Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
3. 9. 2015,
20.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Srečko Katanec Andraž Kirm Josip Iličić Kevin Kampl Valter Birsa Jan Oblak Jan Oblak

Četrtek, 3. 9. 2015, 20.50

8 let

Selektor se je očitno odločil za veliko spremembo

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Reprezentanca Srečka Katanca je v četrtek popoldne v Stožicah zadnjič pred petkovim odhodom v Švico trenirala na slovenskih tleh.

Po štirih treningih oziroma petih, če upoštevamo ponedeljkovo regeneracijsko vadbo, na kateri je bilo prisotne le pol ekipe, je slovenska reprezentanca že povsem z mislimi v Švici, kamor bo odpotovala v petek dopoldne.

Na četrtkovem, zadnjem treningu na slovenskih tleh je treniralo vseh 23 nogometašev, mladi as Olimpije Nik Kapun se je, kot je bilo načrtovano, namreč že poslovil od svoje prve reprezentančne akcije med člani in se priključil mladi selekciji. Tudi Jan Oblak, vratar madridskega Atletica, je bil tokrat zraven. Resda je na igrišče pritekel četrt ure pozneje kot preostali, a mladi as, ki v reprezentanci kljub odlični formi pričakovano še vedno gleda v hrbet izkušenejšega Samirja Handanovića, s kolenom nima več težav, zagotavlja reprezentančni zdravnik. Ta je potrdil še eno veselo novico. Tudi z mišico Reneja Krhina je vse v najlepšem redu, podobno velja za preostalih 21 reprezentantov.

Andraž Kirm prvič na klop

Kaj so tokrat počeli vsi skupaj? Tako kot vedno so se najprej dodobra ogreli, potem delovno vnemo stopnjevali z raznimi vajami in akcijami. Dobre volje ni manjkalo. Zadovoljen z videnim je bil tudi selektor Srečko Katanec. Sploh s tem, kar je na igrišču kazal Josip Iličić. "Bravo! Odlično!" je večkrat pohvalil nogometaša italijanske Fiorentine, na katerega bo v soboto na tekmi proti Švici, sedmi Slovenije v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2016, pričakovano računal od prve minute.

Kdo bo še ob njem? Po videnem ob igri na dva gola je videti, da selektor še išče pravo rešitev, a eno je jasno. Presenetljivo ali ne, v začetni enajsterici v Baslu skoraj zagotovo ne bo Andraža Kirma. Nogometaša, ki je eden od najbolj standardnih reprezentantov zadnjih nekaj let. Pod vodstvom zdajšnjega selektorja je bil na igrišču od prve minute na prav vsaki od kvalifikacijskih tekem (razen proti Estoniji, ko ni mogel igrati), ki jih je v svojem drugem mandatu na klopi vodil Katanec. Ta v želji, da bi Švico premagal na njenem igrišču in se skupaj z nogometaši spravil v položaj, ko bi imel v boju za drugo mesto, to prinaša neposredno uvrstitev na zaključni turnir, očitno misli resno.

Nad Švico s postavo po godu navijačev

Nad Švico se bo, kot kaže, spravil s kar tremi nogometaši, katerih imena so balzam za ušesa povprečnega navijača. Ob Iličiću bosta verjetno od prve minute zaigrala tudi Valter Birsa, ki na začetku sezone blesti v dresu Chieva v prvi italijanski ligi, in novopečeni član Bayerja Leverkusna Kevin Kampl. Prvi naj bi v sistemu 4-2-3-1, na katerega prisega selektor, zaigral takoj za napadalcem Milivojem Novakovićem, njegovo mesto v konici napada nikoli ni bilo sporno, drugega lahko pričakujemo na desni in zadnjega na levi strani. Lahko pa se seveda zgodi, da selektor premeša tudi njihova igralna mesta.

Na sredini igrišča bo ob Jasminu Kurtiću najverjetneje povratnik v izbrano vrsto, izkušeni Dalibor Stevanović. V obrambni vrsti na čelu z vratarjem Handanovićem dilem tako ali tako ni bilo. Od leve proti desni bodo stali Bojan Jokić, kapetan Boštjan Cesar, Branko Ilić in Andraž Struna.

Brez gola na treningu, kako bo na tekmi?

To je ekipa, v katero verjame Katanec, ki je lahko vesel, da pred petkovim zadnjim treningom, ki ga bo reprezentanca opravila na prizorišču tekme, štadionu St. Jacob Park v Baslu, ni niti najmanjših težav z zdravjem. Nekoliko manj je – malo za šalo, malo zares – verjetno zadovoljen z učinkovitostjo, ki jo na treningih kažejo njegovi varovanci. Tokrat v igri na dva gola niso zadeli niti enkrat. Žoge so letele mimo in visoko nad gol. Upajmo, da strelivo hranijo za sobotni večer.

Ne spreglejte