Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
15. 11. 2012,
10.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Slaviša Stojanović slovenska nogometna reprezentanca

Četrtek, 15. 11. 2012, 10.58

8 let

''Slave'' prižgal zeleno luč enajsterici

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Selektor slovenske nogometne reprezentance Slaviša Stojanović je na devetih tekmah zaupal priložnost enajstim novincem. Edina tekma, kjer ni bilo novih obrazov, je bila kvalifikacijska s Švico.

Ko je dvoboj na skopskem štadionu Filip II. začel Robert Berić, je postalo jasno, da je Slovenija pod vodstvom Slaviše Stojanovića dočakala še enajstega novinca. Ker so razdeljeni po različnih igralskih mestih, eden pa je tudi vratar (Jan Oblak), se nam je utrnila ideja, da bi lahko sestavili enajsterico novincev. Ker pa so prevladovali zvezni igralci, bilo jih je malenkost preveč za kakšno bolj smiselno strateško postavitev, smo žrtvovali naključnega izbranca Dejana Lazarevića in ga začasno preselili v obrambno vrsto. V njej dela družbo Dominicu Marohu, sinu slovenskega očeta in nemške matere, ter Andražu Struni. Oba sta debitirala na ''prijateljskem'' strelskem festivalu v Stožicah, na katerem je Slovenija s 4:3 premagala Romunijo. Primorec je v odsotnosti Bojana Jokića dobil priložnost od prve minute, ''kozliček'' iz Kölna pa je reprezentančni krst dočakal v izdihljajih srečanja. Je pa občutek, kako je v reprezentanci začeti od prve minute, spoznal malce kasneje.

V zvezni vrsti novincev vlada gneča. Poleg mariborskega dvojca Mertelj - Cvijanović, moči sta združila tudi na zadnji tekmi z Makedonijo, so tu še eden izmed tragičnih junakov skopskega poraza Jasmin Kurtić, osmoljenec Haris Vučkić, ki bo po vnovičnem nesrečnem pripetljaju na Otoku na seznamu poškodovanih še kar nekaj mesecev, prehod iz mlade v člansko pa je v Stojanovićevem obdobju poleg Lazarevića in Vučkića udejanjil tudi Kevin Kampl. V napadu barve novincev zastopata Krčan Berić in še eden izmed osmoljencev, Džengiš Čavušević, ki ga je le nekaj tednov po prvem reprezentančnem nastopu (poraz v Tirani) na cedilu pustila poškodba kolena, tako da ga podobno kot Vučkića čaka dolgotrajno in mukotrpno okrevanje.

Takšna je torej enajsterica Stojanovićevih novincev. Nekateri izmed njih so že okusili mesto v začetni postavi in bi lahko v nadaljevanju kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2014 igrali še kako pomembno vlogo. Nenazadnje so štirje doživeli ognjeni krst na ''pravi'' tekmi, ki je štela za točke. Zelo blizu prvemu nastopu sta bila tudi Gregor Balažic in Rok Elsner, tako da bi se lahko seznam slovenskih nogometašev, ki so zaigrali v članski reprezentanci, kmalu tudi razširil. Morda že februarja. Če bo zaključek jesenskega dela postregel še s kakšnim novim kandidatom, ki bi prišel v poštev za februarsko prijateljsko tekmo, bo tudi zadnji preizkus pred nadaljevanjem kvalifikacij predstavil vsaj enega novinca. Selektor išče dobitno kombinacijo, tako v smislu igralcev kot sistemske postavitve, že pred srečanjem z Makedonijo pa je napovedal, da bo v zimskem času sledila temeljita analiza, s pomočjo katere se bo kader resnih kandidatov nekoliko skrčil.

Ne spreglejte