Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
15. 4. 2019,
10.52

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

Natisni članek

slovenski nogometaši na delu v tujini Andraž Šporar Kenan Bajrić Slovan Bratislava

Ponedeljek, 15. 4. 2019, 10.52

5 let

Seznam prvakov in pokalnih zmagovalcev v Evropi

Slovenec tako vroč, da je gorela Bratislava #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41
Andraž Šporar | Andraž Šporar je prejšnji mesec dočakal prvi zadetek za slovensko reprezentanco. Lani je s Slovanom postal pokalni zmagovalec, letos pa še slovaški prvak. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Andraž Šporar je prejšnji mesec dočakal prvi zadetek za slovensko reprezentanco. Lani je s Slovanom postal pokalni zmagovalec, letos pa še slovaški prvak.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Spomladansko obdobje klubskega nogometa je vstopilo v sredino aprila, ko so ponekod po Evropi že znani prvi nosilci lovorik. V večjih ligah, ki se bodo podobno kot v Sloveniji končale še pred poletjem, so tako znani štirje prvaki. V nedeljo so ga dobili tudi na Slovaškem, kjer sta Slovanu do izjemnega podviga pomagala tudi slovenska legionarja Andraž Šporar in Kenan Bajrić. V največjih ligah sta od naslova le še milimetre oddaljena Juventus in PSG.

Le Izrael, Severna Irska, Slovaška in Švica. Takšen je trenutni seznam držav, ki so v sezoni 2018/19 že dobile nogometnega klubskega prvaka. Slovan je na Slovaškem v tej sezoni nepremagljiv. V 26 nastopih sploh še ni izgubil. Vknjižil je 22 zmag in le štiri remije, kralj strelcev pa je Andraž Šporar, ki je v tej prvenstveni sezoni dosegel kar 21 zadetkov.

Sportal Rekord sezone Iličića in soigralcev, ki pa jim po tekmi ni bilo do smeha

V nedeljo, ko si je Slovan na derbiju v Žilini - udarili sta se najuspešnejši ekipi v zgodovini državne samostojnosti (Slovan ima po novem devet, Žilina pa sedem naslovov) - po zmagi s 3:0 zagotovil novo, že 25. zvezdico, je Ljubljančan "za spremembo" izstopal z dvema asistencama. "Postali smo prvaki. Občutki so prekrasni. Bravo, Slovan, bravo, mi! Danes sva zamenjala vlogi z Moho, dvakrat sem mu podal za zadetek. Ni lahko zmagati s 3:0," je po poročanju spletne strani Hlavne.sk povedal nekdanji napadalec Olimpije, ki se lahko pohvali s strelsko najučinkovitejšo sezono, odkar se dokazuje v članski konkurenci.

"Ognjen sprejem" nogometašev v Bratislavi:

"Andraž mi je želel vrniti uslugo. Odlično se razumeva, z njim je fantastično sodelovati v napadu," je pojasnil dvakratni strelec Slovana Mohammed Rharsalla, Maročan s španskim potnim listom, bolj znan pod vzdevkom Moha. Nogometaše slovaškega prvaka, pri katerih pomembno vlogo v obrambi igra nekdanji branilec zmajev Kenan Bajrić, je v Bratislavi pričakalo ogromno navijačev. Prižgale so se številne bakle, sledila je velika zabava, ki se je zavlekla pozno v noč.

Veselje navijačev v Bratislavi:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kazda pani kazdy pan fanuskuje za Slovan💙 @andraz.sporar

A post shared by ŠK Slovan Bratislava (@skslovanbratislava) on

Seznam prvakov in pokalnih zmagovalcev v Evropi

Država Prvak Pokalni zmagovalec
Albanija   polfinale
Anglija   finale Manchester City - Watford (18. maj)
Armenija   polfinale
Avstrija   finale Red Bull Salzburg - Rapid Dunaj (1. maj)
Azerbajdžan   polfinale
Belgija   finale Gent - Mechelen (1. maj)
Bolgarija   polfinale
Bosna in Hercegovina   finale Sarajevo - Široki Brijeg (5. in 15. maj)
Ciper   polfinale
Češka   polfinale
Črna gora   polfinale
Danska   finale Midtjylland - Bröndby (17. maj)
Francija   finale Rennes - PSG (27. april)
Grčija   polfinale
Hrvaška   polfinale
Italija   polfinale
Izrael Maccabi Tel Aviv finale Maccabi Netanya - Bnei Yahuda (15. maj)
Kosovo   polfinale
Luksemburg   polfinale
Madžarska   polfinale
Moldavija   polfinale
Nemčija   polfinale
Nizozemska   finale Willem II - Ajax (5. maj)
Poljska   finale Jagiellonia Bialystok - Lechia Gdansk (2. maj)
Portugalska   finale Porto - Sporting Lizbona (25. maj)
Romunija   polfinale
Rusija   polfinale
Severna Irska Linfield finale Ballinamallard United - Crusaders (5. maj)
Severna Makedonija   finale Makedonija GjP - Akademija Pandev (22. maj)
Slovaška Slovan Bratislava polfinale
Slovenija   polfinale
Srbija   polfinale
Škotska   finale Hearts - Celtic Glasgow (25. maj)
Španija   finale Barcelona - Valencia (25. maj)
Švica Young Boys Bern polfinale
Turčija   polfinale
Ukrajina   polfinale
Wales   finale Connah's Quay - The New Saints (5. maj)
V tabeli so izpuščeni prvaki in pokalni zmagovalci nekaterih manjših evropskih držav, pa tudi nekaterih lig, ki potekajo v drugačnih časovnih okvirih.

V Angliji in Nemčiji bo še razburljivo

Cristiano Ronaldo bi si lahko prvi naslov italijanskega prvaka v karieri priboril že konec tedna, ko bo v soboto gostil Fiorentino. Pred tem se lahko s staro damo uvrsti v polfinale lige prvakov. | Foto: Reuters Cristiano Ronaldo bi si lahko prvi naslov italijanskega prvaka v karieri priboril že konec tedna, ko bo v soboto gostil Fiorentino. Pred tem se lahko s staro damo uvrsti v polfinale lige prvakov. Foto: Reuters Štiri državne zvezdice so v Evropi že oddane, seznam pokalnih zmagovalcev pa je še vedno prazen. Prvi ga bo zapolnil pokalni zmagovalec v Franciji, kjer se bosta 27. aprila pomerila Rennes in PSG. Drugemu se nasmiha dvojna lovorika, saj je v prvenstvu od novega državnega naslova oddaljen le še točko.

V podobnem položaju, z ogromno prednostjo pred tekmeci, je Juventus v Italiji, v zelo ugodnem položaju pa je izmed največjih lig tudi Barcelona, ki ima šest krogov pred koncem španskega prvenstva pred Oblakovim Atleticom devet točk prednosti.

V Angliji in Nemčiji bo veliko bolj razburljivo, saj velja med dvojcema (Manchester City/Liverpool in Bayern München/Borussia Dortmund) pričakovati krčevit boj za prvo mesto vse do zadnjih sekund prvenstva.

Mariboru se nasmiha 15. državna krona

V Sloveniji se že s 15. državnim naslovom v obdobju samostojnosti spogleduje Maribor. Pred zadnjo četrtino prvenstva ima pred največjim tekmecem Olimpijo, ki tudi brani naslov, 12 točk prednosti.

Mariborčani vstopajo v zadnjo četrtino sezone z ogromno prednostjo pred Olimpijo. | Foto: Vid Ponikvar Mariborčani vstopajo v zadnjo četrtino sezone z ogromno prednostjo pred Olimpijo. Foto: Vid Ponikvar

Z zmaji bi se lahko pomeril tudi konec maja v finalu pokala Slovenije, v boju za pokalno lovoriko, ki prinaša tudi evropsko vozovnico, pa zadnje še nista rekla niti Mura in Aluminij. 

Ne spreglejte