Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
5. 3. 2014,
15.53

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

NK Rudar Velenje Jernej Javornik Mate Eterović

Sreda, 5. 3. 2014, 15.53

7 let, 12 mesecev

S trdno obrambo in boljšo učinkovitostjo v boj na dveh frontah

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Velenjski Rudar je v prvi polovici sezone prijetno presenetil. V drugem delu bo skušal potrditi, da dobri rezultati niso bili naključje.

Če gre soditi po pripravljalnem obdobju, se lahko navijači Rudarja drugega dela sezone veselijo. Velenjčani so v pripravljalnem obdobju odigrali enajst tekem in sploh niso izgubili. Ob odlični razliki v zadetkih, 32 proti 10, so šestkrat zmagali in petkrat remizirali.

Najboljši strelci Rudarja na teh tekmah so bili Mate Eterović, tudi sicer z naskokom najučinkovitejši nogometaš Velenjčanov, Matic Črnčič in Ivan Firer. Vsi trije so zadeli petkrat. Zelo se je izkazal tudi branilec Christian Bubalović. Avstrijec s hrvaškim potnim listom se je med strelce vpisal kar trikrat in utegne v drugem delu sezone dobiti veliko več priložnosti, kot jih je dobival v prvem.

V boj za najvišja mesta na dveh frontah

Po prvem delu prvenstvene sezone je Rudar na petem mestu. Če v zadnjih štirih jesenskih krogih ne bi kar trikrat izgubil, bi bil tik pod vrhom. V pokalu se je prebil v polfinale, v katerem ima na tekmah proti Gorici lepo priložnost, da se uvrsti v veliki finale. Prvi del sezone je bil za Velenjčane zelo uspešen. V veliki meri po zaslugi Jerneja Javornika, ki je šele na začetku trenerske poti, a je pokazal velik potencial.

"Pripravili smo si dobro izhodišče, a to še zdaleč ni dovolj. Smo blizu vrha v prvenstvu in v polfinalu pokalnega tekmovanja. V obeh tekmovanjih bomo skušali narediti čim več. Čim dlje časa želimo ostati v igri za najvišja mesta," optimistično sporoča 38-letni Javornik, pred leti tudi sam nogometaš Rudarja.

Brez Bratanovića in Jeseničnika

Velenjčani so v zimskem prestopnem roku ostali brez enega nosilcev moštva, Elvisa Bratanovića, ki se je preselil na Češko. Od okrepitev velja omeniti vrnitev izkušenega Nikole Tolimirja, ki je po krajši epizodi v Romuniji in na Cipru spet v Velenju.

Velik minus za Rudar je huda poškodba izkušenega Aleša Jeseničnika, ki je že sklenil to sezono. Rudar je ob njegovi poškodbi in odhodu Bratanovića zdaj prav gotovo nekoliko slabši, kot je bil pred nekaj meseci. S pripravami je trener Rudarja zadovoljen. "Opravili smo vse, kar smo si zamislili. Nekaj težav smo imeli z vremenom, a podobno velja tudi za preostale prvoligaše. V pripravljalnih tekmah smo dosegali dobre rezultate, a se zavedamo, da to ne pomeni prav nič," je povedal Javornik.

Proti Celju po peto zaporedno zmago

Velenjčani bodo drugi del sezone začeli v soboto s tekmo v Celju. Celjani so v tej sezoni ugoden nasprotnik za Rudar. Velenjčani so Celjane, ki so trenutno na osmem mestu prvenstvene razpredelnice, premagali na prav vseh štirih tekmah v tej sezoni. Navijači prav gotovo pričakujejo, da bodo zmagali še petič.

"Ne bo lahko. Gre za sosedski derbi, ti pa so vedno nepredvidljivi. Jeseni smo bili resda boljši, a to je zgodovina. Celjani imajo spremenjeno zasedbo. Poleg tega so uvodne tekme vedno izjemno zahtevne, saj šele loviš tekmovalno formo," je previden Javornik, ki bo z Rudarjem v drugem delu sezone prav gotovo skušal nadaljevati dobre igre, ki so jih knapi pokazali v prvem delu prvenstva.

Eterović po strelsko krono

Prav poseben motiv ima tudi hrvaški napadalec Eterović, z enajstimi zadetki ob napadalcu Gorice, Italijanu Massimu Codi, najboljši strelec slovenskega prvenstva. Zagotovo si želi, da bi ob koncu sezone osvojil strelsko krono. Takšno priznanje bi bilo dobrodošlo tudi za Rudar. To bi namreč pomenilo, da so Velenjčani v drugem delu sezone učinkoviti. Kot taki pa bi seveda osvojili veliko število točk. V prvem delu niti niso bili najboljši, so pa zato imeli z naskokom najboljšo obrambo. Na 20 tekmah so prejeli le 16 golov. Če bodo trdnost obrambe obdržali in še nekoliko izboljšali učinkovitost, se bodo lahko celo vmešali v boj za Evropo.

Ne spreglejte