Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
27. 3. 2015,
22.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca San Marino Stožice zmaga

Petek, 27. 3. 2015, 22.49

8 let

Sijajen večer, ki je postregel z rekordom

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenija je premagala San Marino s 6:0 in pričakovano prišla do tretje zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2016.

Slovenci so dobro opravili s prvo nalogo, ki je bila pred njimi v letošnjem letu. San Marino ni bil kos razigranim Slovencem, ki so na igrišče prišli v napovedani, zelo ofenzivni postavi. Čeprav rezultat prvega polčasa ne kaže na to, je bilo že v prvih 45 minutah jasno, da San Marino ne more presenetiti.

Bleščeč povratek Josipa Iličića, ki je pošiljal poljube med občinstvo

Gostje so sicer poskrbeli za prvi strel na tekmi, po dveh minutah je od daleč poizkusil Giovanni Bonini, a je njegov strel zletel mimo Samirja Handanovića, ki je bil tokrat povsem brez dela. Potem je vajeti igre v svoje roke vzela Slovenija, bila občutno boljši nasprotnik, do prvega zadetka pa prišla po desetih minutah igre.

Takrat je zelo lepo globinsko podajo v osrčje obrambe gostov poslal Valter Birsa, povratnik v reprezentanco Josip Iličić je pravočasno stekel v prazen prostor, pritekel sam pred nasprotnikov gol, rutinirano obšel vratarja San Marina in na sijajen način obeležil spravo s selektorjem. Zadetka se je zelo razveselil, ob proslavljanju drugega gola v izbrani vrsti je med občinstvo pošiljal poljube.

Že tri minute za tem bi bilo lahko 2:0. Po akciji osrednjih branilcev, podal je Branko Ilić, je prečko stresel Boštjan Cesar. V 22. minuti bi do gola skoraj prišel Andraž Kirm, dve minuti pozneje bi prvenec v reprezentančnem dresu skoraj dosegel Ilić. Njegov strel z glavo z nekaj metrov je nasprotnikov vratar stežka odbil v kot. V 28. minuti bi podobno skoraj uspelo Mišu Brečku, streljal je povsem z desne strani, a se je spet izkazal vratar San Marina.

Jasmin Kurtić brez evrogola

V 31. minuti je bil v priložnosti Milivoje Novaković. Tudi najboljši strelec slovenske reprezentance je streljal z glavo, a je vratar gostov pokazal, da je v dobri formi. Le dve minuti pozneje Jasmina Kurtića ni ločilo veliko od pravcatega evrogola. Več kot 25 metrov od vrat je poskusil prefinjeni strel, ki je presenetil vratarja gostov in končal v prečki. V nadaljevanju akcije je do žoge v kazenskem prostoru prišel Iličić, poskusil atraktivni strel, ki pa je zletel malce mimo leve vratnice. Do konca prvega dela igre je imel dvakrat priložnost še Novaković, a ni zadel. Slovenija je na polčas odšla z minimalnim vodstvom, čeprav bi si zaslužila veliko več.

Trije goli v petih minutah

Če jim sreča ni bila naklonjena v prvem polčasu, pa je bilo povsem drugače na začetku drugega. Takrat se je Slovencem povsem odprlo. Že v 48. minuti je z zelo natančnim strelom z roba kazenskega prostora nasprotnikovega vratarja premagal Kevin Kampl.

Veselje na tribunah se še ni dobro poleglo, že je bilo 3:0. Po akciji, v kateri je sodelovalo več igralcev, je do prvenca v reprezentanci prišel Andraž Struna. Potem je sledil podoben scenarij.

Med strelce se je vpisal še Novaković, ki je po lepi akciji Strune in Birse zadel z glavo. Prišel je do 29. gola v izbrani vrsti. Za Zlatkom Zahovićem zdaj zaostaja le še za šest točk. Tekma je bila seveda dokončno odločena.

Do prvenca v slogu Lionela Messija

Do 73. minute, ko smo videli novo spremembo izida na semaforju, sta imela priložnosti še Novaković, in to kar dvakrat, in Birsa, potem smo videli najlepši zadetek na tekmi in še en prvenec slovenskega nogometaša. V slogu Lionela Messija se je skozi obrambo San Marina sprehodil Dejan Lazarević in rutinirano premagal nasprotnika. Bilo je 5:0, nasprotnik je bil dotolčen.

Nasprotnikov vratar je bil morda celo igralec tekme

Do konca tekme se je izid spremenil še enkrat, čeprav bi se lahko še večkrat. Priložnosti so zapravili Struna, Lazarević in Novaković, a se je trikrat izkazal nasprotnikov vratar, zasluži si, da ga napišemo s celim imenom. Elia Benedettini je bil, čeprav je prejel šest golov, morda celo igralec tekme. Če San Marino v vratih ne bi imel njega, bi lahko prejel tudi deset ali več golov. A tudi on je bil ob koncu tekme, ko je do prvenca prišel še Branko Ilić, nemočen.

Kakorkoli že, večer je bil za Slovenijo sijajen, Slovenci so prišli tudi do rekorda. Tako visoke zmage v kvalifikacijah še niso dosegli. Nekoliko sta ga pokvarili le novici iz Londona oziroma Luzerna, tam sta Anglija in Švica zanesljivo premagali svoja nasprotnika, Litvo oziroma Estonijo.

Ne spreglejte