Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
11. 8. 2015,
16.16

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

evropski superpokal Barcelona Sevilla Lionel Messi Lionel Messi Ronaldinho Kaka

Torek, 11. 8. 2015, 16.16

7 let, 12 mesecev

Se bo Barcelona izenačila z velikim Milanom?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Barcelona je druga najuspešnejša ekipa v zgodovini evropskega superpokala. Danes ima priložnost, da skoči na prvo mesto, na katerem že nekaj let stoji Milan.

Milančani so do zdaj že štirikrat osvojili lovoriko, za katero se bosta danes v Tbilisiju udarila Barcelona in Sevilla. Nazadnje leta 2007, takrat je zasedba, v kateri so blesteli Kaka, Andrea Pirlo, Gennaro Gattuso, Filippo Inzaghi, Clarence Seedorf in še nekateri zvezdniki svetovnega nogometa, s klopi jih je vodil Carlo Ancelotti, premagala prav Sevillo. Bilo je 3:1. Pred tem je Milan zmagal še v letih 1989, 1990, 1994 in 2003.

Barcelona, sicer rekorderka po nastopih v evropskih superpokalih, današnji nastop bo že njen deveti, je nazadnje zmagala leta 2011, takrat je bila z 2:0 boljša od Porta. Prvi gol na tekmi je zabil prav Lionel Messi, ki ima zdaj priložnost, da Kataloncem prinese rekordni peti evropski superpokal, v svojo klubsko izkaznico pa vpiše še 25. lovoriko v dresu Barcelone. Do zdaj je bil štirikrat evropski, dvakrat klubski svetovni, kar sedemkrat španski državni in trikrat španski pokalni prvak. Šestkrat je osvojil tudi španski in dvakrat evropski superpokal.

Sevilla je do zdaj igrala na treh evropskih superpokalih in osvojila en naslov. Že takoj v prvem poskusu, ko je leta 2006 v Monaku premagala prav Barcelono. Takrat je zvezdniško katalonsko moštvo z Brazilcem Ronaldinhom na čelu presenetljivo premagala kar s 3:0. Sevilla je pred leti torej že razžalostila enega velikega zvezdnika Barcelone, ki je takrat kraljeval svetovnemu nogometu, zdaj ima lepo priložnost, da to stori še z drugim. Z Messijem, ta je sicer igral že leta 2006, seveda.

Že leto pozneje so se Andaluzijci vrnili na isto prizorišče in izgubili proti Milanu z 1:3. Neuspešni so bili tudi ob svojem zadnjem lovu na to prestižno evropsko lovoriko, lani jih je madridski Real v Cardiffu premagal s 3:1.

Še nekaj podatkov o medsebojnih tekmah Seville in Barcelone, ki se na španskih nogometnih zelenicah redno srečujeta. Do zdaj sta v vseh tekmovanjih odigrala kar 152 tekem. Jasno, uspešnejši so Katalonci, ki so zbrali 80 zmag in 34 remijev. Sevilla se je zmag veselila na 38 tekmah.

Sevilla na zmago čaka že pet let

Nazadnje je Barcelona Sevillo premagala avgusta leta 2010, ko je na prvi tekmi španskega superpokala zmagala s 3:1, a tudi to ni bilo dovolj. Na povratni tekmi je Barcelona prišla do zmage s 4:0 in lovorike. Od takrat naprej sta kluba odigrala še deset tekem, a Andaluzijci niso zmagali niti enkrat. Sedemkrat so izgubili in trikrat remizirali.

Nazadnje aprila letos v 31. prvenstvenem krogu, ko je Barcelona v Sevilli vodila že z 2:0, a so domačini potem zabili dva gola in prišli do remija z 2:2. Pred tem so Katalonci Sevillo pred domačimi navijači razbili s 5:1. To je bila tekma, v kateri je Messi zabil tri gole in popravil rekord Telma Zarre, ki je zabil 251 golov v španskem prvenstvu. Od tistega večera naprej je na prvem mestu argentinski zvezdnik.

Ne spreglejte