Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
19. 3. 2013,
21.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Srečko Katanec Matjaž Kek slovenska nogometna reprezentanca

Torek, 19. 3. 2013, 21.57

8 let

Slab obet: Slovenija je marca v kvalifikacijah zmagala le enkrat

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenija bo proti Islandiji pred domačimi navijači lovila nujno potrebne tri točke v kvalifikacijah za SP. Pokukali smo v zgodovino marčevskih kvalifikacijskih tekem. Obeti niso najboljši.

Deset tekem je doslej slovenska reprezentanca odigrala v kvalifikacijah, bodisi za evropska bodisi za svetovna prvenstva, in zmagala le enkrat. V prvem poizkusu, pred 14 leti je v Mariboru s 3:0 zlahka odpravila Estonijo pod vodstvom Zdenka Verdenika.

Potem je pod vodstvom zdajšnjega selektorja Srečka Katanca, ki se je po več kot desetletju vrnil na najbolj vroče trenersko mesto v Sloveniji, v letih 1999 in 2001 v mesecu marcu odigrala tri kvalifikacijske tekme, a niti enkrat ni zmagala. Pa čeprav sta se oba kvalifikacijska ciklusa za Slovenijo končala na sanjski način. V kvalifikacijah za EP 2000 je Slovenija najprej v Gruziji z zlata vrednim golom Zlatka Zahoviča prišla do remija z 1:1, z golom Aleksandra Knavsa pa do velike točke prišla tudi na gostovanju v hladni Moskvi. V kvalifikacijah za SP 2002 je Slovenija do remija, prav tako z rezultatom 1:1, marca prišla še na gostovanju v Beogradu, ko je za točko proti Jugoslaviji po podaji Zahoviča z glavo zadel zdajšnji član strokovnega štaba izbrane vrste, Željko Milinović.

Sledilo je obdobje Branka Oblaka in najprej remi v Celju proti Belorusiji z 1:1 v kvalifikacijah za SP 2006, ko je za točko s svojim edinim reprezentančnim golom poskrbel Aleksandar Rodić, tekma pa se je v spomin vtisnila tudi s sporno odločitvijo sodnika Khalila Ibrahima Al Ghamdija, ki je sprva pokazal na belo točko v korist Slovenije po prekršku v kazenskem prostoru Belorusije, potem pa si premislil. To je bil morda tudi prelomen trenutek v teh kvalifikacijah, ki jih je Slovenija začela zelo dobro. Sloveniji je šlo po tem le še navzdol.

V kvalifikacijah za EP 2008 je Matjaž Kek ob krstnem vodenju s klopi v kvalifikacijski tekmi Slovenijo popeljal do remija v Albaniji brez zadetkov, štiri dni pozneje pa po dobri igri pred domačimi navijači proti favorizirani Nizozemski izgubil z 0:1, potem ko je za goste tik pred koncem tekme zadel Giovanni van Bronckhorst. V kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2010, ki so se za Slovenijo končale z velikim uspehom, je Slovenija pod Kekovim vodstvom v Mariboru remizirala proti Češki brez zadetka, v kvalifikacijah za EP 2012 pa po velikem optimizmu in pričakovanjih v Ljubljani doživela hladen tuš ter v Ljubljani klonila proti Italiji z 0:1, ko je petnajst minut pred koncem gostom zmago prinesel naturalizirani Brazilec Thiago Motta. V istih kvalifikacijah je doživela še razočaranje v Belfastu, kjer je proti Severni Irski remizirala brez zadetkov.

Skupaj torej deset tekem, kar sedem remijev, dva poraza in le ena zmaga. Pred petkovo tekmo, novo kvalifikacijsko v marčevskem terminu, ko bo Slovenija nujno potrebovala zmago, bolj slab obet.

Ne spreglejte