprotnika umiriti,'' opozarja Srečko Katanec, ki bi po današnjem večeru ob idealnem razpletu s Slovenijo že lahko skočil na drugo mesto kvalifikacijske skupine E (Norveška, ki ima dve točki več, bo gostila Švico, medtem ko se bosta Islandija in Albanija – obe imata točko več – pomerili med seboj), a bo to pomenilo bolj malo. Več ali manj je jasno, da bo treba zmagati tudi na preostalih oktobrskih tekmah. Z Norveško doma in Švico v gosteh. Toda to je že zgodba, o kateri Katančevi varovanci zdaj zagotovo ne razmišljajo. Najprej morajo osvojiti nove tri točke, potem bo čas za pogled v prihodnost.

Kako se bo selektor lotil Cipra?

Selektor ima sicer nekaj težav s sestavo ekipe. Branilec Dominic Maroh je že zapustil reprezentanco, a to ni prevelik minus, saj naturalizirani Nemec slovenskih korenin tako ali tako ni prišel v poštev za začetno enajsterico. Povsem drugačna zgodba je z Bojanom Jokićem, ki še ne ve, ali bo lahko igral. Če ne bo, je jasno, da ga bo nadomestil neizkušeni Andraž Struna. Vrača se kapetan Boštjan Cesar, ki je bil kaznovan, in bo iz postave izrinil Dejana Kelharja. Po poškodbi gležnja je okreval tudi Josip Iličić in prav zanimivo bo videti, ali bo našel mesto v prvi postavi. Zagotovo ne bo Jasmina Kurtića, ki je kaznovan, kar bo seveda prineslo spremembe v postavi. Možnosti je več. Ob vratarju in obrambni vrsti, ki je pričakovana, je možnosti za postavo več. Prav gotovo je ena izmed teh takšna, po kateri bi se proti sredini pomaknil Kevin Kampl, ki bi z Renejem Krhinom tvoril par vezistov. Na krilih bi bila Valter Birsa in Andraž Kirm, Kamplovo mesto bi zasedel Milivoje Novaković, povsem v konici napada pa bi bil Tim Matavž. Druga različica v sistemu 4-2-3-1 je takšna, po kateri bi bil takoj za napadalcem Iličić, na klopi pa bi tudi tokrat ostal Matavž. Tretja verjetno ponuja najmanj rošad. Namesto Kurtića bi od prve minute zaigral Aleš Mertelj, ki je priložnost dobil v zaključku tekme proti Albaniji in dobro opravil svojo nalogo. Možno je seveda tudi, da se bo selektor Cipra lotil s postavitvijo 4-4-2, v kateri bi v napadu skupaj zaigrala Novaković in Matavž, v zvezni vrsti Kampl in Krhin, na krilih pa Kirm in Birsa oziroma Iličić. Bomo videli, kako se bo selektor odločil. Jasno je le, da je treba zmagati.

Ne spreglejte