Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Petek,
21. 8. 2020,
15.00

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,19

Natisni članek

Samir Handanović Zlatko Zahović Jan Oblak Jan Oblak Srečko Katanec

Petek, 21. 8. 2020, 15.00

3 leta, 8 mesecev

Slovenci v finalu evropskih pokalov

Se bo Katancu pridružil še Handanović?

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,19

Kaj imajo skupnega Srečko Katanec, Zlatko Zahović in Jan Oblak? Vsi so v svoji v karieri nastopili v finalu evropskih pokalov, zvečer pa se jim bo pridružil še Samir Handanović. Katancu in Oblaku je v tem finalu uspelo zmagati enkrat, Zahović pa je leta 2001 ostal praznih rok.

Srečko Katanec

Srečko Katanec je trikrat nastopil v finalu evropskih pokalov. | Foto: Vid Ponikvar Srečko Katanec je trikrat nastopil v finalu evropskih pokalov. Foto: Vid Ponikvar

Prvi, ki je od Slovencev nastopil v finalu evropskega pokala, je bil kdo drug kot nekdanji slovenski selektor Srečko Katanec. Prvič mu je to uspelo s Stuttgartom leta 1989 v pokalu Uefa, nato pa je to ponovil tudi v naslednjih dveh sezonah pri Sampdorii. S slednjo je leta 1992 nastopil celo v finalu lige prvakov.

V treh evropskih pokalih mu je uspelo osvojiti le eno lovoriko, in sicer leta 1990, v pokalu pokalnih prvakov v finalu v Göteborgu, ko je s Sampdorio po podaljšku in dveh zadetkih Gianluce Viallija ugnal Anderlecht. Pred tem je v dresu Stuttgarta izgubil v finalu Uefa proti Napoliju, za katerega se je takrat navduševal legendarni Diego Armando Maradona, leta 1992 pa je Katanec nastopil še tretjič v evropskem finalu.

Tokrat v tistem največjem, kar je bilo mogoče, saj je s Sampdorio v zadnji sezoni pokala državnih prvakov, predhodniku današnje lige prvakov, naskakoval evropski naslov. V velikem finalu se je na starem Wembleyju udaril z Barcelono. Dvoboj je bil odločen šele po podaljšku, krajšo je potegnil italijanski prvak.

Zlatko Zahović

Zlatko Zahović je v finalu lige prvakov nastopil leta 2001 v dresu Valencie. | Foto: Reuters Zlatko Zahović je v finalu lige prvakov nastopil leta 2001 v dresu Valencie. Foto: Reuters

Na naslednji slovenski nastop v evropskem finalu je bilo treba čakati devet let (2001). Zlatko Zahović je z Valencio v Milanu skušal premagati Bayern in se povzpeti na evropski prestol.

Finale lige prvakov je bil napet, rezervist Zahović pa je na San Siru zapravil kar nekaj priložnosti, s katerimi bi netopirjem pomagal do tako želenega evropskega naslova.

Na koncu je loterija kazenskih udarcev, v kateri je nekdanji športni direktor Maribora zapravil svoj strel, osrečila Bavarce, Slovenija pa je zaman čakala na drugega zmagovalca.

Jan Oblak

Jan Oblak je tako kot Katanec nastopil v treh evropskih pokalih. | Foto: Getty Images Jan Oblak je tako kot Katanec nastopil v treh evropskih pokalih. Foto: Getty Images

Finale evropskih prvakov je dočakal šele 28 let po Katančevem veselju v Göteborgu, ko je proslavljal evropsko lovoriko z zvezdniki Sampdorie. Na elitni seznam se je v Lyonu vpisal tudi Jan Oblak. Eden najboljših vratarjev na svetu je Atleticu pomagal do lovorike v ligi Europa.

Slovenski vratar je pri 25 letih branil že v tretjem evropskem finalu. Leta 2014 je potegnil krajšo po izvajanju strelov z bele točke z Benfico v finalu lige Europa proti Sevilli, dve leti pozneje pa še v finalu lige prvakov proti madridskemu Realu. Obakrat v Italiji.

Leta 2018 se je o zmagovalcu evropske lige odločalo v Franciji, ki je nekdanjemu vratarju Olimpije prinesla več uspeha. Točno osem let po zadnjem nastopu v dresu ljubljanskega kluba je postal drugi Slovenec, ki je zaigral v finalu evropskega tekmovanja in prejel lovoriko. Omenimo še zmagoslavje v evropskem superpokalu 2018. Oblakovi so v Talinu s kar 4:2 opravili z Realom in v svoj žep pospravili tudi to lovoriko. Srečanje sta v podaljšku odločila Saul Niguez in Koke.

Samir Handanović

Le dve leti po Oblakovem uspehu se lahko Katancu in Oblaku na seznamu nesmrtnih pridruži še Samir Handanović, ki bo nocoj v Kölnu v finalu lige Europa merila moči s Sevillo. Za nekdanjega slovenskega vratarja in člana Domžal bi večerna zmaga pomenila sploh prvo lovoriko v karieri. Vsi stiskamo pesti, da mu uspe. Sarma si to več kot zasluži.

Samir Handanović bo nocoj nastopil v finalu lige Europa. | Foto: Getty Images Samir Handanović bo nocoj nastopil v finalu lige Europa. Foto: Getty Images

Samir Handanović
Sportal Pravica za Samirja

Zgodovina slovenskih nastopov v evropskih finalih

Nogometaš (klub, država) Finale - leto Uspeh
Srečko Katanec (Stuttgart, ZRN) Pokal Uefa - 1989 Ni osvojil
Srečko Katanec (Sampdoria, Ita) Pokal pokalnih zmagovalcev - 1990 Osvojil
Srečko Katanec (Sampdoria, Ita) Pokal državnih prvakov - 1992 Ni osvojil
Zlatko Zahović (Valencia, Špa) Liga prvakov - 2001 Ni osvojil
Jan Oblak (Benfica, Por) Liga Europa - 2014 Ni osvojil
Jan Oblak (Atletico Madrid, Špa) Liga prvakov - 2016 Ni osvojil
Jan Oblak (Atletico Madrid, Špa) Liga Europa - 2018 Osvojil
Ne spreglejte