Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
1. 6. 2023,
12.13

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,99

Natisni članek

Jose Luis Mendilibar Joan Jordan Roma Sevilla Liga Europa

Četrtek, 1. 6. 2023, 12.13

10 mesecev, 3 tedne

Odmevi iz tabora Seville po evropski lovoriki

Primitivna gesta Španca, ki bo preganjala navijače Rome

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,99
Joan Jordan | Joana Jordana so med srečanjem z Romo ponesla čustva.  | Foto Guliverimage

Joana Jordana so med srečanjem z Romo ponesla čustva.

Foto: Guliverimage

Nogometaši Seville so osvojili čarobno sedmo lovoriko evropske lige. Vse so osvojili v zadnjih 17 letih in spisali neverjeten niz, ki je vse prej kot naključen. Liga Europa je več kot očitno tekmovanje, pisano na kožo Andaluzijcem. V Budimpešti je bilo burno in vroče, po dvoboju pa se zaradi nešportnih razlogov v središču pozornosti ni znašel le nezadovoljni Jose Mourinho, ampak tudi nogometaš Seville Joan Jordan. Privoščil si je obsceno gesto, s katero je spomnil na kontroverzno dejanje Emiliana Martineza.

Aleksander Čeferin
Sportal Čeferin dal medaljo Mourinhu, ta pa se je je hitro znebil

Kaj si je privoščil Joan Jordan na finalu evropske lige, da je poskrbel za eno najbolj viralnih fotografij, ki je preplavila družbena omrežja? 28-letni Katalonec se pri Sevilli dokazuje od leta 2019. V finalu ni igral pomembnejše vloge, v igro je vstopil šele v sklepnem delu podaljška. Da je bil na tekmi sezone za Sevillo zelo vročekrven, je dokazal že prepir s trenerjem Josejem Mourinhem, ko je vstopal v igro.

Joan Jordan je član Seville od leta 2019. Z njo je evropsko ligo osvojil dvakrat.  | Foto: Reuters Joan Jordan je član Seville od leta 2019. Z njo je evropsko ligo osvojil dvakrat. Foto: Reuters

Odigral je tako le nekaj minut, ko je potekalo izvajanje 11-metrovk in je med vratnicama blestel njegov soigralec Jasine Bono, pa si je privoščil obsceno gesto, s katero je razjezil Italijane. Prijel se je namreč za moškost in spomnil na kontroverzno potezo Argentinca Emiliana Martineza. Ta je prisotne kmalu za tem, ko je na slavnostnem odru po finalu SP 2022 prejel priznanje za najboljšega vratarja tekmovanja, šokiral s tem, da je zlato rokavico nastavil k svojemu mednožju. Jordan se je v finalu evropske lige prijel za moškost, gesto pa namenil soigralcu Bonu in mu s tem poskušal pokazati, koliko "poguma" premore.

Zanimivo je, da je bil na obeh omenjenih tekmah, na katerih sta bila zmagovalca odločena po loteriji 11-metrovk, strelec odločilnega zadetka Gonzalo Montiel. Argentino je popeljal do svetovnega naslova, pol leta pozneje pa Sevillo do evropske lovorike in še kako želene vozovnice za ligo prvakov. Vratar Rome Rio Patricio je v Budimpešti sprva ubranil njegov strel, a je pri tem kršil pravila, saj je predčasno zapustil golovo črto, tako da je lahko 26-letni gavč ponovil 11-metrovko. V drugo je bil uspešen.

Fotogalerija finala evropske lige, foto Reuters:

Fotogalerija
1 / 55

Mendilibar Sevillo popeljal od pekla do raja

Jose Luis Mendilibar se je po velikem uspehu Seville znašel na rokah igralcev. | Foto: Reuters Jose Luis Mendilibar se je po velikem uspehu Seville znašel na rokah igralcev. Foto: Reuters "Streljati enajstmetrovke na treningu ali pa na tako pomembni tekmi pred 60 tisoč navijači sta dve povsem različni stvari," je po sladki zmagi Seville dejal trener Jose Luis Mendilibar, ki je Andaluzijce prevzel v zahtevnem obdobju, ko je rdeče-belim celo grozil boj za obstanek v la ligi.

Na koncu jih je popeljal do evropske lovorike, s katero je Sevilli zagotovil nastop v ligi prvakov. "Vesel sem, da sem tukaj s temi fanti, da smo osvojili pokal za klub, ki je preživljal težke čase, preden je doživel ta trenutek," je poudaril 62-letni Bask, ki je pred prihodom v Sevillo vodil Alaves.

Navijači Seville bodo prišli na svoj račun tudi danes ... | Foto: Reuters Navijači Seville bodo prišli na svoj račun tudi danes ... Foto: Reuters

Nogometaše Seville dan po najdaljšem dvoboju v zgodovini evropskih tekmovanj, ob upoštevanju sodnikovih podaljškov so igrali kar 146 minut, čakajo sladke obveznosti. Danes bo v poznih popoldanskih urah slavnostna parada. Avtobus z odprto streho bo novopečene zmagovalce evropske lige prevažal po seviljskih ulicah in jih zvečer pripeljal na stadion Ramon Sanchez Pizjuan, kjer se bo nadaljevala zabava v rdeče-belem.

... ko se v največjem andaluzijskem mestu obeta veselica v rdeče-belem. Tako je bilo v sredo zvečer. | Foto: Reuters ... ko se v največjem andaluzijskem mestu obeta veselica v rdeče-belem. Tako je bilo v sredo zvečer. Foto: Reuters

Španija v prihodnji sezoni v Evropi s kar osmerico

V sezoni 2023/24 bo, kot kaže, v Evropi nastopila slaba polovica španskih prvoligašev, kar osem. V ligi prvakov bodo poleg Seville še prvak Barcelona, pokalni zmagovalec Real Madrid, Oblakov Atletico Madrid in Real Sociedad. V tej evropski sezoni, ki se bo končala 10. junija s finalom v Istanbulu med Interjem in Manchester Cityjem, so imeli po zaslugi Eintrachta iz Frankfurta, ki je lani osvojil evropsko ligo, pet predstavnikov v ligi prvakov Nemci.

Če Sevilla v zadnjem krogu na lestvici ne bo skočila na sedmo mesto, bo imela Španija v sezoni 2023/24 v Evropi kar osem predstavnikov. | Foto: Reuters Če Sevilla v zadnjem krogu na lestvici ne bo skočila na sedmo mesto, bo imela Španija v sezoni 2023/24 v Evropi kar osem predstavnikov. Foto: Reuters

Villarreal in Betis, mestni rival Seville, peto- in šestouvrščeni klub la lige, bosta igrala v ligi Europa, Španija pa bo skoraj zagotovo imela tudi svojega predstavnika v konferenčni ligi. To možnost si bo priboril sedmouvrščeni klub. Na to mesto se resda lahko uvrsti tudi Sevilla, ki v zadnji krog vstopa z 11. mesta, a bodo njeni tekmeci navijali za možnost, da ji spodleti. Že tako bi za skok na sedmo mesto potrebovala manjši čudež, saj bi ji morali ustrezati rezultati številnih tekem. V boju za zadnjo evropsko vozovnico v la ligi v tem trenutku najbolje kaže Osasuni, v igri so še Athletic Bilbao, Girona, Rayo Vallecano in Sevilla, ki bo v zadnjem krogu v nedeljo gostovala v San Sebastianu, kjer se obeta pravcata veselica, saj si je Real Sociedad po dolgem času priigral možnost nastopa v donosni ligi prvakov.   

Sevilla
Sportal Po 148 minutah igre odločale 11-metrovke, Sevilla še sedmič prvak
Ne spreglejte