Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
20. 7. 2012,
12.42

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Red Bull Salzburg

Petek, 20. 7. 2012, 12.42

7 let, 12 mesecev

Salzburg desetkrat dražji od Dudelanga

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mariborčani, če bodo seveda v Sarajevu zadržali visoko prednost, bodo ligo prvakov naskakovali z boljšim iz obračuna med prvakoma Avstrije in Luksemburga. Slednjega so v Evropi že izločili.

Salzburg, ki računa na bogatega pokrovitelja, znanega proizvajalca energetskih napitkov, ima v svojih vrstah kopico dokazanih velemojstrov z različnih koncev sveta, prevladujejo pa Brazilci. Finančni kapital je v minulih letih v Salzburg privabil ogromno znanih imen. Na trenerski klopi so se preizkusili tudi Giovanni Trapattoni (njegov pomočnik je bil Lothar Mätthaus), Co Adriaanse, Nikola Jurčević in Huub Stevens, dres Salzburga pa sta nosila tudi Hrvat Niko Kovač in Nemec Carsten Jancker. Največji uspeh je Salzburg dosegel v ''starejšem'' obdobju, ko je klub nosil še ime Austria Salzburg. Pod vodstvom Otta Barića se je prebil v finale pokala UEFA, kjer je dobro namučil milanskega Interja. Športni direktor je znameniti Francoz Gerard Houllier, ki je imel v zadnjih letih številne težave z zdravjem, zato je prenehal z vodenjem premierligaških klubov, glavni trener pa je Nemec Roger Schmidt, ki je po porazu v Luksemburgu doživel silne kritike.

Dudelange, sorazmerno mladi klub, ki je bil ustanovljen šele pred 21 leti - združil je tri nekdanje ekipe iz istoimenskega mesta (Alliance, Stade in US) -, ima v svojih vitrinah že deset naslovov državnih prvakov. V domovini je brez konkurence, nevaren pa je tudi v Evropi, kar je med tednom izkusil tudi avstrijski prvak, saj je v Luksemburgu dobil pošteno po prstih (0:1). V sezoni 2005/06 je presenetil Zrinjski iz Mostarja in ga izločil v pokalu UEFA, dvakrat pa se je pomeril tudi s slovenskim predstavnikom. Domžale so bile v sezoni 2008/09 dvakrat boljše (2:0 in 1:0), v minuli sezoni pa je Dudelange priznal premoč Mariboru (2:0 in 3:1). V tej sezoni je Dudelange v zastrašujoči evropski formi. Najprej je odpihnil prvaka San Marina s 7:0 in 4:0, s tesno domačo zmago nad Salzburgom pa napovedal morebitno senzacijo, ki bi močno odmevala v evropskem prostoru. Vesel pa bi je bil tudi Maribor ...

Ne spreglejte