Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
24. 10. 2015,
19.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Darijan Matić Ukrajina

Sobota, 24. 10. 2015, 19.29

8 let

Slovenci garali, Ukrajinci pa so si vzeli prosto

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenski selektor Srečko Katanec v dodatnih kvalifikacijah za EP 2016 skoraj zagotovo v igro ne bo poslal kandidata, ki igra v domačem prvenstvu, pri Ukrajincih pa je to stalna in večletna praksa.

V slovenski izbrani vrsti ga ni junaka, ki bi igral za slovenski klub in se na novembrskih dvobojih z Ukrajino resneje potegoval za mesto v prvi enajsterici. Na zadnjem Katančevem seznamu se je znašla domžalska trojica (Vidmar, Trajkovski in Skubic) ter pričakovano obstala na klopi, saj so proti Litvi in San Marinu priložnost dobili njihovi rojaki, že vajeni igranja za člansko reprezentanco.

V slovenski reprezentanci tako prevladujejo legionarji. Sedem se jih lahko pohvali z nastopanjem v evropskih pokalih (Ilić, Kampl in Oblak v ligi prvakov, Berić, Iličić, Jokić in Matavž v ligi Europa). To je slaba tretjina vseh vpoklicanih igralcev za reprezentančne akcije, preostali so vezani le na nastope v državnih prvenstvih in pokalih.

V ligi prvakov mrgoli Ukrajincev

Pri Ukrajincih je drugače, saj večina najboljših nogometašev brani barve treh najmočnejših domačih klubov (Dinamo Kijev, Šahtar in Dnipro). Ne gre prezreti niti nekaj igralcev Zorje iz Luhanska, v tem trenutku najverjetneje najboljši ukrajinski nogometaš Jegven Konopljanka pa blesti pri Sevilli ter okuša čare španskega prvenstva in lige prvakov.

V najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju, ki ga opeva znamenita himna, nastopa ogromno Ukrajincev, saj se v skupinskem delu za točke potegujeta prvak Dinamo in podprvak Šahtar, Dnipro pa se ob četrtkih dokazuje v evropski ligi. V prejšnji sezoni se je uvrstil v finale lige Europa in ni manjkalo veliko, da bi si zagotovil neposreden nastop v ligi prvakov. Ukrajina lahko tako kljub vojnim grozotam in nemirom še naprej računa na zelo močne klube.

Izbranci Mihaila Formenka, ki se bodo 14. in 17. novembra udarili s Slovenci, so imeli prejšnji teden s klubi evropske obveznosti. Ko jih je bilo konec, so se lahko v nasprotju s slovenskimi reprezentanti predali počitku, saj v državnem prvenstvu ne bo tekem do 30. oktobra.

Ukrajinska premierliga spada med močnejša prvenstva v Evropi, konec tedna pa ni bilo srečanj, tako da so lahko najboljši klubi napolnili baterije po napornih evropskih srečanjih.

Danes jih čakajo pokalni dvoboji, velika klubska trojica pa si je s prepričljivimi gostujočimi zmagami na prvih tekmah osmine finala že bolj ali manj zagotovila napredovanje. Šahtar je premagal Ternopil s 5:0, Dinamo je bil boljši od Obolon Brovarja z 2:0, z enakim rezultatom je Dnipro odpravil Olimpik Doneck.

Danes bodo na sporedu povratne tekme, zato ne gre pričakovati, da bi se trenerji najboljših klubov, v katerih igra večina reprezentantov, odločili za najmočnejše postave. Ukrajinski reprezentanti bi tako pridobili še nekaj dni dodatnega počitka, kar bi jim lahko pomagalo v dodatnih kvalifikacijah za EP 2016.

Novaković po sedmih tednih nazaj, Berić nemočen v Parizu

Če so Ukrajinci konec prejšnjega tedna skoraj do zadnjega počivali, pa so se Katančevi varovanci potili na zelenicah po vsej Evropi, nekateri pa tudi dlje. Tako je Milivoje Novaković po dolgem času na Japonskem zaigral za Nagoyo Trambus. Prvič po nesrečni poškodbi 5. septembra na še bolj nesrečnem gostovanju v Baslu (2:3) je dočakal priložnost za nastop. Ljubljančan je odigral 66 minut, ko je zapustil igro, pa so njegovi soigralci dobili zalet in strli odpor Albirex Niigate (4:2).

Vrnitev Novakovića, ki mu zdravniki za tekmi proti Litvi in San Marinu niso hoteli prižgati zelene luči, saj bi lahko ogrozil stanje ključnice, je razveselila selektorja in slovenske navijače. Podobno velja za njegovega stanovskega kolega Roberta Berića, ki ga obožuje in rad upošteva njegove dragocene nasvete. Ker bosta dvoboja z Ukrajino odigrana v pičlih treh dneh, bo to od reprezentantov zahtevalo veliko energije. Dragocena bo vsaka pomoč v napadu, kjer se bo odločalo o zadetkih. Krčan, napadalec St. Etienna, je v nedeljo zvečer gostoval pri najmočnejšem francoskem tekmecu. Izkusil je, kako je igrati na dvorišču asov, ki so jih v francosko prestolnico zvabili "naftni" milijoni arabskih lastnikov. PSG je bil v derbiju kroga boljši s 4:1, Berić pa je odigral vso tekmo in občudoval vodilno ekipo, ki v tej sezoni meri tudi na evropski naslov. Parižani so dosegli vse zadetke, saj je Italijan Marco Verratti v 73. minuti zatresel lastno mrežo.

Kirm in Samardžić prvič

Med strelce sta se konec tedna vpisala dva slovenska reprezentanta. Oba sta na dvoboju v San Marinu igrala od 1. minute, ne pa tudi na tistem z Litvo, tako da obstaja verjetnost, da se bosta proti Ukrajincem vrnila na klop. Andraž Kirm je strelski led v tej sezoni prebil na Cipru. Med strelce se je vpisal ob visoki zmagi Omonie nad Paphosom (6:0) in dokazal, da se njegova forma stopnjuje, Miral Samardžić pa je pomagal Matjažu Keku in njegovi Rijeki do zgodovinskega podviga. Rečani so v hrvaškem derbiju na začasnem štadionu Rujevica premagali Dinamo (2:1). Zagrebčani v domačem prvenstvu niso izgubili več kot 500 dni, Jeseničan pa je v začetku drugega polčasa z natančnim strelom z glavo poskrbel za izenačenje. To je bil njegov prvi gol v tej sezoni.

Kako so se izkazali drugi Kekovi izbranci v svojih klubih? Samir Handanović, ki ima zacementirano mesto med slovenskima vratnicama, je z Interjem remiziral v Palermu (1:1) in si za svojo predstavo prislužil dobre ocene.

Njegov mlajši stanovski kolega Jan Oblak je imel prejšnji teden dvojni program. Najprej je z Atleticom v ligi prvakov nadigral Astano s 4:0, nato pa v derbiju 9. kroga španskega prvenstva odpravil Valencio z 2:1. Škofjeločan je prejel zadetek z bele točke, v devetih nastopih pa je na Pirenejskem polotoku klonil le petkrat. Manj zadetkov je prejel le Kostaričan Keylor Navas v vratih mestnega tekmeca Reala.

Iliću veliki derbi v Kazahstanu

Dvojni spored sta imela prejšnji teden tudi Kevin Kampl in Branko Ilić. Zvezni igralec Bayerja iz Leverkusna je po dramatičnem remiju z Romo (4:4) v ligi prvakov, na katerem je dosegel mojstrski zadetek, za napetost poskrbel tudi v bundesligi. Lekarnarji so doma proti Stuttgartu izgubljali že z 1:3, nato pa s pomočjo razigranega Slovenca, rojenega v Solingenu, preobrnili rezultat v končno zmago s 4:3. Če je bil Ilić slabe volje po evropskem gostovanju pri Oblaku, kjer je izgubil z 0:4, pa ga je v boljšo voljo spravila zmaga v derbiju kazahstanskega prvenstva. Astana je v Almatyju premagala vodilni Kairat (1:0) in se mu na lestvici približala na dve točki zaostanka. Ker je odigrala tekmo manj, se je usoda vrnila v njene roke.

Ljubljančan je odigral vso tekmo, podobno velja pri gostiteljih za 36-letnega Anatolija Timoščuka, s 140 nastopi absolutnega rekorderja v vrstah Ukrajine. Nekdanji zvezdnik Bayerna, Zenita in Šahtarja igra v Kazahstanu in je še vedno član reprezentance. Na zadnjih tekmah je obsedel na klopi, a bi lahko proti Sloveniji dočakal priložnost, saj bi lahko odločale tudi dragocene izkušnje.

Timoščuk je eden izmed treh legionarjev v taboru Ukrajine. V tujini igra še mladi biser ukrajinskega nogometa Oleksandr Zinčenko. Star je komaj 18 let, pa je že stalni član najmočnejše postave ruskega prvoligaškega kluba Ufa. Prišel je iz Šahtarja, na zadnji tekmi ruskega prvenstva pa je na gostovanju v Samari pri ekipi Krilja Sovjetov odigral 65 minut.

Konopljanka ostaja vroč

Tretji legionar je seveda Konopljanka, ki je odlično formo nadgradil z novim zadetkom. Sevilla je v nedeljo poteptala Getafe s 5:0 in se v močnem španskem prvenstvu povzpela na osmo mesto, Ukrajinec pa je z bele točke postavil končni rezultat. Med strelce se je vpisal tudi na zadnji evropski tekmi, ko so Andaluzijci gostovali v Manchestru in nesrečno izgubili s Cityjem (1:2).

V ligi prvakov so v prejšnjem tednu izgubili tudi njegovi rojaki, ki branijo barve Šahtarja (0:1 na Švedskem), Dinamo Kijev je presenetil z domačim remijem proti Chelseaju (0:0), Dnipro pa je v četrtek v evropski ligi ostal doma brez točk proti Berićevemu St. Etiennu.

Bo podobno razmerje med številnimi reprezentanti Dnipra in slovenskim napadalcem, ki igra za najbolj trofejni francoski klub, tudi 14. novembra?

Ne spreglejte