Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
28. 8. 2013,
22.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor liga prvakov liga prvakov

Sreda, 28. 8. 2013, 22.54

8 let

Sanje so trajale le tri minute, liga prvakov še naprej zelo daleč

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nogometaši Maribora so proti Viktorii Plzen z 0:1 izgubili še drugo tekmo play offa za ligo prvakov. Čehi so napredovali s skupnim izidom 4:1, Mariborčani se morajo zadovoljiti z ligo Europa.

Trener Maribora se je uklonil željam športnega direktorja Zlatka Zahovića in zaigral z dvema napadalcema od prve minute. Ob Marcosu Tavaresu je bil v konici napada še Nusmir Fajić. Tudi trener gostov se je odločil za spremembo v konici napada. Namesto Tomaša Wagnerja je priložnost ponudil nekoliko hitrejšemu in primernejšemu za igro na protinapade, Stanislavu Teclu. In prav ta mladi napadalec je bil tisti, ki je že po treh minutah poskrbel za šok in optimistične navijače Maribora, ki so trdno verjeli v preobrat, hitro utišal. Obramba Maribora je – čeprav je bila okrepljena z Brazilcem Arghusom - , v uvodnih minutah tekme delovala nezanesljivo, kar je s pridom izkoristil Tecl, ki je po akciji Pavla Horvatha in Františka Rajtorala prišel do strela v kazenskem prostoru in rutinirano premagal Jasmina Handanovića. Šok že na samem začetku, Viktoria Plzen je vodstvo v skupnem seštevku povišala na 4:1.

Po golu nekaj priložnosti Maribora

Maribor je bil od lige prvakov že takoj na začetku povratne tekme oddaljen še mnogo bolj, kot je bil pred prvim sodnikovim žvižgom. Mariborčani, ki niso imeli česa izgubiti, so se kljub hladnemu tušu hitro pobrali in začeli napadati. Do konca polčasa so imeli premoč na igrišču, žogo držali v svoji posesti, a niso in niso znali zadeti. Prav gotovo posledica kakovosti v napadu, ki jo imajo Čehi v izobilju. Maribor niti ne. Medtem ko so bili gostje skorajda vsakič, ko so prišli na nasprotnikovo polovico, zelo konkretni, Maribor v številnih napadih ni prišel do gola. Priložnosti ni manjkalo. Najprej je v osmi minuti do strela prišel Tavares v nasprotnikovem kazenskem prostoru, a so Čehi blokirali njegov strel. Malce za tem stoodstotna priložnost za Damjana Boharja, ki je prišel sam do strela znotraj kazenskega prostora. Spet češki blok. Isti nogometaš je imel priložnost tudi pozneje, a vnovič streljal v branilca češkega prvaka. Tudi Aleš Mertelj je poizkusil s strelom z 25 metrov, meril natančno in močno, a se je izkazal Matuš Kozačik v vratih gostov. Agim Ibraimi, ki je bil spet nerazpoložen, je poizkusil v prvem delu prvega polčasa, a bil nenatančen. V prvi polovici prvega dela igre je Maribor napadal, a ni bil dovolj konkreten, potem pa so Čehi umirili igro in do konca polčasa kontrolirali izid. Na odmor so odšli z rezultatom, kakršnega so si lahko pred začetkom tekme le želeli. Liga prvakov je bila zelo blizu.

Sterilen Maribor v drugem polčasu

Drugi polčas je Ante Čačić začel z nepričakovano menjavo. Z igrišča je poslal Arghusa, na zelenico pa kar vezista Željka Filipovića, ki se je pomaknil v domačo obrambo. Pričakovali smo, da bo Maribor z vsemi močmi napadel proti nasprotnikovim vratom, a se to ni zgodilo. Še več. Bolj nevarni so bili Čehi, ki so imeli dve priložnosti že na samem začetku drugega polčasa, ko sta poizkusila strelec prvega gola Tecl in kapetna Horvath, a bila oba nenatančna. Maribor praktično ni imel nobenih priložnosti, v napadu je bil sterilen. Še najbolj nevarno je bilo, ko je Milec prodrl po desni strani in poslal uporabno žogo v kazenski prostor Čehov, a sta Fajić in Bohar malce zamudila. Tudi Jean-Philippe Mendy, ki ga je trener Čačić v igro poslal šele sredi drugega polčasa, iz igre pa potegnil kapetana Tavaresa in si prislužil žvižge s tribun, je imel takoj po vstopu na igrišče priložnost, a po podaji Boharja z desne strani meril malce mimo nasprotnikovih vrat. Tudi zadnja menjava v mariborskih vrstah, ko je 15 minut pred koncem tekme na igrišče prišel Aleš Mejač, ni prinesla spremembe na semaforju, čeprav je bilo nekajkrat vroče pred češkimi vrati (strel Mertlja, priložnost Mendyja, poizkusa Ibraimija …), in Maribor je spet ostal brez lige prvakov. Zasluženo so se je še drugič v treh letih veselili nogometaši Viktorie Plzen, ki so dokazali, da so boljše moštvo od slovenskega prvaka. Mariboru do lige prvakov manjka še veliko. Vsaj po tem, kar smo videli v tej in minuli sezoni. Tako blizu, a vendar še res zelo daleč. V Ljudskem vrtu bomo torej še tretjič zapored gledali tekme skupinskega dela lige Europa.

Ne spreglejte